W

Wijn, eend, cassoulet… 5 sfeervolle restaurants in Toulouse

Toulouse, de prachtige roze stad in het zuidwesten van Frankrijk. Ik was er enkele maanden geleden en vind het een van de fijnste steden die ik tot nu toe bezocht. Het heeft een mediterrane uitstraling met zowel Franse als Spaanse invloeden, er zijn heel veel mooie oude gebouwen en het is er niet erg toeristisch. Dat laatste merk je bijvoorbeeld aan de vele leuke restaurants en barretjes, die zitten vol met ‘locals’. En dat zorgt voor een erg prettige sfeer, waarbij je al snel het gevoel hebt helemaal onderdeel te zijn van het plaatselijke leven.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Toulouse? Misschien heb je wat aan deze tips!

Toulouse en de omliggende streek is daarnaast ook bij uitstek een plek met een rijke en veelzijdige keuken. Hoogtepunten zijn ondermeer de saucisse de Toulouse, de cassoulet en andere bonengerechten, verschillende bereidingen van eend en natuurlijk de foie gras. We bezochten er enkele restaurants waar je kunt genieten van alle lekkernijen die er in de stad en de streek gemaakt worden, en die zet ik in deze post voor je op een rijtje.

Monsieur Georges, 20 Place Saint-Georges

Monsieur Georges zit aan het mooiste pleintje van Toulouse, de Place Saint-Georges. ‘s Zomers schijnt het hier nog veel gezelliger te zijn wanneer de vele terrasjes vol zitten, maar ook in de winter, toen ik er was, kreeg je al iets mee van de bruisende sfeer. Aan de zuidoostkant van het plein vind je Monsieur Georges, een sfeervol restaurant dat bestaat uit vier verdiepingen die elk een eigen inrichting hebben. De menukaart staat vol met lokale gerechten, op een eigenzinnige manier bereid.

N°5 Wine bar, 5 rue de la Bourse

Volgens het gezaghebbende The World of Fine Wine is N°5 Wine bar de beste wijnbar van Europa in 2016, dus dan moet je als wijnliefhebber deze ook op je lijstje hebben staan bij een bezoek aan Toulouse. In een gezellige sfeer kun je hier genieten van heel veel (300!) wijntjes, die je per glas zelf kunt tappen. Beneden in de gewelfde kelder ben je even helemaal op een andere plek, tussen de rekken met wijnflessen. Naast de wijn worden er diverse tapas geserveerd, met verse ingrediënten uit de streek. Eigenaar Thomas, professioneel wijnproever, geeft je desgewenst tips over de lekkerste wijnen. Ook bijzonder: in een vitrine staat een fles wijn die werd opgedoken uit een scheepswrak uit 1735, voor de kust van Nederland.

La ferme de l’Aveyron, 6 Rue Jules Chalande

Tussen Toulouse en de Auvergne in ligt de Aveyron-streek. Het restaurant La ferme de l’Aveyron, verborgen in een straatje in het centrum van Toulouse, heeft vooral producten uit deze streek op de kaart staan. De ambiance is sfeervol, de inrichting ademt een boerenbedrijf, met details als leuke oude foto’s en potten en pannen overal aan de muren en balken. Een aanrader voor een uitgebreide lunch, waar je kunt proeven van heerlijke verse producten en smaakvol bereide, oer-Franse gerechten.

Le J’GO, 16 Place Victor Hugo

Een hip restaurant, ideaal voor vriendengroepen of familie-uitjes. J’GO is een restaurant waar alles staat in het teken van lokale producten. Elk gerecht wordt gemaakt van producten waar de producent een gezicht heeft: die gezichten hangen aan de wand van het restaurant. Alles heeft een link met de streek rondom Toulouse, en alles wordt huisgemaakt, dagvers, zonder ingevroren producten. Lekker eten in een levendige, ongedwongen atmosfeer.

Le Bibent, 5 Place du Capitole

Heel anders van sfeer dan de voorgaande restaurants is Le Bibent, aan het centrale plein van Toulouse. Je waant je in de Belle Époque, door de fraaie wand- en plafondschilderingen, de vele spiegels en het goud. Het is ook een historische setting, volgens de verhalen werd hier namelijk door enkele Servische studenten de aanslag op Frans Ferdinand beraamd, wat het startpunt vormde voor de Eerste Wereldoorlog. Vandaag de dag is het restaurant in handen van chefkok Christian Constant, een beroemdheid in Frankrijk. In Parijs verdiende hij een Michelinster, voordat hij besloot weer terug naar zijn roots te keren en in Toulouse een restaurant te openen. Met het eten zit het dus wel goed, met op de kaart heel veel lokale toppers, zoals stoofschotels met bonen en eend.

CategorieënOccitanië Toulouse

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *