Les Opies
Bouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Wandeling naar het hoogste punt van de Alpilles

Wandelen in de Alpilles is een feest voor de zintuigen. De kruidige geuren van de garrigue, de fleurige bloemenpracht, de geluiden van de dieren die hier leven, de mistral die er soms flink tekeergaat, en niet te vergeten de eindeloze vergezichten. Wil je dat alles in één wandeling ervaren, dan is deze route naar de top van Les Opies er een om op je verlanglijstje te zetten.

Streektips

Wij beklommen dit topje van 496 meter hoogte aan het eind van ons verblijf. Zo konden we vanaf die hoogte de hele streek in een oogopslag nog eens in ons opnemen en kijken wat we allemaal bezocht hadden. De kartelige rotsen bij Saint-Remy-de-Provence die Van Gogh zo treffend schilderde, de kasteelruïne van Les-Baux-de-Provence, Arles… En verder weg heb je uitzicht op de Mont Ventoux, de Luberon, en zelfs de Calanques aan de Middellandse Zee bij Marseille doemen aan de horizon op.

Tour des Opies

Dit hoogtepunt van de Alpilles vormde in vroeger tijden een mooi uitzichtpunt dat gebruikt werd in de bestrijding van bosbranden. Het vierkante torentje op de top dateert uit 1923 en werd in de oorlog ook nog door de Duitsers gebruikt als uitkijktoren. Tegenwoordig is het in vervallen staat en enkel nog nuttig als bivak voor wandelaars.

Je kunt Les Opies vanaf meerdere kanten wandelend bereiken. Wij kiezen voor een route vanaf de D25 tussen Eyguières en Aureille. Na een gemakkelijke wandeling over een breed grindpad door een schilderachtig dal bereiken we een kruising, waar een wandelbordje ons de weg omhoog wijst, naar de Tour des Opies. Nog zevenhonderd meter is het dan, via een pad dat steeds steiler en rotsachtiger wordt. Het laatste stukje moeten we ons af en toe aan wat stenen omhoog trekken, maar al snel bereiken we de top waar ons het uitzicht wacht. Sommige delen van de Alpilles, met name rondom Les-Baux en Saint-Rémy, zijn populair en daar is het dan ook relatief druk op de wandelpaden, maar in deze hoek van het massief is dat anders.

Tijdens onze wandeling komen we slechts een handjevol mensen tegen, datzelfde geldt voor de tijd die we op de top doorbrengen. Veel te snel is het dan weer tijd om af te dalen en de terugweg naar onze auto aan te vangen. Aan het eind van de wandeling zien we boven ons ineens een aantal grote vogels en verderop in een veld nog veel meer. Het blijken zwarte wouwen, de milan noir in het Frans. Ze nemen met veel kabaal een gewond of dood lammetje te grazen en komen even kijken of er bij ons nog wat te halen valt. Onze kleine man zit echter gelukkig veilig in de draagzak en hoeft zich geen zorgen te maken.

Wil je deze route ook lopen? Kijk dan voor de details op onze site Bergwandelroutes.nl.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant