W

Wandeling door Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois

Wanneer je vanuit het westen over de Rue de Paris Semur-en-Auxois komt binnenrijden, verrijst de middeleeuwse stad in al haar glorie voor je ogen. Het veertiende-eeuwse stadscentrum ligt in een bocht van de rivier de Armançon op een verhoging en wordt gedomineerd door de resten van een indrukwekkende citadel. We liepen in de herfst een rondje door dit charmante plaatsje ten noordoosten van de Morvan in de Bourgogne.

Streektips

Ook op vakantie naar Semur-en-Auxois en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

De stad kwam tot bloei tijdens de Honderdjarige Oorlog, toen hertog Philippe le Hardi van de Bourgogne de stad versterkte. Aan de westkant van het schiereiland in de Armançon kwam een citadel met vier stevige torens die de rest van de stad en de streek moest beveiligen. Uit die tijd dateert ook de voorgevel van de Notre-Dame-kerk, waarvan de oorsprong zelf teruggaat tot de elfde eeuw. In de kerk zijn diverse schatten uit het verleden te bewonderen. Zo is er een dertiende-eeuws timpaan, vijftiende- en zestiende-eeuwse kapellen en kun je kunstige kapitelen op de pilaren bewonderen.

Het middeleeuwse gedeelte van Semur is ook meteen het meest interessante deel van de stad. Je loopt er naar binnen via de grote porte Sauvigny uit 1444, waarna je belandt in de nauwe straten van de binnenstad. Daar vind je met name aan de Rue Buffon diverse oude huizen, waaronder ook met vakwerkgevel. Wanneer je vervolgens verder naar het westen loopt kom je al snel bij de kerk uit, en vervolgens ook bij de nog iets hoger gelegen versterkingen. Vanaf beide zijden heb je een mooi uitzicht over de randen van de stad, met aan de overkant van de rivier tuinen die op plateaus tegen de hellingen langs de Armançon liggen.

Van dat uitzicht kun je nog meer genieten als je doorloopt naar de ‘promenade des remparts’, een groot en groen plateau precies in de bocht van de rivier. Heb je wat meer tijd over dan kun je ook nog onderlangs de oude stadsmuren langs de rivier lopen, waarbij vooral de noord- en de zuidkant de moeite waard zijn vanwege het fraaie uitzicht op de hogergelegen stad met de torens en de kerk.

CategorieënBourgogne

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *