Wandelen over oude vulkanen in de Monts d’Ardèche

Als je Frankrijk een beetje kent, dan weet je misschien al wel dat er uitgedoofde en slapende vulkanen in Frankrijk te vinden zijn, in de Auvergne. Veel minder bekend is echter dat even verderop naar het zuidoosten ook een streek is met oude vulkanen, de Monts d’Ardèche. Bijzonder aan dit gebied is dat het landschap hier getekend is door vulkanisme in twee afzonderlijke periodes. In de omgeving van Thueyts gaat het om waarschijnlijk slechts enkele tienduizenden jaren geleden, terwijl iets meer naar het noordwesten het vulkanisme veel verder teruggaat. Ik maakte een wandeling over een van de restanten van die oeroude vulkanen.

Nadat ik in de ochtend het dorpje Antraigues-sur-Volane heb bezocht – een van de twintig villages de caractère van de Ardèche – en een heerlijke lunch heb gehad bij KaizacO, een Bistrot de Pays in Aizac, stuur ik de auto over een bochtig, idyllisch weggetje vanaf Labastide-sur-Bésorgues naar Lachamp-Raphaël. De herfst heeft hier al echt zijn intrede gedaan, de weg voert me door een sprookjesachtig landschap met geel en roodgekleurde bossen en mooie vergezichten. Net voor Lachamp-Raphaël verandert het landschap abrupt. Ik zit hier op een hoogvlakte van gemiddeld boven de 1.000 meter, en ineens zie ik links en rechts van me rotsachtige, bol gevormde bergtopjes boven me uitsteken.

Suc de Montfol
Suc de Montfol

Sucs

Die rotsige toppen zijn de zogenaamde ‘sucs’. De overblijfselen van vulkanen, zo is ooit ontdekt. Lang geleden zag het landschap er hier nog heel anders uit. Die rotsachtige topjes zijn namelijk de enige resterende delen van een vulkaan, en wel het binnenste van de krater, waar na een uitbarsting het lava in bleef staan en stolde. De omringende vulkaankrater is inmiddels al weg geërodeerd, alleen het hardere materiaal, de gestolde lava, is in de loop der tijd overgebleven. De bekendste van die sucs is de Gerbier de Jong, waar je ook de bron van de Loire kunt bewonderen.

Vandaag laat ik die veelbezochte bergtop voor wat hij is en rijd ik door in de richting van het dorpje Le Béage. Dit ligt aan de voet van een andere oude vulkaantop, de Suc de Montfol. Ik sla rechtsaf de D377 in en kom even later bij een smal weggetje dat me verder richting de Suc de Montfol brengt. Daar is een parkeerplaatsje waar ik de auto achterlaat.

Suc de Montfol

Tour du Montfol

Er zijn in dit gebied diverse wandelingen te maken. Zo is er een tour die vijf sucs aandoet en kun je ook een rondje rondom de Suc de Montfol maken. Omdat ik niet heel veel tijd in mijn planning heb, ga ik echter direct voor de topervaring: de beklimming van de Suc de Montfol zelf. Het wandelpad staat aangegeven met een bordje met ‘Tour du Montfol’. Deze volg ik gedurende een kwartier, en vervolgens sla ik rechtsaf een ongemarkeerd maar wel goed zichtbaar pad in dat richting de top voert. Omdat het hoogteverschil gering is, met 150 meter, is de wandeling voor jong en oud goed te doen. Het rotsachtige pad voert geleidelijk omhoog naar de top.

Suc de Montfol

Uitzicht

Na een wandeling van zo’n driekwartier vanaf de parkeerplaats sta ik bovenop het topje. Daar kun je eindeloos kijken over de andere sucs en de wijde omgeving. Met heel mooi weer moet je hier zelfs tot aan de Alpen kunnen kijken. Dat geluk heb ik niet, want aan de horizon is wat lichte nevel te bespeuren en ook hoger aan de lucht staan wat wolken. Dat weerhoudt me er overigens niet van met volle teugen te genieten van dit verlaten plekje. Het gebied is dunbevolkt, en onder me zie ik een soort van prairie-achtig landschap waarop paarden en koeien rustig staan te grazen. Verderop ontwaar ik de Gerbier de Jonc, en richting het zuiden het bergmassief van de Tanargue, ook in de Ardèche.

Praktisch

Deze wandeling naar de top van de Suc de Montfol neemt ongeveer 1-2 uur in beslag, afhankelijk van hoe lang je pauzeert. Het hoogteverschil is zo’n 150 meter, en je legt een kleine vier kilometer af, heen en terug. Meer informatie over deze route vind je op Bergwandelroutes.nl.

Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol
Suc de Montfol

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek