Wandelen in het bos van Rambouillet

Een van de oudste en grootste bossen van Midden-Frankrijk vind je rondom het plaatsje Rambouillet in het departement Yvelines. Het bos bestaat voornamelijk uit eikenbomen en het terrein is licht heuvelachtig. Tussen de bomen vind je meertjes, rotsachtige gedeeltes, beken met stroomversnellingen en dorpen. Tijdens onze terugreis vanuit de Pyreneeën, ook beschreven in het boek Frankrijk Puur Roadtrips, maakten we een korte wandeling bij de Rochers d’Angennes, een deel van het bos, met bijzonder gevormde rotsen.

De geschiedenis van le Fôret de Rambouillet gaat al lang terug. Ooit maakte het deel uit van een nog veel groter bos dat zich uitstrekte van Orléans in het zuiden tot Fontainebleau in het oosten en de Seine in het noorden. Langzaam maar zeker zorgden verstedelijking en landbouw ervoor dat de bosgebieden van elkaar gescheiden raakten. Rond 1700 kwam het in handen van de koninklijke familie, die in de omliggende bossen graag jaagden. Ook Napoleon was gecharmeerd van het kasteel en de omgeving. Na de val van het Second Empire in 1870 bleef het een residentie voor de machthebbers. Nog altijd is het een presidentieel verblijf en worden er regelmatig staatshoofden ontvangen. Kleine kans dat je die hier tijdens een wandeling door het bos tegenkomt trouwens, want ook rondom het kasteel zelf zijn al uitgestrekte tuinen en bosgebieden.

Als je het stadje Rambouillet in noordwestelijke richting verlaat over de D936 vind je aan je linkerhand al snel de afslag naar Poigny. Rijd verder over de D107 en je komt na de bebouwing van het dorp bij een parkeerplaats aan de linkerkant van de weg. Hier nemen we een pad de bossen in, dat ons bij de Rochers d’Angennes brengt, een van de bezienswaardigheden van het bos van Rambouillet. Deze rotsen danken hun naam aan leden van de familie Angennes, die in een ver verleden eigenaar waren van het kasteel van Rambouillet en zich ook in Poigny vestigden.

In het bos zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je kunt echter ook eenvoudig zonder vooraf bepaalde route vanaf de parkeerplaats naar de rotsen lopen en vervolgens via een aantal leuke bospaadjes in een rondje van een minuut of twintig weer terug naar de auto lopen. We houden hierbij wel een scheef oog op Google Maps gericht, want je loopt in deze bossen ook vrij gemakkelijk zomaar een verkeerde kant op. Het pad voert allereerst onderlangs een rotswand van enkele meters hoogte, en vervolgens omhoog over een rotsachtig pad. Vanaf enkele van de rotsen heb je een mooi uitzicht over het bos van Rambouillet. Op de rotsen zien we de witrode aanduidingen van de GR1, de langeafstandswandelroute die rondom Parijs voert.

Tips:

 • In de herfst schijnt het bos van Rambouillet ook de moeite waard te zijn, dankzij de rijke kleurenpracht van de bladeren.
 • Vlakbij de rotsen van Angennes liggen de restanten van de Prieuré des Moulineaux, een twaalfde-eeuws klooster. Enkel de kapel en wat fundamenten zijn bewaard gebleven.
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Wandelen in het bos van Rambouillet

 • In Rambouillet is een mooie Huttopiacamping, die ook leuke verhuuraccomodatie heeft. In het bos, aan een meertje.
  Vanuit Rambouillet kun je rechtstreeks met de metro naar Parijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek