Kathedraal van Amiens
Hauts-de-FranceSomme

Ontdek Amiens: Kathedraal, Hortillonages, Jules Verne & WOI slagvelden

Amiens! Deze gezellige stad ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en is daardoor een leuk alternatief voor een stedentrip, als je even wat anders wilt dan een grote stad als Parijs, Marseille, Lille, Toulouse of Nice. De stad heeft veel te bieden, zoals natuur, cultuur en als hoogtepunt de eeuwenoude kathedraal. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen bij een bezoek aan Amiens?

Streektips

Zelf ook een bezoek brengen aan Amiens? Misschien heb je wat aan deze tips!

Kathedraal van Amiens

Vrijwel iedere stad in Noord-Frankrijk heeft er een, de een nog groter dan de ander: een kathedraal. De grootste van allemaal, en ook zeker een van de indrukwekkendste, staat in Amiens. De kathedraal werd van 1220 tot 1288 gebouwd. Dat is een unicum, want bij andere kathedralen lag de bouwtijd veel langer, en sommigen werden nooit helemaal volgens de origineel plannen afgerond. Die korte bouwtijd komt grotendeels door de rijkdom van Amiens. De bouw van de kathedraal werd gefinancierd met de opbrengsten van de wedeteelt, dat gebruikt werd voor de vervaardiging van pastel, om stoffen mee te verven. Wat mag je er niet missen? Je kunt niet heen om de prachtige glas-in-loodramen, het bijzondere labyrint en de patronen op de grond, de twee bronzen graftombes uit de 13e eeuw, van Geoffroy d’Eu en van Évrard de Fouilloy, de bisschop die in 1220 opdracht gaf tot de herbouw van de kathedraal. Vergeet ook niet naar het orgel te kijken, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1422.

Hortillonages

Zoals gezegd kreeg Amiens de kathedraal mede door de rijkdom die het met de teelt van wede wist op te bouwen. Die wede groeide in een bijzonder waterrijk gebied ten noorden van het centrum van Amiens, de hortillonages. Ook werd er hier de nodige groente en fruit verbouwd voor de inwoners van de stad. Je kunt het moerasachtige gebied vandaag de dag verkennen met een bootje, of er een wandeltocht maken.

Gezellige pleintjes

Er zijn in Amiens enkele leuke pleintjes te vinden waar je van de gezelligheid kunt genieten, met bijvoorbeeld een kopje koffie of van die heerlijke Franse dikke chocolademelk waarin het lepeltje rechtop blijft staan. Een zo’n plein is de Place Gambetta, waaraan een paar sfeervolle café’s liggen. Ook leuk is het om naar de buurt Saint-Leu te lopen en daar een plekje in de zon te zoeken, op een pleintje met uitzicht op een van de pittoreske kades (al was die zon niet te zien toen ik er was, in januari). Op zoek naar leuke eet- of drinkplekjes in Amiens? Lees dan deze blog!

Kathedraal van Amiens

Jules Verne

Kom je in Amiens, dan kom je vanzelf in aanraking met Jules Verne. Ze zijn er hier trots op dat de bekende Franse auteur er een deel van zijn leven woonde en aan zijn verhalen schreef. In het Maison de Jules Verne, gevestigd in een oud herenhuis waar de auteur bijna twintig jaar woonde, kun je zijn oude schrijfkamer zien en kom je meer te weten over het leven van Jules Verne.

Slagvelden van de Eerste Wereldoorlog

Een stedentrip naar Amiens is heel goed te combineren met een bezoek aan een stukje interessante oorlogsgeschiedenis. Overal in de streek van de Somme tref je oorlogsbegraafplaatsen aan. In de Eerste Wereldoorlog werd er hier namelijk een bloedige loopgravenoorlog uitgevochten. Er worden vanuit Amiens speciale tours georganiseerd langs de belangrijke plekken uit de streek, waar je oog in oog staat met de geschiedenis. Ook een idee is het om zelf een rondrit door de streek te maken, met je eigen auto of een huurauto. In deze blog lees je een voorbeeld van zo’n route, die ik zelf een tiental jaar geleden maakte.

Dal van de Somme

Maar ook als je niet zo in de oorlog geïnteresseerd bent is het dal van de Somme een leuke bestemming. Als je bij Amiens verder naar het westen gaat kom je in de baai van de Somme, waar de rivier de zee instroomt. Natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken, want er zijn veel bijzonder dieren en planten te ontdekken. En ook het dal van de Somme aan de oostkant van Amiens is de moeite waard, met mooie uitzichten over de meanderende rivier en de moerasgebieden eromheen.

Belvédère d’Eclusier Vaux
Saint-Valery-sur-Somme
Saint-Valery-sur-Somme

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Erik J.A. Vos zegt:

    Jullie website en boeken vallen zonder meer erg bij ons in de smaak en brengen ons zeker vaak op nieuwe ideeën!
    Toch zouden wij graag meer aandacht zien voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Dat je overal met eigen vervoer kunt komen is een no-brainer.
    Hoewel dat in Frankrijk niet altijd even aantrekkelijk en snel is als in Nederland, zijn vele mooie plekken in Frankrijk toch met meer of minder moeite met het OV te bereiken! Wij spreken nadrukkelijk uit onze eigen ervaring doordat wij altijd per trein naar Frankrijk reizen en ons ook ter plaatse altijd per (lokale) trein of bus verplaatsen. Door gebruik te maken van Internet is het vinden van de daartoe benodigde informatie niet meer zo moeilijk als dat vroeger was.

    1. Hallo Erik, bedankt voor je reactie en complimenten! En goede tip, we reizen zelf vaak met de auto, maar zullen proberen om wat meer aandacht te schenken aan de bereikbaarheid met het OV.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant