S

Stadswandeling Vieux Lille: langs Vlaamse pracht, kerken & het geboortehuis van De Gaulle

Lille

Zin in een stedentripje in Frankrijk, maar wil je niet te ver weg? Dan kan ik je de gezellige studentenstad Lille aanbevelen. Het heeft een leuk en levendig centrum met aardig wat bezienswaardigheden. Begin januari reisde ik samen met twee oud-collega’s een dagje naar Lille vanuit Nederland. Ik liep door de straten van Vieux Lille, het oude stadscentrum, en in deze blog laat ik je de hoogtepunten en de door mij gelopen route zien.

Streektips

Zelf ook een dag of weekend naar Lille? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Lille, in het Vlaams Rijssel genoemd, heeft oude wortels maar is van recentere datum dan veel andere Noord-Franse steden. Het is rond de twaalfde eeuw gesticht als een Vlaamse stad en werd de hoofdstad van het zuidelijke deel van Vlaanderen. In de loop der tijd verwisselde de stad regelmatig van eigendom tussen Frankrijk en de Vlaams-Nederlandse machthebbers. Bij het verdrag van Utrecht, in 1713, kwam Lille definitief in Franse handen.

Architectuur

Door de wisselende invloed van Frankrijk en Vlaanderen, heeft de stad een behoorlijk on-Frans uiterlijk, wat overigens geldt voor wel meer steden in deze streek. In het oude centrum zie je dat aan het gebruik van rode baksteen en door heel de stad zijn rijtjeshuizen in de meerderheid, iets wat in de rest van Frankrijk ook veel minder te zien is. De grote monumenten in de stad, zoals het stadhuis, hebben ook een Vlaams uiterlijk. De binnenstad doet daardoor dan ook wel wat denken aan een stad als Antwerpen of Gent.

Wandeling

Ik begin mijn wandeling door oud-Lille bij het Office de Tourisme, zoals ik wel vaker doe als ik een stad wil verkennen. Daar vraag ik om een plattegrond van de oude stad, en ik krijg een boekje mee waarin enkele van de hoogtepunten van het oude stadscentrum vermeld staan. Een daarvan is het Palais Rihour, tegenover het VVV-kantoor. Dit is een overgebleven stuk van een groter paleis dat in de vijftiende eeuw gebouwd werd, een voorbeeld van de flamboyante gotische stijl die in die tijd in de mode was. Het grootste stuk van de resten van dit paleis bestaat uit een kapel, waar tegenwoordig tentoonstellingen worden georganiseerd.

Vervolgens lopen we richting de Place du Théâtre, waarbij we de Vieille Bourse passeren. Dit is een van de mooiste gebouwen uit het stadscentrum. Het bestaat uit 24 identieke huizen die rond een binnenplaats tegen elkaar aan gebouwd zijn. Het leuke is dat je hier van dinsdag tot zondag in de middag een dagelijkse boekenmarkt vindt, waar je kunt struinen tussen kraampjes met tweedehandsboeken. Als we er langslopen is het nog ochtend, later op de dag, aan het begin van de avond gaan we er nog even kijken om de sfeer te proeven.

Ik zet koers over de Rue Lepelletier en de Rue du Cirque richting de kathedraal van Lille. Van buiten lijkt het alsof deze kerk nog lang niet afgebouwd is, maar als je naar binnen loopt zul je al snel zien dat het optisch bedrog is. Aan het eind van de twintigste eeuw werd de voorgevel voltooid met een modernistisch ontwerp van architecten Pierre-Louis Carlier en Peter Rice. De rest van het gebouw is in de neogotische stijl, wat een opmerkelijk geheel vormt. Van binnen overheersen de tinten blauw en rood, waardoor het hier en daar wat kil ogende gebouw alsnog een warme uitstraling heeft.

Het vervolg van mijn wandeling door Vieux Lille voert me naar de Rue des Vieux Murs, een gezellig straatje met oude stenen huizen, dat de verbinding vormt met de Rue de la Monnaie. Hier loop ik een rondje om het Musée de l’Hospice Comtesse. Dit museum is gevestigd in een fraai dertiende-eeuws ziekenhuis. Het grootste deel van de gebouwen die je nu ziet dateren uit de vijftiende eeuw, toen het ziekenhuis na een brand grotendeels opnieuw werd opgebouwd. De witte kapel van het voormalige ziekenhuis werd in de zeventiende eeuw gebouwd.

Charles de Gaulle

Hierna lopen we binnendoor langs de kathedraal zuidwaarts, over de Rue de Weppes richting de Rue Royale. Deze weg werd na de versterkingen van Lille door Vauban aangelegd, en je vindt er diverse mooie achttiende eeuwse huizen en stadspaleizen. Aan het begin van deze straat zien we een kerktorentje, en we besluiten dan ook eerst eens daar heen te lopen. De toren is van de Église Sainte-Catherine, een bijzondere kerk uit de vijftiende eeuw. Het gaat om een zogenaamde hallenkerk, die bestaat uit twee of meer parallelle middenbeuken van gelijke hoogte. Op de toren van deze kerk stond zo’n vijftig jaar lang een telegraafpost.

Vervolgens lopen we door over de Rue Royale naar nog een andere bijzondere kerk in deze wijk, de Église Saint-André. De bouw hiervan vond plaats in de achttiende en negentiende eeuw, en de kerk bevat diverse beeldhouwwerken en schilderijen. Let ook op de mooie preekstoel van hout, die een engel met daaroverheen een tapijt voorstelt. In deze kerk werd in 1890 de toekomstige generaal Charles de Gaulle gedoopt. Even later komen we ook langs het geboortehuis van deze beroemde Fransman, aan de Rue Princesse. Tegenwoordig is er een museum in het huis gevestigd, met een tentoonstelling over het leven van de illustere generaal.

De wandeling door oude deel van Lille besluiten we door over de Rue de Metz weer richting de Rue de la Monnaie te lopen en vervolgens de Place des Patiniers en de Rue de la Clef in te slaan. Dit is een van de oudste gedeeltes van de stad, al in 1145 wordt dit plein voor het eerst genoemd. Tegenwoordig vind je langs deze twee gezellige straten enkele van de leukste winkeltjes van Lille. Zeker als je van winkelen houdt een ideale plek om je wandeling door oud-Lille af te sluiten. Heb je nog tijd over? Ga dan ook zeker wat eten of drinken in een van de cafeetjes of restaurantjes die je rondom het centrale plein, de Place du Général de Gaulle aantreft.

Praktisch

Voor deze stadswandeling door de straten van oud Lille kun je gerust een halve dag uittrekken. Helemaal wanneer je het leuk vindt om de tijd te nemen om de kerken te bekijken en af en toe een winkeltje of restaurantje/cafeetje binnen te stappen. Kom je met de auto? Parkeren kan op diverse plekken, langs de straat of in een van de parkeergarages. Dit is wel vrij prijzig in Lille. Een van de goedkopere opties is om op Parking Liberté te gaan staan, aan de voet van de op een verhoging gelegen citadel. Vanaf hier is het zo’n 10 minuutjes lopen naar het centrum.

Zelf ook op stap in Lille?

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. berkenbos says:

    Jaren terug was ik voor het laatst naar Frankrijk geweest met vriendinnen en ik had veel genoten. Ik wil zeker weer een bezoekje brengen, maar dit keer met mijn gezin. Prachtig dat je tips deelt voor leuke plekken om te bezoeken. Dank je hiervoor. Deze artikel heeft mij veel geholpen. Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *