Hiers-Brouage
Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Wandeling door de moerassen rondom Brouage en Hiers

Op een mooie lentedag bezoeken we het vestingdorp Brouage. Na een rondje over de verdedigingswerken laten we de straatjes vol kasseien en pastelkleurige huizen achter ons voor een wandeling door de moerassen tussen Brouage en het nabijgelegen Hiers.

Streektips

Zelf ook een bezoek brengen aan Brouage? Misschien heb je wat aan deze tips!

Brouage ligt midden in de moerassen, zo’n drie kilometer van de Atlantische kust. Het dorp, een van de Plus beaux villages de France, is interessant voor geschiedenisliefhebbers, maar de omliggende weilanden zijn de moeite waard voor wie van de natuur houdt. Ooievaars, zwarte wouwen, zilverreigers en koereigers zijn slechts een aantal van de soorten die wij hebben gespot. Meer over Brouage lees je in dit artikel.

Wandelen bij Brouage

De wandeling richting Hiers voert dwars door de moerassen. Dat klinkt wat avontuurlijker dan het is, want we volgen hoofdzakelijk een breed karrenspoor. Via de zuidelijke uitgang verlaten we Brouage, maar niet voordat we een blik hebben geworpen op de eeuwenoude graffiti die in de stadswal is gekerfd. Je ziet hier ondermeer de contouren van het stadje Brouage in de zeventiende eeuw. Na een paar honderd meter door de berm van de D3 slaan we rechtsaf en lopen we langs de begraafplaats verder over een onverhard, breed pad. We lopen hier op een van de laatste etappes van de GR4, een langeafstandsroute die de Provence met de Charente-Maritime verbindt.

Iets verderop slaan we linksaf in de richting van Hiers, en nadat we de D3 weer zijn overgestoken draagt het pad de naam Chemin des Casses. Aan onze rechterhand liggen de moerassen, weidegrond en sloten. Pinksterbloemen staan aan de natte oeverranden, een beverrat schiet door het water naar een veilig onderkomen. We proberen ons een voorstelling te maken hoe dit gebied er een paar eeuwen geleden uit moet hebben gezien, toen zowel Brouage als Hiers nog op een eiland lagen. De eilanden in deze Golf van Saingtonge werden omringd door drassige grond die regelmatig onder water stond, ideale condities voor de productie van zout.

Bij de kruising steken we de weg over naar de Ferme de Frémailloux. Een stel koeien volgt nieuwsgierig onze voetstappen die dwars over het erf voeren. Achter de boerderij slaan we opnieuw linksaf en lopen richting het gehucht Les Buttes. Voor een mooi uitzicht op de vesting van Brouage maken we een kleine omweg, door rechtsaf te slaan op de D238 en na driehonderd meter een landweg op te lopen.

We bereiken de dorpskern van Hiers door aan het einde van deze weg linksaf te slaan naar de Rue Saint-Roch. Een interessante gevelsteen aan de Rue du Canada en het kerkje zijn de grootste bezienswaardigheden van het dorp. Via hetzelfde pad als op de heenweg zetten we koers terug naar Brouage. We vinden het hoog tijd voor ijs, maar zijn helaas te vroeg in het seizoen. Op een terras dat eind maart al wel geopend is, sluiten we deze zonnige wandeldag af met een welverdiende versnapering.

Praktische informatie

  • Bereikbaarheid: Wij parkeerden onze auto op de grote parkeerplaats ten noorden van Brouage. Het is ook mogelijk deze wandeling met de helft in te korten door enkel het gedeelte rondom het dorp Hiers te wandelen. Parkeer dan bij de kerk van Hiers.
  • Duur: 3 uur
  • Lengte: 10 kilometer
  • Markering: Geel (PR6 en Pays Marennes-Oléron)
  • Deze wandeling staat ook beschreven in het boekje Charente-Maritime à pied, waarin je verder nog 36 andere wandelroutes in het departement vindt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant