Fijne zwemplekken in de Provence

Dat de Provence veelzijdig is hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen: sfeervolle dorpjes, indrukwekkende natuur, lekker eten… Genoeg te doen, maar af en toe wil je ook even lekker uitrusten en wat verkoeling zoeken. Gelukkig is er in de Provence veel keuze in mooie zwemplekken: aan een rivier, een meer of toch liever de kust. Geen zin om uren rond te rijden zonder een leuke zwemplek te vinden? Bekijk dan het overzicht dat ik voor je heb gemaakt!

Gorges de la Méouge

De meest populaire zwemplek in de Gorges de la Méouge vind je onder een oude, Romeinse brug. Je hebt hier leuke, diepe zwemplekken en langs de kant voldoende ruimte om lekker te zonnen. Als je de weg langs de kloof rijdt, kom je vanzelf de geparkeerde auto’s tegen. Een tip: neem bij de parkeerplaats de weg omhoog en rijdt deze helemaal door tot het eind. Je kunt daar 360 graden in het rond kijken.

Zwemmen in de kloof, Gorges de la Meouge
Foto: Flickr – Pierre Metivier

Plan d’eau des Marres, Sisteron

Waar kun je zwemmen met zo’n prachtig uitzicht op een oude stad? Op vijf minuten lopen van het centrum van Sisteron vind je dit gemeentelijke openluchtbad. Van midden juni tot augustus zijn er badmeesters aanwezig. De toegang is vrij, maar voor parkeren wordt een vergoeding gevraagd.

Zwemmen bij Plan d
Foto: Office de Tourisme Alpes de Haute-Provence

Plan d’Eau des Salettes, Mormoiron

Aan de voet van de Mont Ventoux ligt het kleine dorpje Mormoiron. Vanaf het centrum van het dorp is het ongeveer één kilometer naar het Plan d’Eau des Salettes, een zwemplek met langgerekt zandstrand. Hier kun je genieten van een lekkere duik, de geur van pijnbomen en uitzicht op de omliggende heuvels.

Zwemplekje Plan d
Foto: Provence Tourisme

L’Étang de la Bonde, La Motte d’Aigues

Ook vanaf het strand bij L’Étang de la Bonde, in de zuidelijke Luberon, heb je uitzicht over de heuvels en bergen. Met een zandstrand, parkeerplaats, snackbar en toezicht in de zomermaanden vind je hier alle ingrediënten voor een heerlijke middag ontspannen. L’Étang de la Bonde is ook erg geschikt voor kinderen, want het water wordt maar langzaam diep.

Zwemvijver L
Foto: Luberon Côté Sud Office de Tourisme

Lac de Castillon

Rijd je vanuit Castellane het Circuit des deux lacs, dan is het Lac de Castillon één van de twee meren die je passeert. Je kunt hier zwemmen, maar ook kano’s of bootjes huren. De meest populaire stranden hebben toezicht, maar als je graag wat meer rust wilt kun je ook op zoek naar één van de meer verborgen zwemplekjes langs het meer.

Strand en zwemmen bij Lac de Castillon, Saint André les Alpes
Foto: Office de Tourisme de Saint André les Alpes

Lac de Sainte-Croix

Rondom het stuwmeer Lac de Sainte-Croix zijn diverse plekken waar je kunt zwemmen. Ook liefhebbers van andere watersporten komen hier goed aan hun trekken. Een aanrader voor als je bent uitgezwommen: met een waterfiets vanaf het Lac de Sainte-Croix de Gorges du Verdon invaren.

Zwemmen bij Lac de Sainte-Croix in de Provence
Foto: Office de Tourisme Alpes de Haute-Provence

Le Vallon des Carmes, Barjols

Zwemmen bij een waterval? Dat kan in Le Vallon des Carmes, een 3 hectare groot natuurterrein buiten het dorp Barjols. Een gemarkeerde wandelroute leidt je door het bos naar dit ‘natuurlijke zwembad’. Helaas is er verder niet veel ruimte om lekker te zitten, maar je kunt na het zwemmen ook het terrein verder verkennen. Je komt onder andere grotwoningen en overblijfselen van een karmelietenklooster uit de zeventiende eeuw tegen.

Zwemmen bij Le Vallon des Carmes
Foto: Office de Tourisme La Provence Verte

Le Vallon Sourn, Correns

Op een kwartiertje rijden van Le Vallon des Carmes kun je zwemmen in de rivier Argens. Komend vanuit Barjols neem je bij Châteauvert de D45 tot je een kleine parkeerplaats tegenkomt. Als je het wandelpad door het bos neemt, kom je al verschillende picknicktafels tegen, maar je kunt ook wat dichter bij het water gaan zitten. Kleedje neerleggen, eten en drinken klaarzetten, en vervolgens lekker zwemmen, dammetjes bouwen en van de natuur genieten!

Zwemmen bij Le Vallon Sourn
Foto: Office de Tourisme La Provence Verte

Calanque d’en Vau, Cassis

Om dit adembenemend mooie strand te bereiken moet je wel wat moeite doen: vanaf de zeeweg tussen Cassis en Mareille is het ongeveer een uur lopen. Maar eenmaal beneden word je beloond met een duik in het helderblauwe water en uitzicht op de ruige, steile kliffen om je heen.

Zwemmen bij Calanque d
Foto: Flickr – Benjamin Gamblin

Wat zijn jouw favoriete zwemmeren en rivieren in de Provence?

Lees ook over de mooiste zwemplekken in de Dordogne!


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant