In het dorp La Bérarde draait alles om de bergen. Logisch, want dit dorp ligt ingeklemd tussen de hoge rotswanden van de Écrins en het is alleen bereikbaar via een smal bergweggetje. Voor een echte wandelvakantie in de Franse Alpen is dit dus de perfecte plek. Wij liepen hier twee wandelroutes, waaronder deze wandeling naar de top van de Tête de la Maye.
Wil je zelf ook wandelen in deze mooie streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!
Nadat we gisteren een wandeling van negen uur hebben gemaakt, nemen we ons voor het vandaag iets rustiger aan te doen. Gelukkig vertrekken er direct naast onze camping in La Bérarde ook diverse kortere wandelroutes. Vanaf onze standplaats kijken we recht uit op de Tête de la Maye, een kale bult die achthonderd meter boven ons tentje uittorent. We besluiten dat we daar wel eens bovenop willen staan.
360-graden-uitzicht
De Tête de La Maye is vergeleken met de omliggende reuzen in het Écrinsmassief maar een kleintje. Wat een beklimming naar de top echter zo leuk maakt, is dat je vanaf de top een 360-graden-uitzicht hebt op de hogere toppen, waaronder een aantal (bijna-)vierduizenders zoals de Barre les Écrins, Dôme de Neige, La Meije en de Ailefoide.
Maar voordat het zover is wacht ons nog een flinke klim. We lopen tijdens deze wandeling slechts 2,5 kilometer, maar daar zit 830 meter stijgen bij inbegrepen. Dat betekent dat we redelijk rechttoe-rechtaan tegen de berg op, met hier en daar een gezekerde passage en een klauterpartij door een smal couloir. Voor mensen met hoogtevrees is dit dus waarschijnlijk niet de meest geschikte wandeling.
Wandelroute
Het startpunt van de wandeling, op 1.719 meter hoogte, ligt net voor het dorp. De eerste helft van de wandeling voert door laag struikgewas met hier en daar een boom, maar als we omhoog kijken zien we alleen maar kale steen. Toch blijkt, als we dichterbij komen, er nog genoeg te groeien. Langs het pad en op de meest onwaarschijnlijke, rotsachtige plekken staan tientallen soorten bloemen in bloei.
Klauteren
Tijdens de tweede helft van de klim worden onze klauterkwaliteiten getest. Via kabels en trappetjes steken we de meest steile stukken rots over. Niet veel later staan we onderaan een couloir, een smalle doorgang tussen de rotsen. Tussen de twee rotswanden hangt een enorm rotsblok als een zwaard van Damocles boven het de camping, recht onder ons. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo’n blok naar beneden rolt, maar gelukkig is het gevaarte vastgezet met kabels. Wij klimmen met behulp van een kabel door het couloir en zijn dan bijna boven.
Met iedere meter die we stijgen wordt ons panoramauitzicht groter, maar op de top wacht ons de echte beloning van het huzarenstuk: zowel naar boven als naar onder én rondom hebben we uitzicht op de ruige, duizelingwekkende rotswanden van de Écrins. Diep onder ons zien we het zilveren water van de Vénéon schitteren, dat vanaf deze hoogte slechts een klein stroompje lijkt. We raken niet uitgekeken en bestuderen grondig de oriëntatietafel die op de top te vinden is. Als we ‘s avonds weer voor onze tent zitten en de Tête de la Maye weer boven ons zien, dromen we nog even na van dit bergpanorama.
Bekijk de beschrijving van deze wandelroute op onze andere website Bergwandelroutes.nl.
Wat een prachtige wandeling hebben jullie gemaakt! Dat ziet er op de foto’s nog best gevaarlijk uit sommige stukken ;). Daar zullen we met onze dochter maar niet aan beginnen ;). Ik heb zelf in een ver verleden als kind een paar zomers in Chamonix een paar uur verder doorgebracht en door kon je inderdaad ook altijd hele mooie wandelingen maken! Leuk verslag!
Dankjewel voor je reactie! Met jonge kinderen is deze route inderdaad niet zo geschikt, maar met oudere kinderen zou het wel moeten lukken. Dus wie weet, later :-).