Middeleeuwse straatjes vol kleurrijke vakwerkhuizen, een adembenemende neo-byzantijnse kerk en de ruïnes van een donjon, met uitzicht op de omliggende coulissenlandschappen. Wie Domfront ‘in de perenstreek’ bezoekt, heeft volop keuze uit interessante bezienswaardigheden. Gelukkig heeft het Office de Tourisme verschillende wandelroutes uitgezet langs alle hoogtepunten van deze Normandische stad.
Wij besluiten twee van de drie routes door Domfront aan elkaar te plakken. Eerst leidt het Circuit du Château ons door en langs de versterkingen en het donjon, daarna volgen we het Circuit de la Cité médiévale langs een groot aantal middeleeuwse gebouwen. Wie nog meer tijd heeft, laat zich – net als verschillende schrijvers, dichters en schilders in het verleden – buiten de stadsmuren voeren voor prachtige uitzichten op het Circuit pittoresque.
Jardin du Château
Wij steken vanaf het Office du Tourisme eerst de oude slotgracht over naar de ruïnes van het kasteel. Onder de brug raast het moderne leven over een tweebaansweg, voor ons ligt een aantrekkelijk stadspark met stille getuigen uit een verre geschiedenis. Het eerste kasteel dat hier verrees, meer dan duizend jaar geleden, had een houten structuur. De ruïnes van de donjon en kapel die we vandaag de dag nog kunnen aanschouwen zijn gebouwd in 1092 door Henri Beauclerc I, zoon van Willem de Veroveraar en later koning van Engeland. Achter in de Jardin du Château kijken we van 211 meter hoogte ver de vallei van de Varenne in. Een panoramatafel vertelt wat zich allemaal in ons blikveld bevindt.
We wandelen terug de brug over en springen vijf eeuwen vooruit in tijd. In het centrum van Domfront vind je namelijk nog meerdere 16e, 17e en 18e eeuwse gebouwen. Een van de meest pittoreske pleinen in de stad is het Place St-Julien. Tot haar verwoesting in 1744 stond hier de Église St-Julien, daarna werd het plein een markt. We steken door en komen terecht op de Rue du Dr Barrabé, in de middeleeuwen de hoofdstraat van de stad. Op de hoek met de Rue de la Poissonnerie zien we een façade met houten tegels. Deze zijn aangebracht om de gevel te beschermen tegen weersomstandigheden. Vanaf het Place du Panorama hebben we, hoe kan het ook anders, een mooi uitzicht over het coulisselandschap rondom Domfront. Op dit plein stonden verschillende gebouwen die zijn verwoest tijdens het bombardement op 14 juni 1944.
Église Saint-Julien de Domfront
De meest moderne bezienswaardigheid van Domfront is de Église Saint-Julien de Domfront, in 1924 gebouwd in neo-byzantijnse stijl. Het is eerste kerk in Frankrijk van gewapend beton. Maar wie komt daarvoor als je de binnenkant ziet? Zacht zonlicht schijnt door de geel-blauwe glas-in-loodramen en strijkt over de muren, die versierd zijn met prachtige mozaïeken en geometrische figuren. De klanken van het bekende Taizélied ‘Laudate omnes gentes‘ (Alle volken, loof de Heer) vullen de koepel. Onder de indruk van deze schoonheid wandelen we langs de veertien kruiswegstaties en het doopvont, met daarachter een kleurrijk mozaïek dat Jezus’ doop verbeeldt.
Peren
Wie aan Normandië denkt, denkt misschien eerst aan appels en appelcider. Maar zoals de toevoeging ‘en Poiraie’ doet vermoeden, ligt de stad midden in een streek met voornamelijk perenboomgaarden. Bij een gemeentelijke herindeling in 2016 kozen de volksvertegenwoordigers ervoor om ‘Poiraie‘ aan de naam van de gemeente toe te voegen. Al honderden jaren wordt hier in de omgeving namelijk de drank poiré gemaakt, een cider van peren. Als aperitief, bij een crêpe of bij vis, kaas of een dessert is dit een smaakvolle afsluiter van je bezoek aan Domfront.