Het mooiste van Zuidwest-Frankrijk
Hautes-PyrénéesOccitanie

Ontdek Zuidwest-Frankrijk: De mooiste plekken, routes & tips

Mooie bastidedorpen, glooiende wijngaarden, velden vol goudgele zonnebloemen, kronkelende rivierdalen en brede zandstranden: Zuidwest-Frankrijk is een afwisselende streek waar veel te zien en te doen is. Wat zijn de mooiste plekken? Je ontdekt het in dit artikel. Ook geven we je onze persoonlijke tips voor routes die je over mooie binnenwegen langs de meest bijzondere bezienswaardigheden voeren. Tot slot ontdek je welk boek je in huis moet halen om zelf ook een leuke vakantie in Zuidwest-Frankrijk te beleven.

Zuidwest-Frankrijk?

Wat wordt er eigenijk precies verstaan onder Zuidwest-Frankrijk? Van oudsher is de naam Sud-Ouest, zoals het in het Frans heet, de aanduiding van de wijnstreken van de Dordogne, Gers, Garonne en Baskenland. In het toerisme is de benaming Zuidwest-Frankrijk een onofficiële term voor ongeveer alles wat op de kaart ten zuidwesten van de lijn La Rochelle-Toulouse ligt. Grofweg de regio Nouvelle-Aquitaine plus de Gers en Lot. Daarom neem ik het in dit artikel ook zo breed en kies ik voor plekken en bezienswaardigheden die in dit gebied liggen.

Mooiste plekken

Bordeaux

Bordeaux

De naamgever van een van de beroemdste wijnstreken van Frankrijk is een fraaie stad aan de rivier de Garonne. Je kunt er heerlijk flaneren over de brede kades, wijnproeven in een gezellige bar, alles over de geschiedenis van wijn te weten komen in het Musée du Vin, en natuurlijk de historische bezienswaardigheden van de stad bekijken. Dat zijn bijvoorbeeld de bijzondere stadspoort Grosse Cloche, de restanten van het Romeinse amfitheater en twee bijzondere middeleeuwse kerken.

Bergerac

Bergerac

Bergerac is het kloppend hart van de wijnstreek van de Dordogne. Ten zuiden van de stad liggen de mooiste wijngaarden van de omgeving. In en om Bergerac zijn dan ook veel mogelijkheden om wijn te proeven. Maar het is hier niet alleen wijn wat de klok slaat. Je vindt er ook tal van bijzondere middeleeuwse panden met vakwerkgevels en gezellige pleinen. De liefhebber kan er ook terecht in een bijzonder museum over tabak.

Dordognevallei

Dordognevallei

Ten oosten van Bergerac begint het mooiste gedeelte van de Dordognevallei. Je vindt hier binnen een straal van enkele tientallen kilometers een hele reeks aan mooie middeleeuwse dorpen en kastelen, genesteld in de vele bochten van de rivier. Ooit, tijdens de Honderdjarige Oorlog, was dit gebied zwaar bevochten tussen de Engelsen en de Fransen. niet te missen plekken zijn onder meer La Roque-Gageac, Domme, het kasteel van Castelnaud, de tuinen van Marqueyssac en de oude stad Sarlat. Het zijdal van de Vézère staat bekend vanwege de vele vondsten uit de prehistorie.

Dal van de Lot

Dal van de Lot

Iets verder naar het zuiden loopt de rivier de Lot ongeveer evenwijdig aan de Dordogne in westelijke richting. Ook langs dit dal liggen tal van pareltjes. Dat zijn bijvoorbeeld de historische steden Figeac en Cahors. Halverwege vind je ook nog het dorp Saint-Cirq-Lapopie, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Ga ook eens wandelen of fietsen door dit dal, bijvoorbeeld bij het in de rotsen uitgehakte jaagpad van Bouziès.

Dune du Pilat en Bassin d’Arcachon

Dune du Pilat en Bassin d’Arcachon

Een bijzonder natuurfenomeen vind je aan de westkant van Bordeaux bij de kust, in het zuidwesten van het departement Gironde. De Dune du Pilat is namelijk de hoogste duin van Europa. De zandhoop meet honderdtien meter en vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de omliggende naaldbossen en het Bassin d’Arcachon, een baai waar het getij vrij spel heeft. Na je beklimming van de duin kun je bijkomen in een van de restaurantjes en barretjes waar ze de bekende oesters van Arcachon serveren.

Bastidedorpen

Labastide d

Uniek voor Zuidwest-Frankrijk zijn de zogenaamde bastides. Deze dorpen werden allemaal zo rond de dertiende eeuw gebouwd en vallen op door hun uniforme bouwstijl . Zo hebben ze vrijwel allemaal een kaarsrecht stratenplan en een marktplein omringd door arcades. Op dat centrale plein bruist het over het algemeen van de gezelligheid, met leuke winkeltjes en terrasjes. Hoogtepunten zijn Monflanquin, Monpazier, Labastide d’Armagnac en Domme.

Hoge Pyreneeën

Cirque de Troumouse

Ook in het Zuidwesten van Frankrijk: de Pyreneeën. Deze natuurlijke grensstreek met Spanje is een topbestemming voor iedereen die van natuur en bergen houdt. De hoogste gedeeltes van de Franse Pyreneeën liggen in het zuidwesten van het land. Je vindt hier ook het Parc national des Pyrénées, een beschermd natuurgebied. Hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk, zijn de dalen bij Cauterets, de keteldalen van Gavarnie en Troumouse en het natuurreservaat Néouvielle. Je vindt hier toppen van boven de drieduizend meter, klaterende watervallen, rotsachtige berghellingen en kilometerslange wandelpaden.

Dorpen van Baskenland

Labastide Clairence

Frans Baskenland is een streek in het zuidwesten met een heel eigen identiteit. Dat zie je bijvoorbeeld aan de kleurrijke vakwerkhuizen. Maar ook aan de weelderige begroeiing. Dankzij het microklimaat van deze streek kunnen er zelfs op grote schaal pepers verbouwd worden. Je vindt ze in de winkel onder de naam Piment d’Espelette, genoemd naar het pittoreske dorp waar ze vandaan komen. Maar er zijn nog meer mooie dorpen, zoals Saint-Jean-Pied-de-Port, waar alle Franse pelgrimspaden naar Santiago samenkomen. Ook mooi zijn bijvoorbeeld Ainhoa en Sare. Bij die laatste vind je ook het treintje dat je naar de bergtop Rhune brengt, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het uiterste puntje van Zuidwest-Frankrijk.

Uitzicht op de Pyreneeën

Uitzicht op de Pyreneeën

Over uitzichten gesproken: voor imposante vergezichten moet je in het zuiden van de Gers zijn. Deze streek grenst aan de Pyreneeën, en vanaf de vele verhogingen in het glooiende landschap heb je de mooiste panorama’s op de verre, vaak besneeuwde Pyreneeëntoppen in het zuiden. De mooiste uitzichten vind je rondom Simorre.

Wandelroutes

Pelgrimsroute naar Santiago

Zoals hierboven al vermeld komen de belangrijkste pelgrimsroutes naar Santiago samen bij Saint-Jean-Pied-de-Port. Als je in de streek bent ontkom je bijna niet aan de wandelpaden van de pelgrimsroute. Ze zijn aangegeven met de bekende Jakobsschelp, meestal met blauw-gele markeringen. Je kunt hele etappes wandelen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om gedeeltes en rondwandelingen te maken. Informeer bij het plaatselijke Office de Tourisme of er mooie routes in de buurt van waar je zit zijn. In ons boek Wandelen in Frankrijk hebben we enkele routes opgenomen die deels of helemaal over de pelgrimsroute gaan.

Wandelen bij Lescun

Wandelen bij Lescun

Het dorp Lescun ligt aan de voet van een keteldal, met aan de westkant de meest westelijke hoge berg van de Pyreneeën. Vanaf parking de Napia net buiten het dorp loopt een schitterende en gemakkelijke wandelroute naar het Plateau de Sanchèse. Dit is een groene oase in een rotsachtig landschap. Op de hoogvlakte grazen paarden en koeien, er kabbelt een beekje, en er klatert een waterval van de rotsen. Het is een geliefde plek voor een picknick. Ben je in voor wat meer uitdaging, dan zijn er in dit dal nog meer mooie wandelroutes te vinden, zoals de beklimming van de Pic d’Anie.

Wandeling in de Gers

De Gers wordt ook wel eens het Toscane van Frankrijk genoemd. Nu is dat wellicht wat overdreven, want de heuvels zijn er net wat minder hoog, maar het glooiende landschap heeft er desondanks inderdaad wel wat van weg. Als je vanaf een satellietfoto kijkt, zul je zien dat de dalen van de Gers zich in een soort waaier vanuit de Pyreneeën uitstrekken. Een wandeling die over een van die heuvelruggen voert, door een afwisselend landschap van bos en akkers, ligt bij het Lac du Lizet, een waterreservoir bij Montesquiou. Alle details van die wandeling vind je hier.

Fietsroutes

Fietsroute door de Lotvallei

Een van de mooiste fietsroutes van Zuidwest-Frankrijk voert door de kronkelende vallei van de Lot. De fietsroute is volledig bewegwijzerd en brengt je langs schilderachtige dorpen en mooie uitzichtpunten. De volledige route telt vierhonderddertig kilometer en brengt je onder meer langs Saint-Geniez-d’Olt, Espalion, Capdenac, Saint-Cirq-Lapopie, Cahors en Fumel. Omdat je grotendeels de loop van de Lot volgt vallen het aantal hoogtemeters dat je moet overbruggen mee en is de route voor jong en oud goed te doen.

Fietsen langs het Canal de Garonne

Deze route leidt je van Bordeaux via Agen naar Toulouse. Je fietst langs een idyllisch landschap, met naast je een eindeloos kanaal en lange rijen met eeuwenoude platanen. Het Canal de Garonne vormt samen met het Canal du Midi de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Je kunt er ook voor kiezen om de route vanuit Toulouse te vervolgen via het Canal du Midi, dan ben je in totaal zo’n zevenhonderdvijftig kilometer onderweg.

Roadtrips

Route des Cols

Een van de mooiste autoroutes van Zuidwest-Frankrijk is de Route des Cols. Je volgt, met de auto of je camper, de kronkelige weg die je over diverse beroemde Pyreneeëncols leidt. Onderweg heb je prachtige uitzichten en regelmatig kom je mooie dorpen en steden tegen. De route voert over de gehele Pyreneeënketen, van oost naar west of andersom. Op het programma staan bijvoorbeeld de Col d’Aubisque, de Col de Peyresourde en de Col de Portet-d’Aspet. Het is een route van in totaal zo’n zevenhonderdnegentig kilometer.

Roadtrip door de Gers

De Gers is een onontdekte streek die boordevol zit met leuke dorpen en mooie landschappen. En wist je dat de bekende drank armagnac hier zijn wortels heeft? We hebben voor ons boek Frankrijk Puur Roadtrips een route samengesteld die je langs alle hoogtepunten voert. Je rijdt allereerst naar Auch, de gezellige stad met de mooie kerk in het centrum. Vergeet niet ook even bij het beeld van d’Artagnan te gaan kijken, de bekende musketier die ook uit deze streek afkomstig is. Vervolgens rij je via Lupiac, Bassoues, Tillac, Valence-sur-Baïse, Condom, Larressingle, Fourcès, Montréal en Simorre een rondje door de streek.

In vier dagen naar Zuidwest-Frankrijk

Een paar jaar geleden reden we op ons gemakje over binnenwegen terug naar Nederland, vanuit de Pyreneeën. De route die we toen namen hebben we uitgewerkt tot een kant-en-klare roadtrip, die je in beide richtingen kunt rijden. We hebben hem ook in Frankrijk Puur Roadtrips opgenomen, maar je vindt hem grotendeels ook terug op onze site. Deze route komt ten zuiden van Toulouse uit. Wil je meer westwaarts uitkomen, dan hebben we nog een andere route voor je: In vier dagen naar het zuidwesten van Frankrijk, naar Frans Baskenland.

Roadtrip langs de kust

Saint-Jean-de-Luz
Saint-Jean-de-Luz

In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips staan nog wat meer routes in deze Franse streken in het zuidwesten, een hele mooie daarvan is de route die langs de kust van Les Landes leidt. Je begint bij de Dune du Pilat en rijdt vervolgens via Biscarosse, Mimizan, Contis, Léon en Capbreton naar Bayonne en Biarritz. Vanaf daar kun je nog doorrijden naar het meest zuidwestelijke puntje bij Hendaye, via Saint-Jean-de-Luz. Je komt dan door de eindeloze bossen van Les Landes en kunt zwemmen of surfen in de ruige golven van de Atlantische Oceaan. We raden aan om er minimaal twee dagen over te doen, de afstand is in totaal zo’n honderdnegentig kilometer.

Boeken

Om Zuidwest-Frankrijk goed te leren kennen en de mooiste dingen te ontdekken is het handig om een goede reisgids mee te nemen. In onze boeken Frankrijk Puur Roadtrips en Wandelen in Frankrijk geven we heel wat van onze persoonlijke tips voor een onvergetelijk verblijf in deze bijzondere regio (en ook in andere delen van Frankrijk). Wil je nog meer concrete informatie en tips dan kun je terecht bij de Groene Reisgidsen van Michelin. Voor Zuidwest-Frankrijk moet je dan in elk geval Aquitaine/Frans-Atlantische Kust hebben. Voor de Lot, Dordogne, Gers en centrale Pyreneeën zijn aparte delen verkrijgbaar.


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant