Wijn & Cognac-tour in de Charente-Maritime

In de Charente-Maritime (Zuidwest-Frankrijk) ligt het kleine dorpje Soubran. Sta je aan de ene kant van het dorp, dan kijk je uit over de cognacvelden, met vooral de Ugni Blanc-druif die voor de cognac en voor de Pineau des Charentes wordt gebruikt. Loop je de andere kant uit dan kijk je uit over een indrukwekkende vallei richting Bordeaux. Aan die kant van het dorp beginnen de wijngaarden (met veel merlot en cabernet-sauvignon) die vanuit Soubran langzaam overgaan in de Côte de Blaye, via Bourg richting Médoc.

In deze prachtige regio staat in de loop van september alles in het teken van de druivenoogst, la vendange. De geur van gistende druiven verspreidt zich over het land en tractoren met aanhanger rijden af en aan. De kwaliteit van de druiven en dus de latere wijn, de weersomstandigheden, het zijn de gesprekken van de dag in Zuidwest-Frankrijk.

De ideale plaats dus om je te verdiepen in alles wat met wijn en cognac te maken heeft. En dat kan. Sinds 5 jaar organiseert Domaine la Fontaine jaarlijks de Wijn & Cognac Tour. Drie dagen meegenieten van deze magische tijd rondom de wijnoogst.

Het programma begint met een bezoek aan een ambachtelijke vatenmakerij, la tonnellerie. Een klein fabriekje waar wijn- en cognacvaten gemaakt worden. Je loopt dwars door de werkplaats, langs machines en mannen die met veel kracht de vaten in elkaar timmeren, terwijl ondertussen de geur van verbrand hout je neus bereikt. Het stookproces van de vaten blijkt één van de belangrijkste onderdelen van het produktieproces te zijn.

Als je weet hoe de vaten gemaakt worden, wordt het tijd voor een rondleiding bij één van ’s werelds beroemdste cognac-huizen, Rémy Martin. Indrukwekkend, professioneel en gastvrij. De duizenden vaten in diepe kelders, de getallen, de geur, het duizelt je aan het eind van de middag. Maar dat ebt wel weg na een glaasje van dat heerlijke goud-gele vocht tijdens de proeverij.

De volgende dag loop je een dagje mee met de wijnboer. Bij het ochtendgloren trek je de wijnvelden in, krijg je uitleg over het proces van druif tot fles en worden een aantal ranken geplukt. Je neemt een kijkje in de pressoir waar de vers geplukte druiven tot sap worden geperst, om vervolgens aan te schuiven voor een bourgondische lunch in de wijnkelder. Met het ‘plukteam’ aan lange tafels, tussen de vaten, zoals dat generaties lang gebruikelijk was.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant