saut-de-gouloux
Bourgogne-Franche-ComtéNièvre

Wandelen naar de Saut de Gouloux, waterval in de Morvan

De Morvan heeft iets mysterieus. In de uitgestrekte bossen liggen bijzondere plekken verscholen, die zonder grote woorden getuigen van eeuwenlange geschiedenis. Een van die plekken is de Saut de Gouloux, een waterval op een kwartiertje rijden van het Lac des Settons. Tijdens een korte wandeling leer je dat deze plek eeuwen geleden een belangrijke rol vervulde bij de bouw van de stad Parijs.

Streektips

Er zijn bijna geen andere auto’s op de parkeerplaats. Naast het restaurant begint het pad, dat ons al gauw onder de Pont Dupin doorvoert naar de bossen aan de andere kant van de weg. De brug werd in 1838 gebouwd als onderdeel van de route tussen Dijon en Nevers. Naast ons kolkt en borrelt het bruine water van het riviertje de Cure, dat extreem hoog staat vanwege alle regenval de afgelopen dagen. We kunnen hier al direct links afslaan richting de waterval, maar omdat we graag iets meer van de natuur willen zien, besluiten we om het rondje van 45 minuten te lopen.

Wist-je-datjes

Naast een klein uurtje buitenlucht levert deze langere wandeling ons ook heel wat interessante weetjes op. Langs de hele wandeling zijn namelijk bordjes geplaatst, die je meer informatie over dit gebied geven. Je zou het nu niet direct denken, maar in de zestiende eeuw was dit gebied voor Parijs van onschatbare waarde. Vanwege de explosieve groei van de stad moesten de Parijzenaren hun hout van heinde en verre halen. Via de Seine en allerlei rijrivieren liet men de boomstammen over het water naar de Franse hoofdstad drijven. Het terrein rondom de Saut de Gouloux werd de opslagplaats waar het hout lag te wachten tot het in het water werd gelegd.

We moeten ons een beetje inspannen heuvelopwaarts en passeren een kleinere waterval in de Cure, waar je ‘s zomers naar kajakkers kunt kijken die spectaculaire toeren uithalen. Het pad voert tussen kale eiken en beuken door, de hoos- en plensbuien van de afgelopen dagen hebben alle blaadjes inmiddels uit de boomkruinen weggevaagd. Over een tapijt van herfstbladeren lopen we verder richting de Saut de Gouloux. Het pad is overal prima begaanbaar, maar door de regen en bladeren af en toe wel glad.

Na een klein half uurtje staan we op een open plek in het bos. Hier zoekt de waterval zich een weg tussen de rotsen door, om tien meter lager in de buiten zijn oevers getreden Caillot terecht te komen. De waterval ontstond al tijdens de vorming van de Alpen. In de rots moet al een scheur hebben gezeten en onder druk is een niveauverschil ontstaan, waardoor wij nu van dit natuurschoon kunnen genieten. De waterval heeft echter ook een praktische functie gehad, want in vroeger tijden heeft hier een molen gestaan, waarvan de ruïnes nog zichtbaar zijn. Op een bordje zie je ook hoe het er destijds uit moet hebben gezien.

Praktische informatie

Adres en parkeren: Rijd vanuit Montsauche-les-Settons ongeveer 6,5 kilometer op de D977bis. Direct nadat je het riviertje Cure bent overgestoken zie je aan je linkerhand het Café Restaurant du Saut de Gouloux met daarnaast groot parkeerterrein. De wandelingen starten achter het restaurant.
Wandelroutes: Je kunt een rondje lopen van 15, 30 of 45 minuten. De routes staan goed aangegeven en zijn gemakkelijk qua niveau.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Wat kent Frankrijk toch ook prachtige gebieden. Weet nog goed dat ik als kind in een iets bredere rivier mocht kajakken. De watervallen kan ik nog steeds visualiseren. Echt geweldig. Zou graag meer van Frankrijk ontdekken, dus blijf nog wel even hangen op de blog 😉

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant