Wandeling bij Martel
CorrèzeDordogneLotNouvelle-AquitaineOccitanie

Wandeling naar de Dordogne vanuit Martel

De Dordognestreek is niet alleen een leuke bestemming voor het bekijken van pittoreske stadjes en dorpjes, je kunt er ook mooie wandelingen maken. Het landschap oogt misschien niet zo spectaculair voor uitdagende hikes, maar als onderbreking van al dat cultuurgeweld van de streek is het leuk om de natuur in te trekken. En daar zijn toch heel wat bijzondere plekjes voor te vinden, als je even goed zoekt. Eerder liep ik al bij Autoire een prachtige wandeling. In dezelfde week dat ik in de streek was vond ik bovendien deze wandeling vanuit Martel naar de Dordogne, met als hoogtepunt het deel van de route dat langs de rotskliffen van de Dordognevallei voert.

Streektips

Ook op vakantie naar deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Martel

Het ontstaan van de stad Martel is in nevelen gehuld. Volgens een legende zou Karel Martel hier in de achtste eeuw de Moren de definitieve slag hebben toegediend, waardoor ze uit Frankrijk verdreven zouden worden. Hij liet op deze plek een kerk bouwen en er verrees al snel een stad omheen. Maar heel waarschijnlijk is die legende niet. De naam duikt voor het eerst op in de geschiedenis rond de twaalfde eeuw, en toen was het een belangrijke stad voor de burggraven van het verderop gelegen Turenne. Het stadje werd versterkt, en kreeg in de veertiende eeuw nog extra verdedigingslinie bij het uitbreken van de Honderdjarige Oorlog. Het werd nooit belegerd door de Engelsen, dankzij goed onderhandelingswerk van de plaatselijke heersers. Wel ging het op een gegeven moment over in handen van de Engelsen, door het Verdrag van Brétigny.

Wandeling bij Martel
Wandeling bij Martel

Vandaag de dag staat Martel bekend als ‘de stad met de zeven torens’. Enkele eeuwen geleden telde de stad er overigens nog zo’n dertig. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn, naast de torens, de gotische kerk uit de veertiende tot de zestiende eeuw – een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, enkele mooie herenhuizen uit de Renaissance, een achttiende-eeuwse markthal, en het ‘hôtel de la Raymondie’ waarvan delen dateren uit de veertiende eeuw.

Wandeling

Na de auto middenin het plaatsje Martel op de Avenue Laveyssière te hebben geparkeerd, wandelen we op het gemakje naar de zuidkant van Martel, richting het stationnetje van de toeristische stoomtrein die hier start, de Chemin de Fer Touristique du Haut-Quercy. Over het spoor heen slaan we rechtsaf een landweggetje in om vervolgens links aan te houden richting de D23. Kort na het oversteken van deze weg staat er een bordje richting de Jardin botanie, dit vormt min of meer het begin van de wandeling. De route gaat nu over een smal paadje door een bosrijke omgeving.

Je loopt hier door een gebied dat vroeger dienst deed als weides voor de schapen en geiten, maar inmiddels al decennia, zo niet eeuwen, braak ligt en overwoekerd is door struikgewas en lage bomen. Het pad slingert zich zuidoostwaarts een weg door dit gebied, en na een tijdje komen er steeds meer uitzichten richting het zuiden en westen, waar de Dordogne zo’n 150 meter lager door het landschap stroomt.

Na ongeveer een uur lopen bereiken we de kliffen van het dal van de Dordogne, de rand van het kalksteenplateau waarop Martel ligt. Een snelle afdaling voert ons tientallen meters lager, waar het gehucht Gluges aan de Dordogne op ons ligt te wachten. Een schilderachtig plekje, met huizen en een kerk die tegen de rotswand aangeplakt lijken. De ideale plaats om even bij te komen en te genieten van een lekker biertje, op het terras van hotel Domaine les Falaises.

Wandeling bij Martel
Wandeling bij Martel
Een leuk plekje in Gluges voor een drankje, halverwege de wandeling.

Langs de Dordogne

Vervolgens volgen we de weg langs de Dordogne en de rotswand, waar hier en daar kleine grotten en openingen laten zien hoe poreus het gesteente is. Je hebt op dit weggetje een mooi uitzicht over de traag stromende rivier. Na een tijdje wint de weg geleidelijk aan hoogte, schuin omhoog tegen de rotswanden van het dal van de Dordogne. Dan komt het punt waarop we rechts moeten slaan om weer richting Martel terug te lopen. Het leuke is dat de terugweg gaat over een alternatieve route van de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, die via Turenne en Martel loopt. Dat is dan ook wel weer een van de weinige opvallende dingen aan dit pad, want verder is het rechte, brede pad wat aan de saaie kant. Het brengt je in ongeveer een uurtje terug naar de rand van het stadje Martel.

Wandeling bij Martel
Uitzicht op Martel
Uitzicht op Martel

Praktisch:

Duur wandeling: 4 uur
Hoogteverschil: 190 meter
Afstand: 12 kilometer
Begin- en eindpunt: Martel

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant