Bassin d’Arcachon

De Franse westkust zit vol bijzondere plekken. Imposante kliffen waarop de golven kapotslaan, lieflijke baaitjes, eindeloze zandstranden, gezellige vissersdorpen en mooie kustplaatsen. De kust loopt van Duinkerken in het noordwesten naar Hendaye in het zuidwesten en laat zich goed met de auto, camper of wandelend verkennen. In dit artikel zet ik de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje, van noord naar zuid.

Les deux caps

Bezienswaardigheden Noord-Frankrijk

Als je de kustlijn vanuit het noorden volgt kom je al snel bij de Opaalkust aan. Deze streek is met name bekend vanwege de twee fraaie kapen die je er aantreft. De Cap Blanc-Nez en de Cap Gris-Nez zijn imposante rotspunten die hoog boven de zee uitsteken. Eromheen ligt een glooiend landschap met mooie dorpen. Een prachtige streek om te wandelen, waarbij je ook veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog zult tegenkomen.

Baai van de Somme

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Daal je iets verder zuidwaarts af, dan kom je bij de monding van de Somme uit. De rivier werd bekend dankzij de Slag om de Somme in de Eerste Wereldoorlog, waarbij heel wat soldaten het leven lieten. De baai, tussen Le Crotoy en Saint-Valéry-sur-Somme, bestaat uit een groot getijdengebied, een beetje vergelijkbaar met de Waddenzee. Ook hier kun je wandelen op de drooggevallen platen en zeehonden spotten. Verder is het de ideale plek om vogels te kijken, die hier met name in het trekseizoen te zien zijn.

Krijtrotsen bij Étretat

Étretat
De 51 meter hoge Aiguille Creuse en daarnaast de Falaise d’Aval

Ook als je verder zuidwaarts Normandië inrijdt stapelen de mooie plekken zich op. Wereldberoemd zijn de witte krijtrotsen van de Côte d’Albâtre. De witgrijze laagjes van de rotsen steken mooi af bij het diepblauwe water. Over de rotsen bij het plaatsje Étretat loopt een mooi wandelpad, waarbij je vol zicht hebt op de opmerkelijk gevormde rotsen, zoals de boogrots die bekendstaat als de olifant, en de Aiguille, de rotspunt die uit de zee steekt.

Landingsstranden van Normandië

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Op de brede stranden voor de kust van Bayeux vonden op 6 juni de landingen van D-Day plaats. Nog steeds is er hier veel dat aan deze tijd herinnert, zoals monumenten, begraafplaatsen en musea. Het is een indrukwekkende plek die je niet mag missen als je in geschiedenis geïnteresseerd bent. Bezoek de musea om alle verhalen uit die tijd te horen, of wandel door een ruig landschap van bomkraters en kapotgeschoten bunkers, bijvoorbeeld bij de Pointe du Hoc.

Cap de la Hague

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Als je vanaf de landingsstranden verder rijdt, kom je vanzelf het schiereiland Cotentin binnen. het loont de moeite om even helemaal naar het noordwestelijk deel van Cotentin te rijden. Hier vind je namelijk enkele van de mooiste kusten van Frankrijk. Over de hele kust van Cotemtin loopt het zogenaamde Sentier des Douaniers, genoemd naar het kat-en-muisspel dat zich enkele eeuwen geleden afspeelde tussen douaniers en smokkelaars die vanuit de Kanaaleilanden hun waar Frankrijk probeerden binnen te krijgen. Bij de Phare de Goury aan de Cap de la Hague moet je zeker even gaan kijken. Wandel naar de imposante Nez de Jobourg voor een van de mooiste uitzichten van de Franse kust.

Mont Saint-Michel

Mooiste kloosters en abdijen

Op de grens van Cotentin en Bretagne ligt een eeuwenoud monument dat miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld trekt. Parel van de Mont Saint-Michel is het middeleeuwse klooster bovenop de rots. Wandel door de straatjes en gangen van het klooster, bekijk het uitzicht vanaf de top op de droogvallende baai, en denk je eens in dat je hier eeuwen geleden als monnik onder vaak barre en sobere omstandigheden moest verblijven.

Île de Bréhat en Côte de Granit Rose

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Ook de noordkust van Bretagne is de moeite waard, en dan vooral het stuk rondom het Île de Bréhat. Dit eiland heeft niet voor niets de bijnaam ‘bloemeneiland’: het staat bekend om de veelkleurige bloemen en planten die je er vanaf de lente kunt zien bloeien. Iets meer naar het westen ligt de roze granietkust, die gekenmerkt wordt door rotsen, baaien met goudgele zandstranden en sfeervolle dorpen met de typische Bretonse granieten huizen.

Kapen van Finistère

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Hoogtepunt van de Franse westkust is het meest uiterste puntje: Finistère. Dit departement heeft veel te bieden, maar aan de wetskant vind je het meest indrukwekkende stuk. Hier liggen namelijk enkele grillige rotskapen waarover prachtige wandelpaden lopen. Ontdek de Pointe de Dinan tegen het eind van de zomer, als de heide volop bloeit. Ga ook eens kijken bij de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog bij de Pointe de Pen-Hir. Hier vind je ook het mooiste strand van Bretagne, de Plage de Pen-Hat.

Concarneau

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Mooie dorpen en steden zijn er genoeg in Bretagne en aan de westkust. Een van de meest opvallende is Concarneau. Deze stad bestaat uit een moderner gedeelte en een omheind middeleeuws deel. Wandel over de versterkingen en door de nauwe straatjes, bekijk het uitzicht op de haven en rijd ook nog even naar de Pointe du Cabellou voor een mooie blik op de baai van Concarneau.

Vendéekust

Les Sables d

Wanneer je nog verder naar het zuiden afreist, kom je bij de Vendéekust uit. Omdat het een van de meest zonnige plekken van Frankrijk is, vormt het een ideale bestemming voor een strandvakantie. Aan de kust liggen uitgestrekte stranden en getijdegebieden. Een van de hoogtepunten van de Vendée is het eiland Noirmoutier, bekend vanwege de vele zoutvelden. Verder liggen er in deze streek tal van kustplaatsjes met leuke havens, zoals Les Sables d’Olonne. De binnenlanden van de Vendée bestaan, met name in het noordwesten en zuiden, uit grote gebieden met moerassen, waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken. In het binnenland ligt een gebied met het typische bocage- of coulisselandschap dat je op meer plekken in Frankrijk ziet, en enkele leuke dorpen, zoals bijvoorbeeld het middeleeuwse versterkte Pouzauges.

La Rochelle en Île de Ré

Mooiste plekken westkust Frankrijk

Nog iets verder rijd je de Charente-Maritime binnen. Niet te missen plekken hier zijn het Île de Ré en de stad La Rochelle. Maak een rondrit over het met een brug te bereiken eiland en wandel door het oude centrum van La Rochelle, met onder meer de bijzondere torens die de haven in de middeleeuwen moesten beschermen. Bij de stad Rochefort kom je opnieuw uitgestrekte moerasgebieden tegen, een mooie gelegenheid voor het maken van lange wandelingen en fietstochten. Voor de kust vind je ook nog het Île d’Oléron, de grotere broer van het Île de Ré.

Dune du Pilat

Dune du Pilat en Bassin d’Arcachon
Bassin d’Arcachon

Aan de zuidkant van het Bassin d’Arcachon ligt een bijzonder natuurverschijnsel: de hoogste zandduin van Europa. De Dune du Pilat, ook wel Dune du Pyla, telt zo’n honderdtien meter en het is de moeite meer dan waard om ‘even’ omhoog te klimmen. Vanaf daar heb je namelijk een imposant uitzicht over de dennenbossen van Les Landes en het Bassin d’Arcachon, een getijdengebied dat bekendstaat om de oesters die ervandaan komen.

Saint-Jean-de-Luz

Mooiste plekken westkust Frankrijk
Saint-Jean-de-Luz

Helemaal aan de zuidwestpunt van Frankrijk ligt de Côte Basque. Deze kuststrook in Frans Baskenland kenmerkt zich door mooie steden en dorpen, brede zandstranden en enkele rotsachtige kapen. Saint-Jean-de-Luz heeft een gezellig middeleeuws centrum met tal van bijzondere monumenten. Bovendien ligt er een heerlijk zandstrand aan de rand van het centrum en daardoor kun je er de hele dag doorbrengen. Neem na een uitgebreide stadswandeling lekker de tijd voor een verfrissende duik.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Ineke Oosting zegt:

    Net ten zuiden van de monding van de Loire is nog een prachtige streek ; Loire Atlantic . Prachtige baaitjes met strandjes, waar je heerlijk kunt zwemmen. Vanaf de brug over de Loire-monding , ligt een mooie fietsroute door leuke dorpjes en soms vlak langs de Atlantische Oceaan.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant