Tips voor zwarte zaterdag in Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land. Dat vind ik niet alleen, honderdduizenden mensen zijn het met me eens. Maar dat heeft één groot nadeel: op een aantal vaste zaterdagen in de zomer stromen de snelwegen vol met vakantiegangers uit binnen- en buitenland die op weg zijn naar hun vakantiebestemming, of naar huis. De zwarte zaterdag. Dat betekent in het ergste geval urenlange vertraging bij knooppunten, wachtrijen bij tolpoortjes, benzinestations en rustplaatsen, en soms ook aardig wat frustratie. Geen fijn begin van je vakantie! Er zijn echter enkele slimme manieren om ofwel de drukte te omzeilen, ofwel er het beste van te maken. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Zwarte zaterdagen 2019

Het weekend van 5, 6 en 7 juli is het eerste echt drukke weekend van de zomer in 2018 op de Franse snelwegen. Ook de twee weekenden erop, rond de 14e (14 juli-feestdag/weekend) en de 21e zijn druk. Maar daarna wordt het nog drukker, doordat dan de eerste vakantiegangers weer naar huis gaan en er tegelijk nog steeds nieuwe vakantiegangers bijkomen. De zwarte zaterdagen van 2019 zijn op 3 augustus en 10 augustus. De weekenden daarna neemt het snel weer af wat betreft de ergste drukte. 17 augustus kan vooral voor terugkerend verkeer nog erg druk zijn.

Tip #1: Vertrek zo laat mogelijk

Sommige mensen denken de drukte te omzeilen door zo vroeg mogelijk weg te gaan, maar over het algemeen is het juist beter om zo laat mogelijk weg te gaan uit Nederland, of vanuit je vakantiebestemming naar Nederland terug. Gemiddeld gezien neemt de drukte op zwarte zaterdagen halverwege de middag namelijk weer af, dus hoe later je bij de bekende verkeersfuiken bent, hoe makkelijker de doorstroming en hoe minder de files en frustraties.

Tip #2: Kies een alternatieve route

Probeer je route vooraf goed te plannen. Kies daarbij niet altijd voor de route die op de kaart of je navigatiesysteem het snelste lijkt. Blijf weg van de bekende drukke snelwegen als de Route du Soleil (A6/A7) richting de Alpen/Provence en de A10 naar Bordeaux. Neem bijvoorbeeld een alternatieve route door Centraal-Frankrijk via Clermont-Ferrand (naar het zuid-oosten) of Limoges (naar het zuidwesten).

Tip #3: Koop een tolbadge

Het is voor sommige mensen een grote frustratie, de vele tolpoorten en de bijbehorende stress van welke rij je het beste kunt nemen. Wil je minder tijd kwijt zijn bij de vele tolpoorten die er op de Franse snelwegen zijn? Koop dan een tolbadge waarmee je vrijwel direct door kunt rijden. Er zijn meerdere aanbieders van tolbadges, in Nederland kun je terecht bij de ANWB en Bip & Go. Met deze badges heb je in feite een abonnement op het gebruik van de tolwegen. Je betaalt per jaar een vast bedrag en daarnaast per maand dat je de badge gebruikt. De kosten zijn ongeveer een tientje per jaar en 1,70-2,50 per maand, afhankelijk van de aanbieder. Het tolgeld wordt vervolgens automatisch van je rekening afgeschreven en je kunt gebruikmaken van de tolpoortjes met Télépéage (helemaal links), waarbij er vaak een gereserveerde rijbaan is waar je in het meest ideale geval met een vaartje van 30 km/u kunt doorrijden.

Tip #4: Check geregeld Google Maps

Met de app van Google Maps kun je live zien hoe druk het op de weg is en of er ongelukken zijn gebeurd. Groen betekent een goede doorstroming, hoe roder hoe drukker. Donkerrood betekent langzaam rijdend tot stilstaand verkeer. Kijk in de app voorruit in de richting waar je heen moet. Zie je een stuk waar over langere tijd het verkeer stilstaat, eventueel als gevolg van een ongeluk, probeer dan een stuk over de Route Nationale te rijden, die vaak min of meer parallel aan de snelweg loopt.

Tip #5: Ga op zoek naar een leuke rustplaats

Om de zoveel kilometer zie je ze, de rustplaatsen langs de snelweg, zogenaamde aires. Je hebt twee soorten, ‘aires de repos’ en ‘aires de service’. Die laatste zijn uitgebreider, met restaurant(s) en benzinepomp. Klik hier voor tips hoe je de beste rustplaatsen vindt. Over het algemeen geldt, bij grote steden en grote knooppunten zijn de rustplaatsen het drukst op zwarte zaterdagen.

Tip #6: Ga van de snelweg af om te tanken

Deze tip hangt samen met de vorige. Op zwarte zaterdagen is het vaak handiger om even van de snelweg af te gaan om te tanken. Zoek naar een klein stadje op maximaal een kwartiertje van de snelweg en vul daar je benzinetank. Hiermee omzeil je ook de lange rijen voor de toiletten op populaire rustplaatsen. Vaak vind je in van die grote supermarkten (waar meestal goedkope benzinepompen zijn) ook gratis toiletten. Tref je het helemaal, dan vind je onderweg een leuk plekje langs de kant van de weg in de vrije natuur waar je even je lunch kunt verorberen.

Tip #7: Splits je reis

Bedenk: de vakantie begint al op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. Waarom zou je dan niet rustig naar je eindbestemming heenrijden en onderweg een tussenstop maken? Dan zit je niet in de stress of je wel op tijd bij je camping of vakantiehuisje aankomt en kun je rustig genieten van wat je onderweg tegenkomt. Het is dan ook eenvoudiger om wat later op de dag van huis weg te gaan en zo de drukte te omzeilen. In deze blog vind je enkele tips voor leuke overnachtingsplekken in Frankrijk.

Tip #8: Toch in de file? Drink genoeg en zorg voor afleiding

Vaak kun je op de drukste zaterdagen toch echt niet vermijden, zeker bij grote knooppunten, dat je in de file terechtkomt. Zorg dan in elk geval dat je genoeg drinken bij je hebt. Zeker als het warm is kun je snel uitdrogen, en dat komt je humeur niet ten goede. Probeer de schaduw van vrachtwagens op te zoeken, zet bij langdurende files je airco uit (dit slurpt benzine) en doe je ramen open en verzin spelletjes om elkaar bezig te houden, of luister naar een audioboek of leuke cd.

Tip #9: Reis op een andere dag

Het lijkt een eenvoudige tip, maar als je echt niet van drukte en files houdt is het de beste oplossing om op een andere dag, zoals de maandag of de dinsdag, naar je vakantiebestemming te reizen. Dat is soms nog niet zo vanzelfsprekend, want veel huisjes en campings hebben op zaterdag standaard de aankomstdag en kun je enkel per volledige week boeken. Zoek dan van te voren een camping, hotel of gîtes uit waar je voor enkele dagen terecht kunt.

Wat zijn jouw tips om zwarte zaterdag te overleven?

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant