Wandeling in natuurpark Pilat: adembenemende uitzichten op het Sentier des Crêts

door Martijn
1652 keer gelezen

Het departement Loire was tot nu toe voor mij een onbekend stukje Frankrijk. Toen ik werd uitgenodigd om er enkele dagen rond te trekken hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken. Eind september ontdekte ik deze rustige, landelijke streek. Een van de hoogtepunten was een prachtige wandeling van ruim drie uur die ik maakte in het regionale natuurpark Pilat, over de bergtoppen van dit gebied, die ze hier crêts noemen. Een wandeling waar je stil van wordt, met dank aan de oneindige uitzichten op zowat alle bergmassieven van de Franse Alpen. Van de Mont Blanc tot aan de Mont Ventoux.

advertentie

Ik heb veel geluk, zo krijg ik meermaals te horen tijdens mijn verblijf in het departement Loire. Een tot dan toe vrij slechte herfst wordt onderbroken door een lange week van bijna zomerse temperaturen en onbewolkte luchten. De perfecte omstandigheden om een wandeling te maken in het natuurpark Pilat. Dit bergmassief ligt tussen de grote stad Saint-Étienne en het Rhônedal, en biedt een afwisselend landschap van met heide bedekte, rotsige bergruggen, beboste hellingen en glooiende wijngaarden. Voorafgaand aan de wandeling heb ik in het dorp Pélussin een ontmoeting met berggids Florian Olivier, die me wat routes op de kaart wijst en me vertelt dat dit gebied vooral populair is vanwege de prachtige uitzichten op het Alpenmassief. Op heldere dagen komen de rustzoekers van heinde en verre om zich te vergapen aan de toppen die in de verte zichtbaar zijn.

Ik besluit deze ochtend voor de langere wandeling te gaan: het volledige circuit des crêts. De vorige avond heb ik in een boekje dat in de chambre d’hôtes lag al een beschrijving hiervan gezien. Drie à vier uur staat ervoor, en het is inmiddels al half tien wanneer ik bij het vertrekpunt van de route sta. De hoogste tijd dus om aan de wandeling te beginnen!

Crêt de l’Oeillon
De wandelroute begint op de parkeerplaats onderaan de televisiezendmast op de Crêt de l’Oeillon. Eerst nog over een asfaltweggetje, tot aan de volgende crêt, de Crêt du Rachat. Elke crêt is te herkennen aan een soort steenlawine, die hier op de toppen in de laatste ijstijd gevormd werden. Door de werking van de koude braken de rotsen in kleinere steenblokken uiteen. Een uniek fenomeen, dat maar op weinig plekken ter wereld op deze manier is voorgekomen. Na me over dit natuurlijke proces te hebben verwonderd, gaat het over een bergpaadje naar de volgende top, de Crêt de l’Étançon, waar ook weer zo’n steenvlakte te zien is.

Op de eerste drie crêts staan antennes en twee gebouwen.
Het pad loopt af en toe door een klein bos.
De steenvlakte op een van de crêts, ook wel chirat genoemd.

Maar die steenvlaktes zijn, hoe bijzonder ook, niet de grootste troef van dit gebied. Dat is het enorm weidse uitzicht op de alpentoppen in het oosten. Omdat de zon steeds hoger aan de hemel komt te staan, en er amper sprake is van heiige lucht, worden de bergketens steeds beter zichtbaar aan de horizon. Boven alles uit stijgt de witte top van de Mont Blanc, maar ook andere bergmassieven komen steeds beter in beeld. De Vanoise, Bauges, Écrins, Vercors… Hoe verder ik over en langs de crêts wandel, hoe intenser en veelzijdiger het panorama. De blauwige gloed van de zeer lichte nevel die zich vormt tussen mij en de bergtoppen versterkt de bijzondere sfeer. Ergens in een beschrijving van deze wandelroute las ik dat de wandelaars hier als vanzelf stil worden, en het zomaar kan gebeuren dat je hoogstens wat gefluister hoort, zelfs op de uitzichtspunten waar meer mensen een plekje hebben uitgezocht.

Het stilst werd ik echter zelf op een plekje waar toch al niemand anders was, de mooiste top van allemaal: de crêt de la Chèvre, een soort vooruitgeschoven post richting het Rhônedal. Hij ligt wat van de route, en is daardoor waarschijnlijk ook wat minder druk bezocht. Ik heb er zelf ruim anderhalf uur gezeten, genoten van een heerlijke lunch op een uniek plekje, en in de tussentijd kwamen er slechts twee mensen langs, die in stilte ook even gingen zitten om alles in zich op te nemen. De foto’s laten slechts voor een klein deel zien wat deze plek met je doet. Je wordt stil, maar ook klein en bescheiden bij het zien van de hoogtes en de dieptes voor je en om je heen.

Hoe hoger de zon aan de hemel klimt, hoe beter zichtbaar de bergketens in de verte worden. Met als hoogtepunt de Mont Blanc.
Als je al niet religieus was, word je het op deze prachtige plek wel. De stilte en uitgestrektheid nodigen uit tot reflecties over het leven en de schepping.

Ten slotte zette ik koers richting de laatste crêt van de route, de crêt de la Perdrix. Deze vond ik zelf wat minder interessant, eigenlijk omdat je hier minder ziet dan op de vorige. Wel leuk is hier de aanwezigheid van een panoramatafel met de namen van de bergtoppen en ketens, om een besef te krijgen van de omgeving waar je over uitkijkt. Maar omdat ik nog een klein uur had om naar de auto terug te komen, was er weinig tijd meer om hier nog lang door te brengen.

Praktisch
De wandeling over de crêts van Pilat is voor jong en oud goed te doen. Ik zelf liep heel snel door, om vervolgens lang van de uitzichten te kunnen genieten. In totaal zou ik er zeker vier uur voor reserveren, maar met mooi weer zou je er gerust een dag door kunnen brengen, rustig de tijd nemend om de vergezichten in je op te nemen. Qua hoogtemeters is het een eenvoudige bergwandeling, alles bevindt zich tussen ongeveer 1300 en 1450 meter. Ook het pad zelf is goed te doen, al moet er op sommige punten wel wat over steenblokken gewandeld worden.

Je kunt de wandelroute met de auto op twee manieren benaderen, vanaf de Crêt de l’Oeillon aan de D63 of vanaf La Jasserie aan de D8.6.

De route is grotendeels goed aangegeven, met behulp van dit soort bordjes.
De crêt de l’Oeillon, dicht bij de parkeerplaats, is een populaire plek om even tot rust te komen, genietend van het uitzicht. Op de voorgrond de Rhône, op de achtergrond de Mont Blanc.

Meer informatie

Lees meer over deze wandelroute op Bergwandelroutes.nl.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

4 reacties

Stéphanie 27 september 2017 - 20:52

Echt adembenemend, die uitzichten. Ik ken dit gebied helemaal niet, maar ben nu wel nieuwsgierig naar meer! Ik zie mezelf wel wandelen over deze bergtoppen 🙂

Reply
Martijn
Martijn 28 september 2017 - 10:50

Het is zeker een prachtig gebied om eens te ontdekken!

Reply
Paula Kroon 28 september 2017 - 15:11

Hallo Martijn,
Ik zou hier graag eens naar toe gaan. Adembenemend mooi!
Wat is echter een goede, leuke verblijfsplaats in dit gebied: liefst in de buurt van leuke stadjes, aan een rivier?
En is het zo, dat de avonden en nachten er nogal fris zijn?
Met vriendelijke groeten,
Paula

Reply
Martijn
Martijn 28 september 2017 - 17:15

Hoi Paula,
Bedankt voor je reactie! Langs de Rhône zijn veel leuke stadjes en dorpjes. Ik zelf verbleef een nacht in Pélussin, niet bij een rivier, maar wel een mooi oud stadje. Er zijn ook veel wijngaarden in dit gebied, het is een erg mooie omgeving. In de lente en herfst kan het ‘s avonds wat sneller afkoelen ja, net als in Nederland eigenlijk.
Veel plezier alvast!

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.