Auvergne-Rhône-AlpesPuy-de-Dôme

Wandelen over vulkaankraters in de Chaîne des Puys

Rode puinhellingen, een glooiend, desolaat landschap dat gedomineerd wordt door afgeronde kraters. Je waant je bijna in een opname van een of andere film over dino’s uit de oertijd, maar realiseert je als je wat beter kijkt al snel dat dit geen filmset is: welkom in het vulkaangebied van Frankrijk. Onlangs maakte ik een tour door de Auvergne, en de komende tijd ga ik je op Frankrijk Puur de mooiste plekjes laten zien. Vandaag een prachtige wandeling door de Chaîne des Puys, een stukje onder Clermont-Ferrand.

Streektips

Wil je zelf ook wandelen over vulkaankraters in de omgeving van de Puy de Dôme? Misschien heb je wat aan deze tips!

Berggids en geoloog Jean Michel Bernardon neemt me mee op een wandeling over de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas, naast de Puy de Dôme twee van de meest iconische toppen in dit gebied. Ze liggen gebroederlijk naast elkaar, en zijn – voor geologische begrippen – vrij recent gevormd, ruim 8.000 jaar geleden. Daarmee behoren ze tot de jongste vulkanen van het Franse vasteland. De lavastromen die uit de twee vulkanen kwamen hebben hun sporen nagelaten in het landschap, en die laat Jean Michel me regelmatig zien. Verderop, beneden, liggen bijvoorbeeld enkele meertjes. Ooit stroomden daar riviertjes, die door de stollende lava ingedamd werden.

Maar ook de vegetatie wordt beïnvloed door de ondergrond. Op sommige punten zit het gesteente vlak aan het oppervlakte, op andere ligt er een dikkere laag aarde, mede door ingrijpen van de mens. Omdat de lava langzaam wegstroomde hebben beide vulkanen een karakteristieke hoefijzervorm, in tegenstelling tot veel andere in deze streek die een ronde krater hebben. De kleurverschillen van de lava hebben een bijzonder effect op het landschap: dichtbij de krater is het gesteente rood, verder naar beneden zwart. Desondanks gaat het om precies hetzelfde gesteente, zo vertelt Jean Michel. De kleurverschillen komen door de verschillen in temperatuur bij de uitbarsting, en de reactie van het ijzer in het gesteente op die temperatuurverschillen. Nog een interessant weetje: ondanks dat er geen rokende vulkanen zijn te bespeuren hier in Frankrijk, is er zeker nog sprake van vulkanische activiteit. Getuigen hiervan zijn ondermeer de vele warmwaterbronnen in de Auvergne. Maar dat is niet het enige, geologen gaan ervan uit dat de kans groot is dat er binnen niet al te lange tijd opnieuw uitbarstingen zullen plaatsvinden. Goed, niet al te lange tijd in geologische termen kan alsnog best enkele honderden of duizenden jaren zijn, dus wees vooral niet al te bang dat de grond je te heet onder de voeten wordt wanneer je over deze berghellingen loopt.

De wandeling over de Puys de la Vache en Lassolas duurt ongeveer twee à drie uur, afhankelijk van hoe hard je loopt en hoe vaak je blijft stilstaan om van het overweldigende uitzicht te genieten. Verder naar het zuiden zie je het flink wat oudere vulkanische gebergte rond Le Mont-Dore (Puy de Sancy, de hoogste berg van de Auvergne), en naar het noorden verschijnt de Puy de Dôme geregeld in beeld. Tussen hier en de Puy de Sancy strekt zich een glooiend bergplateau uit dat uitloopt in de Vallée de Chaudefour.

Je kunt de wandeling over de twee vulkanen in twee verschillende richtingen maken. Wanneer je vanaf het beginpunt bij de steengroeve de westelijke route volgt is de klim iets minder inspannend dan wanneer je via de oostelijke route direct de Puy de la Vache opklimt. Op de helling van de Puy de la Vache is een groot deel via een houten trap te beklimmen. Dit loopt echter prettiger naar beneden dan naar boven.

Wil je na de wandeling nog meer weten over deze fascinerende omgeving? Op een minuutje rijden vanaf de parkeerplaats bij het vertrekpunt vind je het Maison du Parc, waar je meer informatie kunt krijgen over de streek. Er is onder meer een expositie over de flora, fauna en geologie van het gebied, met uitleg in diverse talen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Albert van Zundert zegt:

    Dag Martijn en Marita.
    Wat een heerlijke reportage weer, nu over het vulkanenlandschap van de Auvergne. Indrukwekkende foto’s van een land dat ook ooit mijn hart gestolen heeft maar waar ik door de leeftijd niet zoveel meer kom. Daarom zijn jullie reiservaringen zo welkom en ben ik er toch nog steeds een beetje bij. Complimenten voor de heldere verhalen. De goede woordkeuze en zins(op)bouw maken alles prima leesbaar. Dankjewel. Albert van Zundert.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant