Z

Zonnebloemvelden in Frankrijk

Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan de zonnebloem. In de zomer kun je zomaar enorme velden vol met de gele bloemen aantreffen. In vrijwel heel het land. Anders dus dan de paarse lavendelvelden, die voornamelijk in het zuidoosten te vinden zijn. De zonnebloem, in het Frans tournesol, is een bijzondere plant, die pas sinds enkele decennia grootschalig in Frankrijk gekweekt wordt. In deze blogpost ontdek je in welk gedeelte van Frankrijk de meeste zonnebloemvelden te zien zijn.

Over de plant

De Franse benaming tournesol zegt nog net iets meer over deze eigenaardige plant dan de Nederlandse. Want de zonnebloem is een plant die van jongs af aan gedurende de dag meedraait met de loop van de zon. Een rondje met de zon, tournesol. Op deze manier staat de gele bloem constant in zoveel mogelijk zonlicht, wat de fotosynthese in de plant bevordert.

De zonnebloem wordt halverwege maart gezaaid, en de velden worden, afhankelijk van de regio in Frankrijk, vanaf ongeveer half augustus geoogst. Een maandje daarvoor zijn de bloemen op hun mooist. De grootste planten kunnen tot aan vier meter hoogte groeien, en bloemen krijgen van ongeveer dertig centimeter doorsnede.

Het is een erg veelzijdige plant, die voor verschillende doeleinden gekweekt wordt. Natuurlijk voor de olie die van de pitten geperst wordt. Die olie kan gebruikt worden om mee te bakken en braden, maar de olie is zelfs ook als benzine geschikt, en heeft een erg hoog rendement in vergelijking met andere plantaardige oliën. Verder is het een uitstekende massageolie. En de pitjes kun je, geroosterd, verwerken in bakkersproducten als heerlijke broden, koeken en muesli. Daarnaast wordt de plant gebruikt als diervoeding.

Zonnebloemveld in de Provence, naast de lavendel. Foto: pixabay / apdeboer

Waar vind je de mooiste velden?

In de meerderheid van de Franse departementen wordt de zonnebloem wel ergens grootschalig gekweekt. Maar de meeste productie vindt plaats in het midden, westen en zuidwesten van het land. Het departement de Gers in het zuidwesten spant de kroon als het gaat om opbrengst. Hier heb je dus de grootste kans om veel zonnebloemen te zien, als je er met vakantie gaat. Je hoeft er eigenlijk alleen maar even een rondje te gaan rijden en je komt gegarandeerd wat velden tegen. Maar ook de departementen Haute-Garonne, Charente-Maritime, Vienne, Lot-et-Garonne en Charente zijn erg rijk aan zonnebloemvelden.

In het midden van het land moet je in de departementen Cher en Indre zijn, en in de Provence is het vooral de Drôme waar je veel zonnebloemvelden kunt zien. In dat departement is het extra leuk dat er velden zijn naast lavendelvelden , wat een prachtig paars-geel contrast oplevert. Op deze site vind je een kaartje met de verdeling van de zonnebloementeelt over Frankrijk.

Waar in Frankrijk ben jij de mooiste zonnebloemvelden tegengekomen?

Veld bij Castelnau-Barbarens. Foto: Gers Tourisme
Foto: Gers Tourisme
CategorieënNatuur
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. marc van Kerckhove schrijft:

    Naar het schijnt draait de zonnebloem niet mee met de zon, maar door een soort inwendige klok . Ook als ze volledig afgeschermd is van de zon draait ze ook rond .
    Dit doet natuurlijk niets af van de schoonheid van zo een groot zonnebloemenveld .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *