Wandelen naar de Saut de Gouloux, waterval in de Morvan

De Morvan heeft iets mysterieus. In de uitgestrekte bossen liggen bijzondere plekken verscholen, die zonder grote woorden getuigen van eeuwenlange geschiedenis. Een van die plekken is de Saut de Gouloux, een waterval op een kwartiertje rijden van het Lac des Settons. Tijdens een korte wandeling leer je dat deze plek eeuwen geleden een belangrijke rol vervulde bij de bouw van de stad Parijs.

Er zijn bijna geen andere auto’s op de parkeerplaats. Naast het restaurant begint het pad, dat ons al gauw onder de Pont Dupin doorvoert naar de bossen aan de andere kant van de weg. De brug werd in 1838 gebouwd als onderdeel van de route tussen Dijon en Nevers. Naast ons kolkt en borrelt het bruine water van het riviertje de Cure, dat extreem hoog staat vanwege alle regenval de afgelopen dagen. We kunnen hier al direct links afslaan richting de waterval, maar omdat we graag iets meer van de natuur willen zien, besluiten we om het rondje van 45 minuten te lopen.

Wist-je-datjes

Naast een klein uurtje buitenlucht levert deze langere wandeling ons ook heel wat interessante weetjes op. Langs de hele wandeling zijn namelijk bordjes geplaatst, die je meer informatie over dit gebied geven. Je zou het nu niet direct denken, maar in de zestiende eeuw was dit gebied voor Parijs van onschatbare waarde. Vanwege de explosieve groei van de stad moesten de Parijzenaren hun hout van heinde en verre halen. Via de Seine en allerlei rijrivieren liet men de boomstammen over het water naar de Franse hoofdstad drijven. Het terrein rondom de Saut de Gouloux werd de opslagplaats waar het hout lag te wachten tot het in het water werd gelegd.

We moeten ons een beetje inspannen heuvelopwaarts en passeren een kleinere waterval in de Cure, waar je ‘s zomers naar kajakkers kunt kijken die spectaculaire toeren uithalen. Het pad voert tussen kale eiken en beuken door, de hoos- en plensbuien van de afgelopen dagen hebben alle blaadjes inmiddels uit de boomkruinen weggevaagd. Over een tapijt van herfstbladeren lopen we verder richting de Saut de Gouloux. Het pad is overal prima begaanbaar, maar door de regen en bladeren af en toe wel glad.

Na een klein half uurtje staan we op een open plek in het bos. Hier zoekt de waterval zich een weg tussen de rotsen door, om tien meter lager in de buiten zijn oevers getreden Caillot terecht te komen. De waterval ontstond al tijdens de vorming van de Alpen. In de rots moet al een scheur hebben gezeten en onder druk is een niveauverschil ontstaan, waardoor wij nu van dit natuurschoon kunnen genieten. De waterval heeft echter ook een praktische functie gehad, want in vroeger tijden heeft hier een molen gestaan, waarvan de ruïnes nog zichtbaar zijn. Op een bordje zie je ook hoe het er destijds uit moet hebben gezien.

Praktische informatie

Adres en parkeren: Rijd vanuit Montsauche-les-Settons ongeveer 6,5 kilometer op de D977bis. Direct nadat je het riviertje Cure bent overgestoken zie je aan je linkerhand het Café Restaurant du Saut de Gouloux met daarnaast groot parkeerterrein. De wandelingen starten achter het restaurant.
Wandelroutes: Je kunt een rondje lopen van 15, 30 of 45 minuten. De routes staan goed aangegeven en zijn gemakkelijk qua niveau.

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Wandelen naar de Saut de Gouloux, waterval in de Morvan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.