Z

Zwembroek: strakke speedo of zwemshort?

Zwembroek

Ga je van de zomer weer lekker op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Een veelgestelde vraag voor mensen die graag een duik willen nemen in het zwembad: welke zwembroek moet ik dan aan? Er zijn campings waar je alleen het zwembad in mag met een korte zwembroek, ook wel bekend als de speedo. In andere zwembaden zijn de regels dan weer minder strikt en is een zwemshort of lange zwembroek toegestaan. Hoe zit het nu precies? We namen een duik in de Franse regelgeving!

In Nederland zijn de regels niet zo strikt wat zwemkleding betreft, maar Frankrijk staat erom bekend dat er strenge regels zijn omtrent zwembroeken en dat er ook gehandhaafd wordt. Dus hoe zorg je ervoor dat je niet weggestuurd wordt omdat je een verkeerde broek aanhebt? En welke zwembroeken mogen eigenlijk wel, zijn dat alleen de strakke korte types of is er meer mogelijk? Een tijdje geleden waren we in een vakantiepark van Siblu, en daar kwam ik er met mijn normale zwembroek echt niet in. M’n zoontje van bijna twee mocht bij wijze van uitzondering met zijn zwembroek naar binnen, maar ik moest eerst in het campingwinkeltje een lycra-zwembroek kopen. Gelukkig bleek dit niet zo’n korte slip, maar een boxer-model. En dat mocht dus wel.

Openbare zwembaden

Voor de Franse openbare zwembaden, waaronder ook de gemeentelijke zwembaden (piscines communales) vallen, zijn de regels duidelijk. Hier mag je alleen het water in gekleed met een badpak of zwembroek van lycra-stof, zonder broekzakken. Voor de vrouwen betekent dat een badpak of bikini en slip, of nauwsluitend broekje of rokje. Deze laatste categorieën worden ook wel shorty en jupette genoemd, maar die zijn niet overal toegestaan. Ook een burkini of boerkini is vaak verboden, alhoewel hier de discussie in Frankrijk over gevoerd wordt.

Voor de mannen zijn er grofweg twee keuzes: ofwel een kort en strak, nauwsluitend speedo-type slip, ofwel een boxer de bain. Let op, onder de noemer boxer de bain valt in Frankrijk niet de short longs of caleçon, wat wij in Nederland normaal gesproken onder een zwembroek verstaan. Een loshangende zwemshort met broekzakken is in openbare zwembaden niet toegestaan. Maar als je liever geen speedo draagt kun je dus altijd nog wel kiezen voor de boxer de bain van lycra-stof. Deze is wel wat strakker dan we in Nederland normaal dragen maar hij verhult nog wel iets van je intieme delen. Hij mag ook best een maatje groter zijn dan je normaal draagt, als je wat minder van jezelf wil laten zien. Je vindt ze ook in Nederlandse webwinkels wel onder de categorie sportzwembroeken. Deze regels gelden in principe ook voor kinderen, peuters en baby’s. Al wordt daar nog wel eens een oogje dichtgeknepen.

Waarom heeft Frankrijk eigenlijk dit soort regels? De belangrijkste reden is de hygiène. In Frankrijk gelden strenge wetten rondom waterkwaliteit van zwembaden. Het is een feit dat lange zwemshorts veel meer vervuilend zijn. Omdat deze vaak de hele dag worden gedragen, niet alleen in het zwembad, maar ook omdat zich allerlei kruimels en stof in de broekzakken en plooien ophoopt.

Zwembaden op campings, bij hotels en op vakantieparken

Voor zwembaden op campings, parken en in hotels zijn de regels net wat anders, omdat het hier om privéterrein gaat. Uitgezonderd veel zwembaden die bij de camping municipal (gemeentelijke camping) horen, aangezien deze meestal ook openbaar voor niet-campinggasten toegankelijk zijn.

In principe mogen campings en hotels zelf bepalen wat de gasten behoren te dragen. Wel hebben ze te maken met dezelfde regels omtrent waterkwaliteit. Dat betekent dat ze ofwel betere zuivering en meer chloor moeten gebruiken, ofwel striktere regels rondom zwemkledij moeten hanteren. Ze kunnen ervoor kiezen om de regels van de openbare baden te volgen maar er zijn ook campings waar je niet per sé een strakke zwembroek van lycra-stof aan hoeft. De regels verschillen dus per camping of vakantiepark. Vaak staat dit op de website van (grotere) campings wel aangegeven. En anders moet je even informeren van tevoren, als je echt niet voor verrassingen wil komen te staan.

Bij de grootste campingketens zijn lange zwemshorts met broekzakken meestal verboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Capfun-campings, Huttopia-campings, Flower Campings en Yelloh Village. Bij de Nederlandse keten RCN Campings in Frankrijk wordt de voorkeur gegeven aan een strakke zwembroek, maar zijn zwemshorts wel toegestaan. Ook is het zo dat bij de eerder genoemde ketens niet overal streng gehandhaafd wordt.

Strand

Het strand is openbaar terrein, maar hier zijn geen regels voor wat je dient te dragen als je het water in wilt. Je mag dus op het strand zowel in een reguliere zwemshort als in speedo of minder strakke boxer de bain.

Hopelijk is je met dit artikel wat duidelijker geworden wat precies de regels en verschillen zijn voor wat betreft zwemkleding. Zelf kies ik er tegenwoordig voor om twee zwembroeken mee te nemen als we naar Frankrijk gaan: een zwemshort voor op het strand en een wat strakkere boxer de bain, zoals dit type. Zo weet je zeker dat je er overal in mag, zonder dat je een hele strakke en kleine speedo aan hoeft.

CategorieënCampings
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *