DordogneNouvelle-Aquitaine

Wandeling door Sarlat, het bruisende hart van de Dordognestreek

Zeg je Dordogne, dan zeg je Sarlat. Dit leuke stadje vormt het centrum van de Dordognestreek en heeft veel te bieden. Mooie oude, smalle straatjes, eeuwenoude gebouwen, een gezellige sfeer, leuke terrasjes en restaurantjes, de ideale bestemming voor een middagje en avondje volop genieten. Ik maakte er een stadswandeling door het centrum en deel in deze blog de hoogtepunten en bezienswaardigheden, mét een persoonlijke tip voor een leuk restaurant.

Het is een stralende zonnige dag, de ideale omstandigheden om het schilderachtige Sarlat te bezoeken. Halverwege de middag parkeer ik de auto op een parkeerplaats op Place des Cordeliers, een paar honderd meter lopen ten noorden van het centrum. We volgen het geluid naar het centrum, want er blijkt een landbouwtentoonstelling aan de gang. De straten zijn gevuld met kippenhokken, er staan koeien, paarden, en allerlei kraampjes met lokale producten. En dat draagt alleen maar bij aan de gezelligheid en sfeer van dit stadje!

Sarlat wordt in tweeën gedeeld door een lange rechte straat, de Rue de la République. Het grootste deel van het centrum bevindt zich aan de oostkant van de straat, dus dat verkennen we als eerste. We duiken een zijstraatje in, de Rue des Consuls, en staan dan direct tegenover enkele van de mooiste gebouwen in de stad, het Hôtel Plamon en het Hôtel de Vassal. In deze huizen zie je goed de verschillende bouwstijlen die er in de stad geweest zijn, met elementen uit de veertiende (spitsbogen) tot de zeventiende eeuw (een houten trap). Ook niet te missen is de Église Ste-Marie, die door architect Jean Nouvel is omgebouwd tot markthal.

Via het Place de la Liberté lopen we naar het Hôtel de Grézel, nog zo’n mooi oud herenhuis, met een fraaie vakwerkgevel. Daarna gaat de wandeling verder richting de oude kathedraal van Sarlat. In de twaalfde eeuw stond hier al een kerk, maar deze werd in 1504 afgebroken om plaats te maken voor de grotere kathedraal. Tegenover de kerk staat het bekendste huis van Sarlat, het Maison de la Boétie, het geboortehuis van de Franse schrijver Étienne de la Boétie.

Via het bijzondere Hôtel de Maleville, een samenvoeging van drie huizen uit de zestiende eeuw, kom je uiteindelijk weer uit op de lange straat die de stad in tweeën deelt. Voor een tochtje door het westelijke deel van de stad lopen we eerst terug naar het begin van de Rue de la République. Bij de Place des Armes slaan we linksaf, maar niet voor bij de ijswinkel aan de linkerkant van de lange straat, Aux Délices, een heerlijk ambachtelijk ijsje te hebben gekocht.

Sarlat
Sarlat
Sarlat
Sarlat
Sarlat
De kathedraal van Sarlat, met rechts een bijzonder torentje uit de twaalfde eeuw, waarvan men niet weet waar het voor diende.

Het westelijke deel is wat minder druk. Je vindt onder meer de restanten van de oude stadsmuur en enkele leuke straatjes. We lopen een stukje buitenom de muur, over de Boulevard E. Leroy, en slaan vervolgens snel weer linksaf de stad in, naar de Chapelle des Penitents Blancs, uit de zeventiende eeuw. Daarna gaat de route verder over de Rue J.J Rousseau, waarlangs je een aantal mooie oude herenhuizen vindt. Een ander hoogtepuntje van dit deel van Sarlat is de Tour de Guet, een wachttorentje uit de vijftiende eeuw. Ten slotte loop je aan de zuidkant ook nog tegen een oude toren op die onderdeel is van de stadsmuur, en waarvan er vroeger achttien waren. Nu zijn er nog twee bewaard gebleven, waaronder deze, de Tour du Bourreau uit 1580.

Sarlat
Sarlat
Sarlat
Deel van de oude stadsmuur van Sarlat
Deel van de oude stadsmuur van Sarlat.
Deel van de oude stadsmuur van Sarlat.

Eettip in Sarlat

Zoek je een bijzonder plekje om te eten? Loop dan eens naar Le Présidial, aan de oostkant van het stadscentrum. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws gebouw waar vroeger het koninklijk gerechtshof was gevestigd. Het leukst is om aan een tafeltje in de weelderige tuin te gaan zitten. Je kunt hier genieten van lokale specialiteiten, tegen redelijke prijzen.

Meer lezen over Sarlat en de Dordogne? Download mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant