Cap de la Hague

Wandelen in Normandië: wandelroutes en leuke plekken

Op zoek naar leuke wandelroutes in Normandië? De streek is een perfecte bestemming voor iedereen die er graag op uit trekt, de natuur in. Je vindt er avontuurlijke wandelpaden langs de rotsachtige kust, schilderachtige routes over glooiende heuvels en gemakkelijke wandelingen langs mooie dorpen. Onderweg kijk je je ogen uit naar de mooiste vergezichten en is er volop gelegenheid de inwendige mens te versterken met een heerlijk streekgerecht of een drankje zoals de bekende calvados. In dit artikel zet ik enkele mooie Normandische plekken op een rijtje waar het heerlijk wandelen is.

Streektips

Wil je zelf ook gaan wandelen in Normandië? Misschien heb je iets aan deze tips!

Sentier des Douaniers (GR223)

Cap de la Hague

Een van de mooiste wandelroutes van Frankrijk voert je over spannende paden langs de ruige kust van het schiereiland Cotentin. Het Sentier des Douaniers heeft die naam vanwege de douanebeambten die hier in vroeger tijden smokkelaars moesten tegenhouden die hun waar vanaf de Kanaaleilanden Frankrijk in probeerden te smokkelen. De route telt zo’n vierhonderdvijftig kilometer en voert van Carentan naar de Mont Saint-Michel. De mooiste gedeeltes van het traject liggen bij de Cap de la Hague in het noordwesten van Cotentin. Hier vind je bijvoorbeeld de bekende Nez de Jobourg, een in zee stekende rotspunt, en de Phare de Goury, een iconische vuurtoren.

Suisse normande

Roche d

Bergen in Normandië? Jazeker, althans het lijkt er een beetje op. De streek Suisse normande in zuiden van Normandië kenmerkt zich door rivieren die door een glooiend landschap meanderen en steile oevers en rotswanden hebben uitgesleten. Rondom Clécy lopen diverse wandelroutes die je met de streek laten kennismaken. Enkele van de mooiste vind je bij de Roche d’Oëtre, een bergachtige streek met steile paden en hoogteverschillen van meer dan honderd meter. Als je hier in de bossen en langs de riviertjes loopt dan heb je soms zomaar even het idee in de Alpen te wandelen.

Étretat

Étretat Kliffen Krijtrotsen
Falaise d’Aval

As je het over iconische plekken hebt, dan mag Étretat niet ontbreken. De kust rond dit dorp staat ook bekend als de Côte d’Albâtre, vanwege de grijswitte krijtrotsen die uit de zee opdoemen. Bij Étretat liggen de meest bekende rotsen, waaronder enkele boogrotsen en een rotspunt, de Aiguille, die als een naald uit het water steekt. Over de groene velden bovenop de rotsen loopt een mooie wandelroute waarmee je de fraaie rotsen van alle hoeken kunt bekijken. Bij laag water is het ook mogelijk om onderlangs de rotsen te wandelen.

Landingsstranden

Pointe du Hoc

Op 6 juni 1944 vonden in Normandië de grootscheepse landingen plaats waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeluid. Nog steeds vormen deze stranden en de musea en overblijfselen van bunkers en stellingen een populaire toeristische bestemming. Wil je deze stranden in alle rust verkennen, maak dan eens een strandwandeling. Het landingsgebied strekt zich uit over ongeveer negentig kilometer en er waren vijf plekken waar bij de landing op gefocust werd, de vijf stranden die nu nog steeds de Engelstalige namen dragen als Utah Beach en Omaha Beach. Een bijzondere wandeling kun je maken op de Pointe du Hoc, een kaap waar zwaar gevochten werd en je nu nog de littekens in het landschap kunt ontdekken.

Misschien vind je dit ook interessant