S

Slenteren door het rustige wijndorp Kientzheim bij Kaysersberg

Logis Hostellerie Schwendi

Wijndorpen in de Elzas: je hebt de grote toeristentrekkers en de wat rustiger dorpen. Kientzheim valt overduidelijk in de laatste categorie. Tijdens ons bezoek in november zijn we zelfs de enige gasten in ons hotel, in een van de oude vakwerkhuizen aan het dorpsplein. Toch is er genoeg te ontdekken in dit wijndorp, dat op een steenworp afstand ligt van het meer populaire Kaysersberg. Let trouwens op als je je navigatie instelt, zodat je het dorp niet verwart met het twintig kilometer noordelijker gelegen Kintzheim.

Op uitnodiging van Logis Hotels logeren we tijdens onze trip door de Elzas in Hotel Schwendi, een sfeervol hotel in een oud vakwerkhuis. Dit typische Elzasser gebouw aan het centrale pleintje van Kientzheim was vroeger het huis van een wijnbouwer en het restaurant bevindt zich in de vroegere wijnkelders.

Hoewel Kientzheim niet groot is, vind je er diverse interessante plekken. Wij starten onze rondwandeling tegenover ons hotel, in de Chapelle Saint Félix et Sainte Régule. Deze kapel werd in 1966 gebouwd op de plaats van een grotere kerk die in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. De muren hangen vol met ex voto’s uit de achttiende en negentiende eeuw.

Langs oude huizen en pleintjes lopen we vervolgens het dorp uit, om een blik te werpen op de honderden hectares wijngaarden die als een uitgestrekt tapijt de heuvels rondom Kientzheim bedekken. Een klein bomenlaantje voert ons vervolgens langs middeleeuwse vestingwerken die het dorp nog bijna volledig omringen, uniek voor de Elzas. Een bijzonder detail vind je in de Porte de Lalli, waar een gebeeldhouwde kop zijn tong uitsteekt naar voorbijgangers.

Wijnmuseum en wijnproeverij

Tijdens ons bezoek in november is het Musée du Vignoble et des Vins d’Alsace helaas gesloten. Wij geven onze kennis over wijn daarom een opfrisbeurt met een wijnproeverij vlak achter het museum. Via een grote poort komen we op de binnenplaats van het familiebedrijf André Blanck et ses Fils. Een oude mevrouw laat ons weten dat de eigenaar, haar zoon, op dit moment druk is maar ons over een half uur kan ontvangen.

Als we iets later terugkomen, worden we binnengelaten in een sfeervol gebouw met houten balken aan het plafond, overal houten kratten met wijnflessen en grote vaten waarin de wijn ligt te rijpen. De eigenaar geeft uitgebreid informatie over wijn proeven en over de verschillende druiven en grondsoorten. Hij illustreert zijn verhaal door ons te laten proeven en we zijn verbaasd hoeveel verschil er zit tussen twee wijnen uit hetzelfde jaar, maar van verschillende grond. Na een half uurtje keren we terug naar ons hotel, twee flessen wijn en een heleboel kennis rijker.

Restaurants in Kientzheim

Keuzestress zul je niet hebben als je in Kientzheim uit eten wil, want erg veel restaurants zijn er niet. Wij aten bij Côte Vigne, een sfeervol restaurant met dikke stenen muren en houten balken aan het plafond. Op het menu, dat wisselt met de seizoenen, vind je verfijnde traditionele gerechten, met natuurlijk een goede Elzasser wijn ernaast.

CategorieënElzas Grand Est

Marita
Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *