Tips voor zwarte zaterdag in Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land. Dat vind ik niet alleen, honderdduizenden mensen zijn het met me eens. Maar dat heeft één groot nadeel: op een aantal vaste zaterdagen in de zomer stromen de snelwegen vol met vakantiegangers uit binnen- en buitenland die op weg zijn naar hun vakantiebestemming, of naar huis. De zwarte zaterdag. Dat betekent in het ergste geval urenlange vertraging bij knooppunten, wachtrijen bij tolpoortjes, benzinestations en rustplaatsen, en soms ook aardig wat frustratie. Geen fijn begin van je vakantie! Er zijn echter enkele slimme manieren om ofwel de drukte te omzeilen, ofwel er het beste van te maken. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Zwarte zaterdagen 2019

Het weekend van 5, 6 en 7 juli is het eerste echt drukke weekend van de zomer in 2018 op de Franse snelwegen. Ook de twee weekenden erop, rond de 14e (14 juli-feestdag/weekend) en de 21e zijn druk. Maar daarna wordt het nog drukker, doordat dan de eerste vakantiegangers weer naar huis gaan en er tegelijk nog steeds nieuwe vakantiegangers bijkomen. De zwarte zaterdagen van 2019 zijn op 3 augustus en 10 augustus. De weekenden daarna neemt het snel weer af wat betreft de ergste drukte. 17 augustus kan vooral voor terugkerend verkeer nog erg druk zijn.

Tip #1: Vertrek zo laat mogelijk

Sommige mensen denken de drukte te omzeilen door zo vroeg mogelijk weg te gaan, maar over het algemeen is het juist beter om zo laat mogelijk weg te gaan uit Nederland, of vanuit je vakantiebestemming naar Nederland terug. Gemiddeld gezien neemt de drukte op zwarte zaterdagen halverwege de middag namelijk weer af, dus hoe later je bij de bekende verkeersfuiken bent, hoe makkelijker de doorstroming en hoe minder de files en frustraties.

Tip #2: Kies een alternatieve route

Probeer je route vooraf goed te plannen. Kies daarbij niet altijd voor de route die op de kaart of je navigatiesysteem het snelste lijkt. Blijf weg van de bekende drukke snelwegen als de Route du Soleil (A6/A7) richting de Alpen/Provence en de A10 naar Bordeaux. Neem bijvoorbeeld een alternatieve route door Centraal-Frankrijk via Clermont-Ferrand (naar het zuid-oosten) of Limoges (naar het zuidwesten).

Tip #3: Koop een tolbadge

Het is voor sommige mensen een grote frustratie, de vele tolpoorten en de bijbehorende stress van welke rij je het beste kunt nemen. Wil je minder tijd kwijt zijn bij de vele tolpoorten die er op de Franse snelwegen zijn? Koop dan een tolbadge waarmee je vrijwel direct door kunt rijden. Er zijn meerdere aanbieders van tolbadges, in Nederland kun je terecht bij de ANWB en Bip & Go. Met deze badges heb je in feite een abonnement op het gebruik van de tolwegen. Je betaalt per jaar een vast bedrag en daarnaast per maand dat je de badge gebruikt. De kosten zijn ongeveer een tientje per jaar en 1,70-2,50 per maand, afhankelijk van de aanbieder. Het tolgeld wordt vervolgens automatisch van je rekening afgeschreven en je kunt gebruikmaken van de tolpoortjes met Télépéage (helemaal links), waarbij er vaak een gereserveerde rijbaan is waar je in het meest ideale geval met een vaartje van 30 km/u kunt doorrijden.

Tip #4: Check geregeld Google Maps

Met de app van Google Maps kun je live zien hoe druk het op de weg is en of er ongelukken zijn gebeurd. Groen betekent een goede doorstroming, hoe roder hoe drukker. Donkerrood betekent langzaam rijdend tot stilstaand verkeer. Kijk in de app voorruit in de richting waar je heen moet. Zie je een stuk waar over langere tijd het verkeer stilstaat, eventueel als gevolg van een ongeluk, probeer dan een stuk over de Route Nationale te rijden, die vaak min of meer parallel aan de snelweg loopt.

Tip #5: Ga op zoek naar een leuke rustplaats

Om de zoveel kilometer zie je ze, de rustplaatsen langs de snelweg, zogenaamde aires. Je hebt twee soorten, ‘aires de repos’ en ‘aires de service’. Die laatste zijn uitgebreider, met restaurant(s) en benzinepomp. Klik hier voor tips hoe je de beste rustplaatsen vindt. Over het algemeen geldt, bij grote steden en grote knooppunten zijn de rustplaatsen het drukst op zwarte zaterdagen.

Tip #6: Ga van de snelweg af om te tanken

Deze tip hangt samen met de vorige. Op zwarte zaterdagen is het vaak handiger om even van de snelweg af te gaan om te tanken. Zoek naar een klein stadje op maximaal een kwartiertje van de snelweg en vul daar je benzinetank. Hiermee omzeil je ook de lange rijen voor de toiletten op populaire rustplaatsen. Vaak vind je in van die grote supermarkten (waar meestal goedkope benzinepompen zijn) ook gratis toiletten. Tref je het helemaal, dan vind je onderweg een leuk plekje langs de kant van de weg in de vrije natuur waar je even je lunch kunt verorberen.

Tip #7: Splits je reis

Bedenk: de vakantie begint al op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. Waarom zou je dan niet rustig naar je eindbestemming heenrijden en onderweg een tussenstop maken? Dan zit je niet in de stress of je wel op tijd bij je camping of vakantiehuisje aankomt en kun je rustig genieten van wat je onderweg tegenkomt. Het is dan ook eenvoudiger om wat later op de dag van huis weg te gaan en zo de drukte te omzeilen. In deze blog vind je enkele tips voor leuke overnachtingsplekken in Frankrijk.

Tip #8: Toch in de file? Drink genoeg en zorg voor afleiding

Vaak kun je op de drukste zaterdagen toch echt niet vermijden, zeker bij grote knooppunten, dat je in de file terechtkomt. Zorg dan in elk geval dat je genoeg drinken bij je hebt. Zeker als het warm is kun je snel uitdrogen, en dat komt je humeur niet ten goede. Probeer de schaduw van vrachtwagens op te zoeken, zet bij langdurende files je airco uit (dit slurpt benzine) en doe je ramen open en verzin spelletjes om elkaar bezig te houden, of luister naar een audioboek of leuke cd.

Tip #9: Reis op een andere dag

Het lijkt een eenvoudige tip, maar als je echt niet van drukte en files houdt is het de beste oplossing om op een andere dag, zoals de maandag of de dinsdag, naar je vakantiebestemming te reizen. Dat is soms nog niet zo vanzelfsprekend, want veel huisjes en campings hebben op zaterdag standaard de aankomstdag en kun je enkel per volledige week boeken. Zoek dan van te voren een camping, hotel of gîtes uit waar je voor enkele dagen terecht kunt.

Wat zijn jouw tips om zwarte zaterdag te overleven?

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

5 reacties op Tips voor zwarte zaterdag in Frankrijk

 • Hallo Martijn,

  Je noemt de maandag of dinsdag om te rijden, maar de zondag is nog fijner. dan is er namelijk veel minder vrachtverkeer op de weg.
  Een andere tip als je in een periode reist dat de Fransen op vakantie gaan ( ofwel rond 14 juli ofwel vanaf 1 augustus): plan je lunch ná de Fransen. Die gaan massaal om 12 uur lunchen en dan dus de snelweg af. Die snelweg is tussen 12 en 13 echt een stuk rustiger, dus zorg dat je dan rijdt.
  ‘s Nachts rijden werkt ook, als je daar tenminste tegen kunt. Deden wij vroeger altijd toen de kinderen nog klein waren.
  En als je onderweg een hotelletje wil nemen: zorg dat je die van tevoren boekt! Op de bonnefooi gaan en hopen dat en wel iets vindt, werkt niet! En houd er rekening mee dat restautantjes bij een hotel langs de snelweg lang niet altijd open zijn. Soms dus juist níet op feestdagen! Dus even checken van tevoren.

 • Martijn, ik heb een vakantiehuis in 47170 Mezin in de vroegere provincie Gascogne en met meer precisie: Pays d’Albret in de Lot-et-Garonne op de limiet van de Gers een streek die voor toeristen nog tamelijk onbekend is. Om de drukte op zaterdag te vermijden heb ik enkele jaren geleden vrije wisseldagen geprobeerd dat was niet voor herhaling vatbaar want ik bleef met de aangebroken week ( weken) zitten. Ik verhuur het hele huis voor minstens een week, ik heb geen zwembad want het openbare zwembad is op 150 m. En mensen die mijn huis huren komen om de streek te verkennen. Ik heb eigenlijk alleen in de zomervakantieweken mensen met kinderen en die rijden de 1050 km vanaf Utrecht zonder tussenstop en verblijven minstens 2 weken. Mijn grootste groep mensen komen zonder kinderen, vertrekken vanuit NL op woensdag of donderdag en lassen een of twee nachten hotel in zo begint de vakantie al vanaf hun voordeur en zijn ze al volop in de vakantiestemming als ze op zaterdag bij mij arriveren. Zo kan de vakantiedrukte ook omzeild worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid