Wandeling naar de Cascade d’Ars vanuit Aulus-les-Bains

De Cascade d’Ars wordt een van de mooiste watervallen van de Pyreneeën genoemd en dat zou best wel eens waar kunnen zijn. Tijdens de wandeling ernaartoe worden de paden steeds ruiger en de doorkijkjes steeds mooier.

Het is een warme dag als we onze auto in een haarspeldbocht boven het dorp Aulus-les-Bains parkeren. In andere delen van de Ariège hebben we prachtige wandelingen gemaakt waar we geen mens tegenkwamen, maar dat gaat op deze populaire route niet lukken.

Voordat we onze eerste stappen zetten bekijken we het informatiebord aan het begin van de wandeling. Wij lopen vandaag naar de waterval en terug, maar op het bord worden diverse andere routeopties aangegeven. Voor de sportievelingen onder ons is er een uitgebreide tabel te vinden met het aantal calorieën dat je per route verbrandt.

Wandelroute

De wandeling voert ons de de eerste vijfentwintig minuten over een breed bospad. Na verloop van tijd wordt het pad smaller en verschijnen links en rechts flinke rotsblokken. De bermen staan eind juni vol met moerasspirea (Filipendula ulmaria) en de zware, zoete geur van deze plant drijft als parfumwolken onze neusgaten binnen. Aan de linkerkant van het pad stroomt de rivier Ars, die vlak bij de Spaanse grens ontspringt en bij ons wandeldoel van vandaag een val maakt van 246 meter hoogte. Als lokkertje zien we in de verte af en toe al een glinstering van de waterval.

We lopen verder, met als achtergrondmuziek het continue ruisen van de rivier. Soms lopen we dicht langs het water, andere keren verdwijnt de Ars in diepe, donkere kloven tussen een gazon van varens en mos. Wij blijven echter op hoogte en na nog een kwartier lopen verandert de route in een smal bergpaadje. Het pad steekt door middel van een robuuste betonnen brug de Ars over en we vervolgen onze weg door het bos. Hier moeten onze kuitspieren in actie komen, want wat volgt is een flinke klim.

Waterval

Na iets minder dan anderhalf uur komen we bij een flinke steen die als uitzichtpunt dient. Hier kunnen we de waterval in volle glorie bewonderen, maar hier nemen we nog geen genoegen mee. Iets verderop kunnen we namelijk vlak onder de waterval op de rotsen klauteren voor het meest spectaculaire zicht. Boven ons wringt het water zich als smalle rivier tussen de boven door, om op de lager gelegen rotsen in volle breedte naar beneden te klateren. Met onze voeten in het water en een groot rotsblok dat dienstdoet als ligstoel genieten we van dit natuurschoon, voordat we via dezelfde route terugkeren naar de parkeerplaats.

Praktische informatie:

Start en parkeren: Er zijn verschillende wandelroutes die je langs de Cascade d’Ars leiden. Wij beginnen boven het dorp Aulus-les-Bains, in de eerste haarspeldbocht van de D8F. Hier is voldoende parkeergelegenheid en de wandeling wordt direct aangegeven.
Niveau: De wandeling kent een steil gedeelte in het bos, maar is heel goed te doen voor de gemiddelde wandelaar. Het jongste kind dat we op deze wandeling zagen was ongeveer vijf jaar.
Duur: 1,5 uur heen en 1 uur terug
Overig: Honden zijn toegestaan.

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.