Wandeling door Le Marais, oude wijk in Parijs

Wil je Parijs leren kennen zoals het ooit was, voordat veel van de smalle straten moesten wijken voor brede boulevards en rijen met hoge appartementen? Verken dan de wijk Le Marais, vol met leuke straatjes en hippe winkeltjes! Het is een van de oudere delen van de stad en heeft veel bezienswaardigheden, zoals een Joodse straat, verschillende musea en een groot eeuwenoud plein. Ik neem je mee op de wandeling die ik er maakte!

In de negentiende eeuw werd een groot deel van de Parijse architectuur en stadsplanning onder leiding van stedenbouwkundige Georges-Eugène Haussmann op grote schaal onder handen genomen. Complete wijken werden opgeknapt of gingen juist tegen de vlakte, nieuwe wegen aangelegd en er verrezen nieuwe appartementengebouwen. Hij kreeg de opdracht van Napoleon III, onder meer als reactie op diverse oproeren halverwege de negentiende eeuw en op de slechte hygiënische omstandigheden. Een van de doelen was om het makkelijker te maken om de bevolking onder controle te houden. Over brede wegen konden militairen en politie zich makkelijker verplaatsen en hadden burgers minder mogelijkheden om blokkades op te werpen. Bovendien was de stad te dichtbevolkt, waardoor ziektes makkelijk om zich heen grepen. Napoleon III had in Londen gezien hoe een moderne stad eruit zag en werd daardoor geïnspireerd om ook Parijs op de schop te nemen. Er wordt nu geschat dat onder invloed van Haussmann en Napoleon III zo’n 60% van het uiterlijk van Parijs aangepast werd.

Maar de wijk die grotendeels gespaard bleef is Le Marais. Daarom wordt het ook wel beschouwd als de wijk die nog het best de sfeer en het uiterlijk van voor de negentiende eeuw weergeeft. Het echte oude Parijs dus. Dat is echter niet de enige reden dat de wijk zo in trek is. Het ligt ook nog eens vlak tegen het centrum van de stad aan, op loopafstand van het Île de la Cité bijvoorbeeld, én je vindt er heel veel leuke boetiekjes en galerieën. Wist je trouwens dat Le Marais in het Frans ‘het moeras’ betekent? Eeuwen geleden was dit blijkbaar een drassig gebied, zo aan de oevers van de Seine.

Wandeling

Ik begin mijn wandeling door Le Marais vanaf metrostation Bastille. Dit plekje is op zich al een historische plaats waar je niet zomaar voorbij mag lopen. Tot aan het eind van de achttiende eeuw stond hier het Bastille, allereerst een kasteel en later een gevangenis. Tijdens de Franse revolutie werd dit gebouw bestormd en de weinige gevangenen die er toen nog zaten bevrijd. Vanwege de slechte staat was al eerder geopperd om het gebouw te slopen, na de Revolutie werd dat ook meteen gedaan. Tegenwoordig is er weinig meer te zien van het imposante gebouw dat op het Place de la Bastille gestaan heeft. Op het plaveisel zijn nog wel de contouren van de Bastille aangegeven.

Vanaf het plein lopen we in westelijke richting de Rue Saint-Antoine op. Deze straat, die dwars door de Marais voert, heeft eveneens oude wortels. Al in de Romeinse tijd lag er op deze plek een weg! Net voor de kruising met de Rue de Turenne zien we aan onze linkerhand een oud gebouw staan, het Hôtel de Sully. We lopen door de toegangspoort van dit zeventiende-eeuwse stadspaleis en komen op een mooie binnenplaats. Tegenwoordig is hier een overheidsdienst gevestigd, ooit was het eigendom van de Hertog van Sully, de rechterhand van koning Henry IV.

Je kunt via het Hôtel de Sully binnendoor doorlopen naar de grote Place des Vosges, het bekendste plein van Le Marais. Het werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd en was een van de eerste voorbeelden van grote pleinen in Europese steden. Het plein, dat 140 meter bij 140 meter telt, wordt omringd door 36 gelijk uitziende huizen. De architect, Claude Chastillon, mocht van de koning ook zelf een huis aan het plein bouwen, op nummer 10.

Rue des Rosiers

Vervolgens lopen we vanaf het Place des Vosges de Rue des Francs-Bourgeois in. Deze belangrijke oost-west straat in Le Marais telt een aantal bijzondere gebouwen en huizen, en je vindt er veel modewinkels. Bezienswaardig zijn onder andere het Hôtel de Carnavalet, waar tegenwoordig het stadsmuseum gevestigd is (gesloten tot eind 2019). We lopen langs dit museum en slaan de Rue Pavée in. Ook hier vind je enkele fraaie stadspaleizen, waaronder die waar nu de Bibliothèque historique de la ville de Paris gevestigd is. Ook vind je in deze straat een synagoge uit 1913, van de hand van architect Hector Guimard, die bekend is van de fraaie metro-ingangen in Parijs. Het gebouw werd in de oorlog opgeblazen, maar later gerestaureerd. Hierna ligt rechts van ons de Rue des Rosiers. Dit is de bekendste straat van Le Marais. Je vindt hier tal van Joodse winkeltjes en eetgelegenheden met gerechten uit het Midden-Oosten.

Hôtel d’Hérouet

Na de Rue des Rosiers maken we nog een rondje door het westelijke deel van Le Marais. Ook hier vinden we weer veel winkeltjes, boetiekjes en restaurantjes. Allereerst lopen we zuidwaarts op de Rue Vieille-du-Temple, om vervolgens weer over de Rue Bourg-Tibourg omhoog te gaan. Bijzonder aan deze straat zijn de houten gevels van enkele winkeltjes. Via de Rue Aubriot en de Rue des Blancs-Manteaus komen we weer op de Rue Vieille du Temple uit, waar we op de hoek van de straat het Hôtel d’Hérouet zien, een van de oudste nog bestaande woningen van Parijs. Het is aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd en heeft een fraaie hoektorentje in de gotische flamboyante stijl. Oorspronkelijk was dit gebouw nog groter, maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog trof een Duits bombardement Le Marais, met als gevolg de verwoesting van enkele bijzondere oude gebouwen. Tenslotte lopen we via de Rue des Francs-Bourgeois naar de Rue Rambuteau en verlaten zo de wijk Le Marais. Je loopt dan zowat tegen het Centre Pompidou aan en staat hiermee vrijwel in het centrum van Parijs.

De wandeling door Le Marais neemt, afhankelijk van je tempo (en of je nog een drankje doet ergens), zo’n een tot twee uur in beslag. Op zondag is een groot deel van de wijk autovrij.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt rond 1 oktober 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.