Wandeling in de schilderachtige Alpilles

De Alpilles kun je met recht een schilderachtige streek noemen. Als je de werken van Vincent van Gogh een beetje kent, dan weet je dat hij veel olijfboomgaarden schilderde. Een groot deel daarvan is gemaakt in de Alpilles, een bergketen ten oosten van Arles. We maakten er een wandeling door het idyllische landschap en waanden ons in een schilderij van Van Gogh.

De grillige takken van een olijfboom, het kronkelende lijnenspel van de rotsen in de omgeving, de kleurrijke velden met klaprozen en brem, het is niet moeilijk te bedenken waarom Van Gogh hier zo geïnspireerd werd om te schilderen. Een van de wandelingen die we tijdens ons verblijf op camping Huttopia Fontvieille maakten, was in de buurt van het dorp Mouriès. Deze plek staat ook wel bekend als de officieuze olijfolie-hoofdstad van de streek, vanwege het feit dat in de omliggende velden een bijzonder groot aantal olijfboomgaarden te vinden is.

Wanneer we de auto aan de noordkant van het dorp achterlaten op Parking du Castellas en beginnen met wandelen, ligt er gelijk al een boomgaard aan onze linkerhand. Hoe hoger we stijgen naar het eerste topje van vandaag, Le Castellas op 118 meter hoogte, hoe meer we over de omgeving heen kunnen kijken. Al snel zien we dat de omgeving bezaaid ligt met velden vol strak uitgelijnde olijfbomen. Het uitzicht reikt hier nog verder, want in de verte zien we ook het kasteel van Baux-les-Provence liggen, waar we een paar dagen eerder een bezoek aan brachten.

Oppidum

Het heuveltje Le Castellas was een voorproefje van ons eigenlijke doel van deze wandeling, Les Caisses Jean-Jean. Deze opmerkelijke hoogvlakte vormt het decor van een opgraving die de resten van een prehistorisch oppidum bloot heeft gelegd. We bereiken het door na een stukje over de D24 tussen de olijfbomen door te hebben gewandeld weer de kleurrijke garrigue in te duiken en omhoog te lopen tot iets meer dan 100 meter hoogte. Als we om ons heenkijken zien we al snel hoe strategisch dit oeroude dorp gelegen was, beschermd tussen twee steile rotswanden aan weerskanten. Best bijzonder dat deze plek na de eerste eeuw voor Christus verlaten werd en vervolgens nooit opnieuw bewoond was. In de tweede eeuw voor Christus waren de Romeinen in de streek gearriveerd, niet duidelijk is of ze de bewoners van het dorp met harde hand verdreven of dat deze aangetrokken werden door de rijkdom en stabiliteit die het Romeinse Rijk boden. In die tijd groeiden het nabijgelegen Arles en Glanum uit tot belangrijke steden.

We lopen tussen de opgegraven huizen en versterkingen door. Wie waren die mensen die hier ooit leefden, waar vulden ze hun dagen mee? Waarom trokken ze weg van deze plek, die er in onze tijd heel idyllisch uitziet? Veel tijd om langer stil te staan bij dit soort vragen is er niet, onze kleine man wordt wat ongeduldig in de draagzak. Verder dus maar weer, langs de rotswand die populair is onder klimmers en waar ook vandaag een aantal rotsklimmers hun kunsten vertonen. Als snel komen we aan de westkant van de hoogvlakte en dalen we langzaam af naar een gebied met nog veel meer olijfboomgaarden. Deze zijn wel heel pittoresk, met duizenden bloeiende klaprozen aan de voet van de oude stammen. Over de geasfalteerde Route de Servanes lopen we tussen de velden terug naar de auto. Onderweg genieten we volop van het voorjaar dat hier uitbundig begonnen is: bermen en weilanden vol bloeiende klaprozen, brem, lavendel, munt, zonneroosjes en geraniums.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Wandeling in de schilderachtige Alpilles

 • je blijft me laten hongeren om nog meer van frankrijk te ontdekken,blijf super enthousiast over elke blog die je maakt doe zo voort

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek