W

Wandelen naar een gletsjer in de Écrins

Refuge de la Pilatte

Van alle Alpenstreken zijn de Franse Alpen wat mij betreft het meest veelzijdig. Ieder bergmassief ziet er weer anders uit. De Écrins heeft als opvallendste kenmerken vooral ruige dalen, hoge bergwanden én het is een van de meest ondoordringbare gebieden van Frankrijk. We maakten een wandeling vanuit het bergdorpje La Bérarde, op weg naar een mooi uitzichtpunt op een van de gletsjers die het massief rijk is.

Wat de Écrins anders maakt dan andere bergstreken in Frankrijk is het feit dat je er lastig doorheen kunt reizen. Een aantal grote doodlopende dalen vormen de enige mogelijkheid om diep door te dringen in deze bergketen. Daarvan is het dal van de Vénéon er één, met aan het eindpunt het charmante dorpje La Bérarde, een mekka voor bergwandelaars, alpinisten en fietsers. Vanuit La Bérarde voeren een aantal wandelpaden de ongerepte bergwereld in. Vandaag lopen we een lange dagwandeling naar Refuge de la Pilatte, dat gevestigd is op een mooi natuurlijk balkon boven de Glacier de la Pilatte.

Gesloten berghut

Om iets na achten beginnen we vanaf de wandelcamping onderaan het dorpje met de wandeling richting de berghut. Het belooft een warme, zonnige dag te worden, en we hebben een fikse wandeltocht voor de boeg. Een half uurtje na aanvang van de wandeling komt de zon om het hoekje gluren, en vanaf dat moment kunnen langzaamaan de laagjes kleding uit die we in de morgen nog aan hadden getrokken. De frisse berglucht warmt op, en bij de sinds enkele jaren gesloten berghut Carrelet is het tijd voor een eerste pauze. Dit gebied is vrij rijk aan berghutten, maar de uitbater van deze hut heeft geen opvolger gekregen na zijn pensionering.

Je zit hier op een splitsing van bergdalen, hoe verder we vanaf nu het dal richting de gletsjer inlopen, hoe hoger en nauwer het wordt. Al snel lopen we boven de boomgrens in een wereld die rotsachtiger en steniger wordt. Het pad gaat lange tijd geleidelijk omhoog, totdat je aan het eind nog een flink stuk over een kale berghelling moet klimmen om bij de hut te komen.

Houten planken

Een paar keer tijdens de wandeling moet je een stroompje oversteken, dat gaat met behulp van houten planken die over het water gelegd zijn. We zien halverwege een verse voorraad balken voor nieuwe bruggetjes liggen, het zal ongetwijfeld regelmatig gebeuren dat de huidige planken bij sterke stroming na regenval of dooi wegspoelen.

Na ongeveer vijf en een half uur wandelen inclusief pauzes arriveren we uiteindelijk bovenaan de laatste helling, en daar ligt de hut op ons te wachten. Het uitzicht op de gletsjer is overweldigend, ook al is goed te zien dat de hogere temperaturen van de laatste decennia hun tol beginnen te eisen op de grootte van de ijsmassa. Maar nog altijd is er een prachtige witte s-vorm te zien. Vanaf de hut kun je nog verder lopen naar de gletsjer, en hier beginnen ook de routes voor alpinisten die bijvoorbeeld een van de omliggende drieduizenders willen beklimmen. Een bordje bij de hut geeft aan om welke (vroege) tijden deze alpinisten ‘s ochtends dienen op te staan om de top op tijd te halen.

Na een heerlijk taartje en siroop (allemaal huisgemaakt, zoals meestal gebruikelijk in een berghut), werpen we een laatste blik op de indrukwekkende gletsjerwereld en zetten we de afdaling in. Die loopt de eerste helft over hetzelfde pad, en halverwege kiezen we het pad terug langs de westkant van het dal, zodat we uiteindelijk aan de overkant van Refuge du Carrelet weer uitkomen.

Praktisch

De wandeling vanuit La Bérarde naar Refuge de la Pilatte neemt een hele dag in beslag. Het is een lange wandeling, waar exclusief pauzes ongeveer zo’n 6 uur voor staat. Wij vertrokken om kwart over acht en waren uiteindelijk rond half zes weer op de camping terug. Vanwege de lengte is de wandeling daarom ook wat minder geschikt voor jonge kinderen. Het hoogteverschil tussen de hut en het dorp is ongeveer 850 meter.

Bekijk de beschrijving van deze wandelroute op Bergwandelroutes.nl.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *