Als je een keer over de Route des Crêtes in de Vogezen hebt gereden, dan ken je waarschijnlijk de Grand Ballon wel. De hoogste berg van de Vogezen is een geliefd uitzichtpunt en bereikbaar via een korte wandeling vanaf de Route des Crêtes. Maar iets naar het noorden ligt het kleine broertje van deze bergtop, de Petit Ballon. Het uitzicht is er nog indrukwekkender en je zit hier in een wat rustiger wandelgebied waar je alle kanten op kunt.
We parkeren onze auto bij de Col du Petit Ballon, een populaire plek voor fietsers die wel eens iets anders willen dan de fameuze maar drukke Route des Crêtes. Vanaf de col kun je in noordelijke richting naar de bijzondere mégalithes du Steinberg wandelen, een verzameling opmerkelijk gevormde rotsblokken. Wij kiezen ervoor om de andere kant op te wandelen, naar het zuiden. Na een korte klimpartij komen we al snel op de top van de Petit Ballon aan.
Waarom de naam Ballon?
Wat is eigenlijk de oorsprong van de naam ballon, zoals de bergen in de Vogezen genoemd worden? Je zou al snel kunnen vermoeden dat het ligt aan de vorm van de bergen, de geërodeerde toppen doen immers wel wat denken aan een bal. Maar waarschijnlijker is dat het uit vervlogen tijden stamt en een verband houdt met hoe er in de prehistorie naar bergtoppen gekeken werd, als heilige plaatsen. De god Belenos werd in die tijd vereerd, en die naam is in verschillende vormen bewaard gebleven. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsnaam Beaune en dus mogelijk ook in de naam van de hoogste bergen.
Eenmaal op de top van de Petit Ballon aangekomen, op 1272 meter, staan we oog in oog met een grandioos panorama: Onder ons ligt de Rijnvlakte met op de voorgrond Guebwiller, verderop zien we Mulhouse en aan de horizon verschijnen vaag de hoogste wit besneeuwde toppen van de Zwitserse Alpen.
We lopen over de graat naar het oosten en dalen vervolgens af naar de Ferme Auberge de Strohberg. Het is een van de vier Ferme Auberges rondom de Petit Ballon. Via een smal bosweggetje lopen we door in zuidelijke richting, terwijl de alpentoppen langzaam achter de bomen verdwijnen. Verderop komen we bij de restanten van een oude bunker, een van de vele overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog die je hier in de streek kunt tegenkomen. Daar maken we een scherpe bocht over de flanken van de Petit Ballon, zodat we via het pad in noordelijke richting weer bij de parkeerplaats uitkomen. Hoog tijd voor een welverdiende lunch met een ‘repas marcaire’ bij de Ferme Auberge Kahlenwasen, langs de weg.
Hoeveel kilometer is deze route. Dat kan ik niet uit dit artikel of Google Maps kaartje opmaken.