Wandeling door Semur-en-Auxois

Wanneer je vanuit het westen over de Rue de Paris Semur-en-Auxois komt binnenrijden, verrijst de middeleeuwse stad in al haar glorie voor je ogen. Het veertiende-eeuwse stadscentrum ligt in een bocht van de rivier de Armançon op een verhoging en wordt gedomineerd door de resten van een indrukwekkende citadel. We liepen in de herfst een rondje door dit charmante plaatsje ten noordoosten van de Morvan in de Bourgogne.

Streektips

Ook op vakantie naar Semur-en-Auxois en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

De stad kwam tot bloei tijdens de Honderdjarige Oorlog, toen hertog Philippe le Hardi van de Bourgogne de stad versterkte. Aan de westkant van het schiereiland in de Armançon kwam een citadel met vier stevige torens die de rest van de stad en de streek moest beveiligen. Uit die tijd dateert ook de voorgevel van de Notre-Dame-kerk, waarvan de oorsprong zelf teruggaat tot de elfde eeuw. In de kerk zijn diverse schatten uit het verleden te bewonderen. Zo is er een dertiende-eeuws timpaan, vijftiende- en zestiende-eeuwse kapellen en kun je kunstige kapitelen op de pilaren bewonderen.

Het middeleeuwse gedeelte van Semur is ook meteen het meest interessante deel van de stad. Je loopt er naar binnen via de grote porte Sauvigny uit 1444, waarna je belandt in de nauwe straten van de binnenstad. Daar vind je met name aan de Rue Buffon diverse oude huizen, waaronder ook met vakwerkgevel. Wanneer je vervolgens verder naar het westen loopt kom je al snel bij de kerk uit, en vervolgens ook bij de nog iets hoger gelegen versterkingen. Vanaf beide zijden heb je een mooi uitzicht over de randen van de stad, met aan de overkant van de rivier tuinen die op plateaus tegen de hellingen langs de Armançon liggen.

Van dat uitzicht kun je nog meer genieten als je doorloopt naar de ‘promenade des remparts’, een groot en groen plateau precies in de bocht van de rivier. Heb je wat meer tijd over dan kun je ook nog onderlangs de oude stadsmuren langs de rivier lopen, waarbij vooral de noord- en de zuidkant de moeite waard zijn vanwege het fraaie uitzicht op de hogergelegen stad met de torens en de kerk.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Leuk dat je onze website bezoekt. Hier vind je alle tips die we op onze reizen door Frankrijk verzameld hebben. Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook drie mooie boeken over Frankrijk hebben uitgebracht? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. Niet te missen of je nu het hele land door wil trekken of een bepaalde streek gaat verkennen. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Eerst even kennismaken met Frankrijk Puur? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook met 10 roadtrips.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien