Vallée de la Restonica
CorsicaHaute-Corse

Wandeling in de Vallée de la Restonica naar Lac de Melo en Lac de Capitello

Er zijn wandelingen genoeg te doen op Corsica, maar een van de incontournables is toch wel die aan het uiteinde van het wonderschone Restonica-dal! Om er te komen moet je vanaf het stadje Corte eerst een smal kronkelend weggetje nemen dat je met elke bocht weer een ander beeld geeft van de ruige Corsicaanse natuur. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van het dal loopt een wandelroute omhoog naar twee van de mooiste meertjes op het eiland.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Zelf ook op vakantie naar Corsica? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Wanneer je er doorheen rijdt zou je het niet zeggen, maar nog niet zo lang geleden, in 2000, verwoeste een dagenlange bosbrand een groot deel van de begroeiing in het dal waar het riviertje Restonica zich een weg door de rotsen baant. Sindsdien heeft het bos zich gelukkig al weer redelijk hersteld, alhoewel er van een dicht bos geen sprake is. Dat is overigens niet het enige wat de veerkracht van dit dal op de proef stelt, elke zomer trekt het namelijk ook tienduizenden vakantiegangers. In het hoogseizoen is de toegang tot het dal dan ook gereglementeerd en kun je vanaf een bepaald punt alleen nog verder met een pendelbusje. Maar wanneer de toeristen verdwenen zijn, zoals vandaag in de herfst, kunnen we zonder problemen doorrijden tot het eind van het dal.

Bergeries de Grotelle

Daar parkeren we de auto op de parkeerplaats bij de bergeries de Grotelle, een gehucht met enkele herdershuisjes. Naast een klein restaurant vinden we het startpunt van de wandelroute naar het Lac de Melo. We lopen gedurende een half uurtje op het pad aan de rechteroever van de Restonica, tot we bij een splitsing komen. Hier heb je de keuze tussen een vrij eenvoudig, geleidelijk stijgend pad en een zwaarder pad dat op sommige stukken voorzien is van kabels en ladders. Uiteraard kiezen we voor het meest uitdagende pad, dat overigens niet aan te raden is voor mensen met hoogtevrees.

Meertjes

Het pad is nogal wisselend in zwaarte, sommige stukken lopen min of meer vlak, voor andere moeten de handen uit de mouwen en is het klauteren over rotsen. Al snel, na nog een half uurtje, staan we aan de oever van het Lac de Melo. Omdat de lucht boven ons inmiddels is dichtgetrokken en er een guur windje staat, zetten we direct maar koers naar het hogergelegen Lac de Capitello. Dit is het diepste meer van Corsica, met 42 meter. Het pad er naar toe neemt ongeveer drie kwartier in beslag, en is nog weer een stukje lastiger dan het pad richting het Lac de Melo. Opnieuw moet je enkele rotsachtige passages overbruggen, waarbij op sommige punten kabels zijn bevestigd om jezelf gemakkelijker omhoog te kunnen trekken.

Aan de oevers van het donkerblauwe meer nemen we een moment om te pauzeren en te lunchen met een broodje en wat repen. Het is halverwege de dag, het weer ziet er niet supergoed uit, maar toch blijven de hoge granieten bergtoppen om ons heen trekken. Kunnen we nog verder omhoog? Aan de linkerkant van het Lac de Capitello loopt een pad omhoog, zo zien we op de wandelkaart. Die verbindt het Restonicadal met de mythische wandelroute GR20, die hier vlakbij loopt. Door die route vervolgens een stukje te nemen kun je via een andere weg terug naar het Lac de Melo en maak je een klein rondje. De andere optie is dezelfde weg terug te nemen, maar dat is natuurlijk een stukje minder aantrekkelijk.

Vallée de la Restonica
Vallée de la Restonica

GR20

En dus slaan we het pad in naar de Brèche de Capitello, dat ongeveer 150 meter hoger ligt. Dit is een vrij lastig pad, dat over een puinhelling en uiteindelijk door een nauw en steil couloir omhoog gaat. Je komt dan uit op een berggraat waar we al snel de rood-witte markering van de GR20 zien. En daar is dan ook alles mee gezegd, want de andere kant van de berg is bedekt met een dikke wolkenlaag. Het weer op Corsica doet wat’ie wil, en dus moeten we het doen met de inspanning op zich. En het heeft tegelijk ook wel wat, zo’n mistig en schimmig rotsachtig berglandschap.

We lopen ruim een half uur over de graat en volgen het pad van de GR20, totdat we bij de splitsing komen die ons weer het dal in leidt, naar het Lac de Melo. Terwijl we afdalen trekken de wolken weer wat op en opent zich het Restonica-Dal zich voor onze ogen. Een dramatisch gezicht, zo met die donkere wolken en de zon die er af en toe doorheen probeert te breken. Het herfstweer mag dan soms wat in de weg staan bij de mooie uitzichten waar Corsica zo om beroemd is, ook met bewolking is het absoluut de moeite waard om de natuur in te trekken!

Meer weten over deze wandeling? Bekijk dan de wandelroute op Bergwandelroutes.nl.

Vallée de la Restonica
Vallée de la Restonica
Vallée de la Restonica

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Hallo, na een flinke storm is de Restonica vallei sinds november 2023 niet meer te berijden met de auto. De wegen en bruggen zijn gesneuveld. De wandeling start nu aan het begin van het dal en duurt ongeveer 5 uur naar het eerste meer. Het is wel de bedoeling alles weer te repareren maar in 2024 is de wandeling zoals jullie beschrijven dus wat langer.
    Je kunt hem iets inkorten door een pendelbus te pakken die je tot de eerste kapotte brug brengt. (Online reserveren)

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant