Wandeling bij Montaillou, op zoek naar de katharen

Amper 18 mensen wonen er nog officieel in het dorpje Montaillou in Zuidwest-Frankrijk, volgens de laatste volkstelling in 2014. Toch is het een van de bekendere plekjes in dit gedeelte van Frankrijk, met dank aan een beroemd geworden boek van de Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie. Want het dorp heeft een veelbewogen geschiedenis, al zou je dat misschien niet zeggen wanneer je er doorheen loopt.

Een losstaand kerkje met wat huisjes eromheen gegroepeerd. Het kost moeite om je voor te stellen wat voor rol Montaillou in de geschiedenis gespeeld heeft. Een glimp ervan tref je nog wel aan wanneer je vanuit het dorp iets omhoog klimt, naar een verhoging in het landschap waar enkele muren van een donjon eenzaam en een beetje triest omhoog steken.

In de dertiende eeuw was dit het domein van de familie Alion, die heerste over dit dorp en de nabije omgeving. Ze waren beschermers van de verboden kathaarse religie, en hun land werd dan ook een toevluchtsoord voor de in het nauw gedreven aanhangers van die religie. Dat versterkte nog door de val van de roemruchte burcht Montségur in 1244. Montaillou vormde een toegangspoort naar het veiligere Spanje. Maar nadat de kathaarse religie met harde hand de kop was ingedrukt, verdween het dorp langzamerhand min of meer van de (geopolitieke) kaart.

Kathaarse sfeer

Tot de eerder genoemde historicus Le Roy Ladurie zijn meesterwerk publiceerde: Montaillou- een ketters dorp in de Pyreneeën. Hierin doet hij op basis van archiefstukken gedetailleerd uit de doeken hoe de inquisiteurs onder leiding van Jacques Fournier de bevolking van het dorp tot in detail aan de tand voelde over hun opvattingen. Alle dorpsgeheimen en roddels kwamen bloot te liggen, en werden opgeschreven om later door de historicus weer te worden geopenbaard. Het boek werd wereldberoemd omdat het het toppunt vormde van de persoonlijke geschiedschrijving, de microgeschiedenis.

Er rest nog maar weinig van de kathaarse tijd in Montaillou, behalve dan de verhalen en archieven. Maar in dit stille, afgelegen dal in de Pyreneeën moet je het zoeken in de details. Het katharisme mag dan al eeuwen geleden verdwenen zijn, de kathaarse sfeer laat zich er toch nog wel vinden. Het zit hem in de zwijgende stenen muren van de burcht die nog overeind staan, in de kuddes die net als toen nog steeds over de hellingen dwalen, in de laaghangende wolken die er soms net iets te lang in het dal blijven hangen, in de oeroude paden langs de berghellingen.

Rondom het dorp zijn diverse wandelroutes, die je soms hoog de bergen in leiden, bijvoorbeeld richting de col de Balagues of naar het bescheiden skidorp Camurac. Vanaf de bergrug in het zuiden heb je geregeld mooie uitkijkjes op Montaillou.

Op zoek naar het boek Montaillou- een ketters dorp in de Pyreneeën? Kijk dan eens bij Bol.com.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.