Bouches-du-RhôneGardOccitanieProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Wat te doen in de Camargue?

Cowboys, flamingo’s en rijstvelden zien op één vakantie? Het kan, en je hoeft er niet eens Europa voor uit! Je vindt dit allemaal in het zuiden van Frankrijk, in de Grande Camargue. Deze streek wordt ook wel het ‘wilde westen’ van Frankrijk genoemd. Met zo’n grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden is het moeilijk kiezen, dus hier een lijstje ‘must-do’s’, oftewel incontournables zoals de Fransen dat zo mooi zeggen.

Ga flamingo’s spotten
Vanuit de hele wereld komen bezoekers voor de grote en unieke variatie aan vogels waar de Camargue om bekend staat, waaronder flamingo’s. Een goede plek om deze bijzondere dieren te bekijken is het ornithologisch park van Pont-de-Gau: een natuurreservaat speciaal voor vogelliefhebbers. Het park is dagelijks geopend tot zonsondergang. Vergeet je verrekijker niet!

Foto: Office de tourisme d’Arles

Ontmoet echte cowboys
De cowboys die de beroemde witte Camargue-paarden berijden, staan bekend als ‘guardians’. Ze hoeden de eveneens voor de streek karakteristieke zwarte stieren. Sommige guardians werken nu als reisleider voor toeristen die, natuurlijk te paard, een tochtje door de Camargue willen maken. De streek is heel goed te paard te bezoeken, en er worden georganiseerde tochten aangeboden op verschillende niveaus.

Foto: Office de tourisme d’Arles
Foto: Office de Tourisme des Saintes-Maries de la Mer

Verken de omgeving op de fiets
Ook voor fietsers is de Grande Camargue een aanrader. Bij de VVV in het stadje Saintes-Maries-de-la-Mer zijn fietsroutes te verkrijgen, bijvoorbeeld naar de vuurtoren Phare de la Gacholle. Je komt daar via een tien kilometer lange, autovrije dijk met prachtig uitzicht over meren, moerassen en zoutpannen. Aangekomen bij de vuurtoren vind je een klein informatiecentrum. Een tip: naast flamingo’s en paarden zul je ook veel muggen zien, neem dus muggenspray mee…

Foto: Office de tourisme d’Arles

Duik in de geschiedenis
Ben je naast natuur ook geïnteresseerd in de cultuur en geschiedenis van de regio? Bezoek dan het Musée Camarguais. Dit kleine, maar interessante museum is sinds 1979 gevestigd in oude schapenschuur en in 2013 gerenoveerd. Je vindt er interactieve installaties, games, video en hedendaagse kunst over de Camargue. Je kunt je bezoek aan het museum buiten voortzetten, voor een wandeling tussen de irrigatiekanalen, rijstvelden en moerassen.

Foto: Office de tourisme d’Arles

Woon een stierengevecht bij
Stierenvechten, het is best omstreden en we kunnen het dan ook voorstellen dat het niet je eerste keuze is. Het is echter erg populair in de streek en onderdeel van de cultuur. En in tegenstelling tot Spaanse stierengevechten hebben de courses camarguaises geen dodelijke afloop. Jonge mannen proberen een cocarde (wit wollen kwastje) te bemachtigen dat is vastgemaakt aan de hoorns van de stier. In de regio zijn nog diverse arena’s waar wekelijks stierengevechten plaatsvinden, bijvoorbeeld in Saintes-Maries-de-la-Mer.

Foto: Office de Tourisme des Saintes-Maries de la Mer
Foto: Office de Tourisme des Saintes-Maries de la Mer

Bezoek bedevaartsoord Saintes-Maries-de Mer
De kerk in Saintes-Maries-de Mer is, zoals de naam al doet vermoeden, een belangrijk centrum van Mariaverering. Daarnaast is het ook een populair bedevaartsoord voor zigeuners, vanwege het beeld van hun beschermheilige de Zwarte Sara. Klim als je de kerk bezoekt vooral even naar boven: vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je hoeft overigens niet op de jaarlijkse bedevaart te wachten om Saintes-Maries-de-la-Mer te bezoeken. Je vindt er bijvoorbeeld leuke winkeltjes met lokale producten, een rijke geschiedenis, diverse musea en een mooi zandstrand.

Geniet van gastronomische rijkdom
Honger gekregen van al die activiteiten? Sla dan de menukaart open voor de vele lokale gerechten die je in de Camargue kunt vinden. Bijvoorbeeld de typische rode rijst, die in de regio wordt geproduceerd. Deze rijst heeft een nootachtige smaak en past goed bij de lokale vleesgerechten, zoals het vlees van de Camargue-stieren. Maak het geheel af met een lekkere wijn uit de streek. Santé!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant