W

Wandelen over oude vulkanen in de Monts d’Ardèche

Suc de Montfol

Als je Frankrijk een beetje kent, dan weet je misschien al wel dat er uitgedoofde en slapende vulkanen in Frankrijk te vinden zijn, in de Auvergne. Veel minder bekend is echter dat even verderop naar het zuidoosten ook een streek is met oude vulkanen, de Monts d’Ardèche. Bijzonder aan dit gebied is dat het landschap hier getekend is door vulkanisme in twee afzonderlijke periodes. In de omgeving van Thueyts gaat het om waarschijnlijk slechts enkele tienduizenden jaren geleden, terwijl iets meer naar het noordwesten het vulkanisme veel verder teruggaat. Ik maakte een wandeling over een van de restanten van die oeroude vulkanen.

Streektips

Wil je zelf ook op vakantie in de Monts d'Ardèche? Dan heb je misschien wat aan deze tips!

Nadat ik in de ochtend het dorpje Antraigues-sur-Volane heb bezocht – een van de twintig villages de caractère van de Ardèche – en een heerlijke lunch heb gehad bij KaizacO, een Bistrot de Pays in Aizac, stuur ik de auto over een bochtig, idyllisch weggetje vanaf Labastide-sur-Bésorgues naar Lachamp-Raphaël. De herfst heeft hier al echt zijn intrede gedaan, de weg voert me door een sprookjesachtig landschap met geel en roodgekleurde bossen en mooie vergezichten. Net voor Lachamp-Raphaël verandert het landschap abrupt. Ik zit hier op een hoogvlakte van gemiddeld boven de 1.000 meter, en ineens zie ik links en rechts van me rotsachtige, bol gevormde bergtopjes boven me uitsteken.

Suc de Montfol
Suc de Montfol

Sucs

Die rotsige toppen zijn de zogenaamde ‘sucs’. De overblijfselen van vulkanen, zo is ooit ontdekt. Lang geleden zag het landschap er hier nog heel anders uit. Die rotsachtige topjes zijn namelijk de enige resterende delen van een vulkaan, en wel het binnenste van de krater, waar na een uitbarsting het lava in bleef staan en stolde. De omringende vulkaankrater is inmiddels al weg geërodeerd, alleen het hardere materiaal, de gestolde lava, is in de loop der tijd overgebleven. De bekendste van die sucs is de Gerbier de Jong, waar je ook de bron van de Loire kunt bewonderen.

Vandaag laat ik die veelbezochte bergtop voor wat hij is en rijd ik door in de richting van het dorpje Le Béage. Dit ligt aan de voet van een andere oude vulkaantop, de Suc de Montfol. Ik sla rechtsaf de D377 in en kom even later bij een smal weggetje dat me verder richting de Suc de Montfol brengt. Daar is een parkeerplaatsje waar ik de auto achterlaat.

Suc de Montfol

Tour du Montfol

Er zijn in dit gebied diverse wandelingen te maken. Zo is er een tour die vijf sucs aandoet en kun je ook een rondje rondom de Suc de Montfol maken. Omdat ik niet heel veel tijd in mijn planning heb, ga ik echter direct voor de topervaring: de beklimming van de Suc de Montfol zelf. Het wandelpad staat aangegeven met een bordje met ‘Tour du Montfol’. Deze volg ik gedurende een kwartier, en vervolgens sla ik rechtsaf een ongemarkeerd maar wel goed zichtbaar pad in dat richting de top voert. Omdat het hoogteverschil gering is, met 150 meter, is de wandeling voor jong en oud goed te doen. Het rotsachtige pad voert geleidelijk omhoog naar de top.

Suc de Montfol

Uitzicht

Na een wandeling van zo’n driekwartier vanaf de parkeerplaats sta ik bovenop het topje. Daar kun je eindeloos kijken over de andere sucs en de wijde omgeving. Met heel mooi weer moet je hier zelfs tot aan de Alpen kunnen kijken. Dat geluk heb ik niet, want aan de horizon is wat lichte nevel te bespeuren en ook hoger aan de lucht staan wat wolken. Dat weerhoudt me er overigens niet van met volle teugen te genieten van dit verlaten plekje. Het gebied is dunbevolkt, en onder me zie ik een soort van prairie-achtig landschap waarop paarden en koeien rustig staan te grazen. Verderop ontwaar ik de Gerbier de Jonc, en richting het zuiden het bergmassief van de Tanargue, ook in de Ardèche.

Praktisch

Deze wandeling naar de top van de Suc de Montfol neemt ongeveer 1-2 uur in beslag, afhankelijk van hoe lang je pauzeert. Het hoogteverschil is zo’n 150 meter, en je legt een kleine vier kilometer af, heen en terug. Meer informatie over deze route vind je op Bergwandelroutes.nl.

Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *