W

Wandeling naar de Cascade d’Ars vanuit Aulus-les-Bains

wandeling-cascade-ars

De Cascade d’Ars wordt een van de mooiste watervallen van de Pyreneeën genoemd en dat zou best wel eens waar kunnen zijn. Tijdens de wandeling ernaartoe worden de paden steeds ruiger en de doorkijkjes steeds mooier.

Streektips

Zelf ook wandelen in deze streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het is een warme dag als we onze auto in een haarspeldbocht boven het dorp Aulus-les-Bains parkeren. In andere delen van de Ariège hebben we prachtige wandelingen gemaakt waar we geen mens tegenkwamen, maar dat gaat op deze populaire route niet lukken.

Voordat we onze eerste stappen zetten bekijken we het informatiebord aan het begin van de wandeling. Wij lopen vandaag naar de waterval en terug, maar op het bord worden diverse andere routeopties aangegeven. Voor de sportievelingen onder ons is er een uitgebreide tabel te vinden met het aantal calorieën dat je per route verbrandt.

Wandelroute

De wandeling voert ons de de eerste vijfentwintig minuten over een breed bospad. Na verloop van tijd wordt het pad smaller en verschijnen links en rechts flinke rotsblokken. De bermen staan eind juni vol met moerasspirea (Filipendula ulmaria) en de zware, zoete geur van deze plant drijft als parfumwolken onze neusgaten binnen. Aan de linkerkant van het pad stroomt de rivier Ars, die vlak bij de Spaanse grens ontspringt en bij ons wandeldoel van vandaag een val maakt van 246 meter hoogte. Als lokkertje zien we in de verte af en toe al een glinstering van de waterval.

We lopen verder, met als achtergrondmuziek het continue ruisen van de rivier. Soms lopen we dicht langs het water, andere keren verdwijnt de Ars in diepe, donkere kloven tussen een gazon van varens en mos. Wij blijven echter op hoogte en na nog een kwartier lopen verandert de route in een smal bergpaadje. Het pad steekt door middel van een robuuste betonnen brug de Ars over en we vervolgen onze weg door het bos. Hier moeten onze kuitspieren in actie komen, want wat volgt is een flinke klim.

Waterval

Na iets minder dan anderhalf uur komen we bij een flinke steen die als uitzichtpunt dient. Hier kunnen we de waterval in volle glorie bewonderen, maar hier nemen we nog geen genoegen mee. Iets verderop kunnen we namelijk vlak onder de waterval op de rotsen klauteren voor het meest spectaculaire zicht. Boven ons wringt het water zich als smalle rivier tussen de boven door, om op de lager gelegen rotsen in volle breedte naar beneden te klateren. Met onze voeten in het water en een groot rotsblok dat dienstdoet als ligstoel genieten we van dit natuurschoon, voordat we via dezelfde route terugkeren naar de parkeerplaats.

Praktische informatie:

Start en parkeren: Er zijn verschillende wandelroutes die je langs de Cascade d’Ars leiden. Wij beginnen boven het dorp Aulus-les-Bains, in de eerste haarspeldbocht van de D8F. Hier is voldoende parkeergelegenheid en de wandeling wordt direct aangegeven.
Niveau: De wandeling kent een steil gedeelte in het bos, maar is heel goed te doen voor de gemiddelde wandelaar. Het jongste kind dat we op deze wandeling zagen was ongeveer vijf jaar.
Duur: 1,5 uur heen en 1 uur terug
Overig: Honden zijn toegestaan.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *