T

Tip voor koude dagen: zwemmen in warmwaterbronnen!

Eind 2017 reisde ik door Nieuw-Zeeland. Daar ontdekte ik de warmwaterbronnen op het Noordereiland, rondom Rotorua en Taupo. Ideaal: met elke temperatuur genieten van een warm bad, gewoon in de openlucht! Dat deed me eraan denken dat je ook in Frankrijk vulkanische activiteit hebt. Op verschillende plekken in het land zijn er dan ook thermale baden. Vaak worden die geëxploiteerd, maar als je goed zoekt vind je ook diverse plekken waar je gratis kunt genieten van natuurlijke warme bronnen die zo de grond uit komen borrelen. Ik zet enkele van de beste warmwaterbronnen en ‘hotspots’ voor je op een rijtje, betaald en onbetaald!

Chaudes-Aigues, Cantal

In de Auvergne, land van de vulkanen, vind je vele tientallen warmwaterbronnen. Een bekende bevindt zich bij Chaudes-Aigues. Hier is een van de warmste bronnen van Europa, met water van maar liefst 82 graden. In vroeger tijden werd het gebruikt om de was in te doen, de bron voedt een zogenaamd lavoir middenin het dorp. In het thermale centrum Caleden in het dorp kun je uitgebreid badderen in het warme water.

Foto: Caleden

Ax-les-Thermes, Ariège

In het departement Ariège zijn maar liefst zo’n 60 plekken met warmwaterbronnen. In Ax-les-Thermes worden deze al eeuwenlang gebruikt voor thermale baden. Het leuke hier is dat je ook gewoon middenin het stadje helemaal gratis met je voeten in het warme water kunt gaan zitten, een moment om bijvoorbeeld even bij te komen van een zware wandeling. Daarnaast vind je betaalde baden bij bijvoorbeeld de Bains de Couloubret.

Rondom Fontpédrouse en Villefranche-de-Conflent, Pyrénées-Orientales

In dit deel van de Pyreneeën, ook wel bekend als Cerdagne, vind je veel natuurlijke bronnen maar ook aangelegde thermale baden. Betaalde thermale spa’s bijvoorbeeld bij Fontpédrouse en Saint-Thomas, gratis warme beekjes en poeltjes bijvoorbeeld bij het dorpje Thuès-les-Bains, waar water van zo’n 69 graden uit de grond opborrelt. Deze vallei is ook de plek waar je aan canyoning in warm water kunt doen. Kijk op deze site voor wat tips in de omgeving.

Foto: Flickr / thierry llansades

Plan de Phazy, Hautes-Alpes

Al sinds de oudheid zijn deze baden bekend en werden ze gebruikt om allerlei ziektes te genezen. Het water stroomt er het hele jaar door met 28 graden, en je vindt er vier bassins waar je kunt baden, helemaal kosteloos.

Foto: Flickr / michel coiffard

Grands Bains du Monêtier, Hautes-Alpes

Heb je zin in een dagje ontspannen en tot rust komen in mineraalrijk, natuurlijk warm water, dan kun je terecht in de Grands Bains du Monêtier in de buurt van Briançon. Het is wat aan de prijzige kant, maar het watercomplex is behoorlijk groot (het heet niet voor niets ‘grands bains’), en er zijn diverse sauna- en hamamfaciliteiten.

Foto: SCV Domaine Skiable

Bains de Dorres, Pyrénées-Orientales

Ontspannen met een grandioos uitzicht, dat kan in de Romeinse baden van Dorres in de Pyreneeën. Voor slechts 5,- euro heb je toegang tot de verschillende bassins, met water van rond de 40 graden. Tijdens het baden zie je een prachtig panorama, met onder meer de bekende berg Canigou, een top van bijna 2.800 meter hoog.

Foto: Office de Tourisme de Dorres

Rennes-les-Bains, Aude

Zie je in Frankrijk ergens ‘les-Bains’ achter een plaatsnaam staan dan kun je er bijna van uit gaan dat er hier thermale baden te vinden zijn. Dat is ook het geval in Rennes-les-Bains, een kuuroord met eveneens enkele gratis warmwaterbronnen midden in de natuur. Zoals Les Bains Doux, op de linkeroever van het riviertje de Salz, met water van 37 graden.

Foto: Rennes-les-Bains

Plombières-les-Bains, Vosges

Niet alleen in het zuiden van het land vind je warmwaterbronnen. Ook bijvoorbeeld in de Vogezen kun je sinds eeuwen terug terecht om te ontspannen of te kuren. Bijvoorbeeld in Plombières-les-Bains, met het ‘centre balnéo-romain Calodae’ en de ‘Thermes Napoléon’.

Foto: Office de tourisme de Plombières-les-Bains

Mont Dore, Puy-de-Dôme

Aan de voet van de Puy de Sancy vind je het kuuroord en wintersportdorp Le Mont-Dore. Ook hier wordt al sinds de Romeinse tijd gekuurd in de warmwaterbronnen. Van de dertien bronnen in het gebied worden er acht geëxploiteerd, het water varieert van 38 tot 44 graden. In de vrije natuur vind je verder de sources chaudes de Croizat en Félix, die vroeger uitgebaat werden maar nu in verval zijn geraakt.

Foto: Massif du Sancy

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *