W

Wandelen met uitzicht op La Meije

Wandelen op plateau d'Emparis

La Meije: de bekendste en meest iconische berg van het massief van de Écrins. De berg bestaat uit drie toppen met een maximale hoogte van 3984 meter en werd voor het eerst beklommen in 1877. Maar de berg spreekt niet alleen klimmers aan. Ook gewone bergliefhebbers kunnen van deze top genieten, bijvoorbeeld vanuit het plaatsje La Grave, onderaan La Meije. In deze blog neem ik je mee naar een wandeling die je de berg in al zijn glorie doet ontdekken.

Streektips

Zelf ook wandelen in deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wil je een mooi uitzicht hebben op La Meije, dan ga je naar de bergen tegenover deze bergtop. En het leuke is dat er precies aan de overkant van de berg een prachtig natuurlijk balkon ligt dat uitnodigt tot het maken van een indrukwekkende wandeling. Ik liep eerder al eens tegenover de Mont Blanc, en deze wandeling doet vrijwel niet onder voor wat je daar kunt zien. Een diep dal onder je met daarin het plaatsje La Grave, en tegenover je woeste berghellingen met gletsjers die er als dikke plakken bovenop liggen.

Om bij het beginpunt van onze wandeling van vandaag te komen rijden we vanuit het leuke dorp La Grave naar enkele kleinere dorpjes die verder de berghelling op liggen. Net buiten Le Chazelet, een van die dorpjes ten noorden van La Grave, parkeren we de auto en nemen we een pad dat de berg op loopt. Daarbij passeer je de sleeplift die in het winterseizoen skiërs de berg op trekt. In de winter zijn de hellingen boven La Grave het domein van wintersporters. Hier skiën met als uitzicht een van de mooiste panorama’s van de Franse Alpen, dat lijkt me wel wat!

Na een uurtje klimmen staan we op het Plateau d’Emparis, een rustige hoogvlakte met grazige groene alpenweides. Vanaf nu gaat het pad glooiend verder, een hele verademing want de zon staat inmiddels hoog aan de hemel. Aan de linkerkant verheft zich het massief van La Meije (dat uitgesproken wordt als ‘la mèzje’). Boven ons zien we zo nu en dan een roofvogel langzaam overvliegen. Het zal waarschijnlijk gaan om de hier levende ‘Gypaète barbu’, de lammergier. Een van de grootste roofvogels van Frankrijk die hier vlak over je heen zweeft!

Lac Lérié en Lac Noir

Belangrijkste doelen van wandelingen hier op het Plateau d’Emparis zijn de twee meertjes Lac Lérié en Lac Noir. Ideale plekjes om van het uitzicht te genieten, te picknicken, en natuurlijk om je fotocamera tevoorschijn te halen. We bereiken het eerste meertje na ruim twee uur wandelen, het tweede ligt er op een kwartiertje lopen vandaan.

De uitzichten vanaf hier zijn adembenemend, en dat woord dekt de lading nog amper. Aan de rand van het plateau ligt een duizelingwekkende afgrond, zowat tot aan de hoogte van La Grave toe. En tegenover je zie je de steile wanden van de Meije, de gletsjers en vele sterk uitgesleten kloven als littekens in de bergwanden. Met een scherp oog ontwaar je het eindstation van de kabelbaan die vanaf La Grave naar de gletsjer van de Meije voert.

Het landschap van het Plateau d’Emparis is zelf ook de moeite van het ontdekken waard. Het bestaat uit glooiende weides, die al eeuwenlang ontgonnen worden door de schaapherders en koeienboeren. In het uitbundige groen ontdek je de mooiste bloemen en planten, zoals edelweiss, diverse gentianen en tijm.

Praktisch

De wandeling vanaf Le Chazelet naar het plateau d’Emparis gaat over het pad van de GR54, de Tour des Écrins. Je kunt er het beste ruim de tijd voor nemen, reken minstens vijf uur wandelen (exclusief pauzes, heen en terug naar het Lac Noir). Voor jonge kinderen is deze wandeling wat minder geschikt, vanwege de klim van een uur vanuit Le Chazelet. Het hoogteverschil is ongeveer 750 meter.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *