Bouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Wandelen bij Saint-Rémy-de-Provence: in de voetsporen van Van Gogh

Bijna zwarte cipressen die zich aftekenen tegen een helderblauwe lucht, omhuld door het vermiljoen van klaprozen. Tijdens een wandeling door de Alpilles boven Saint-Rémy-de-Provence ontvouwt zich een palet aan kleuren. Komt het landschap je hier bekend voor? Dat kan, want je treedt hier in de voetstappen van Vincent van Gogh.

Streektips

Zelf in de voetsporen van Van Gogh wandelen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Meer dan honderd jaar geleden vloog een schilderskwast hier in onstuimig tempo over het doek om landschap na landschap vast te leggen. De hand die het penseel vasthield behoorde toe aan Van Gogh, die zich in 1889 vrijwillig liet opnemen in het klooster van Saint-Paul-de-Mausole. “Ik ben nog niet naar buiten geweest. Toch is het landschap van St.-Rémy heel mooi”, schreef hij zijn broer Theo.

Grillige bergen en garrigue

Het is een rotsachtig landschap, bedekt door plukjes garrigue, mediterraan struikgewas vol kruiden en bloemen. In april, als wij er zijn, bloeien brem, rozen, geranium en rozemarijn. Boven de grillig gevormde bergen drijven dikke, witte wolken voorbij. Voor onze voeten brengen torren en krekels zich in veiligheid. Rondom het klooster Saint-Paul-de-Mausole staan verschillende informatieborden met daarop Van Gogh’s interpretaties van de omgeving. “Om te komen tot het waarachtige moet men lang en veel werken”, zo schreef Van Gogh aan zijn broer. Hij voegde daad bij het woord en schilderde in een jaar tijd maar liefst 150 werken.

Wandeling naar het Plateau de la Caume

Vanaf het klooster voert een wandeling tussen de rotsen door naar boven, naar het Plateau de la Caume. Eerst passeren we de Romeinse stad Glanum, die in de tijd van Van Gogh nog diep onder de grond verscholen lag. Vanaf deze plek schilderde hij het schilderij ‘Les Oliviers’, met op de achtergrond duidelijk zichtbaar de Rocher des Deux Trous, waar we later deze wandeling bovenop zullen staan.

Passage met ladders

Nadat we een ongeveer een kilometer door het bos en tussen de rotsen door gelopen hebben, wijst een bord ons het Sentier des Echelles du Mont Gaussier. Dit pad met ladders, smalle bergpaadjes en tunnels is in 1935 aangelegd voor toeristisch gebruik. Wij splitsen op, Martijn loopt met onze baby via het reguliere pad onderlangs, ik klauter omhoog. Boven stoor ik twee chèvres du Rôve, een geitenras dat oorspronkelijk uit deze streek komt, die hun maal bij elkaar scharrelen zonder acht te slaan op het weidse uitzicht. Na een half uur klauteren daal ik af komen onze routes weer samen.

Uitzicht op de Mont Ventoux

Via een gemakkelijk toegankelijk pad wandelen we verder, tot we het Plateau de la Caume bereiken. De uitzichten zijn weids. In de verte domineert de Mont Ventoux de horizon. Aan de andere kant torent het dorp Les Baux-de-Provence uit boven eindeloze boomgaarden met olijfbomen. Onze terugweg voert via de Rocher des Deux Troux. De twee gaten in de rots zijn net twee schilderijen aan de wand. “Door […] het sterkere licht, de blauwe lucht, leer je kijken, en dan vooral en zelfs alleen als je er lang naar kijkt”, beweerde Van Gogh. Kortom: de perfecte plek voor een goede pauze, voor je weer terugkeert naar het beginpunt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

    1. Hallo Dirk, op onze website Bergwandelroutes staat een precieze routebeschrijving: https://bergwandelroutes.nl/route/sentier-des-echelles-plateau-de-la-caume-en-rocher-des-deux-troux/.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant