W

Wandelen in het bos van Rambouillet

Fôret de Rambouillet

Een van de oudste en grootste bossen van Midden-Frankrijk vind je rondom het plaatsje Rambouillet in het departement Yvelines. Het bos bestaat voornamelijk uit eikenbomen en het terrein is licht heuvelachtig. Tussen de bomen vind je meertjes, rotsachtige gedeeltes, beken met stroomversnellingen en dorpen. Tijdens onze terugreis vanuit de Pyreneeën, ook beschreven in het boek Frankrijk Puur Roadtrips, maakten we een korte wandeling bij de Rochers d’Angennes, een deel van het bos, met bijzonder gevormde rotsen.

Streektips

Wil je zelf op vakantie in deze streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

De geschiedenis van le Fôret de Rambouillet gaat al lang terug. Ooit maakte het deel uit van een nog veel groter bos dat zich uitstrekte van Orléans in het zuiden tot Fontainebleau in het oosten en de Seine in het noorden. Langzaam maar zeker zorgden verstedelijking en landbouw ervoor dat de bosgebieden van elkaar gescheiden raakten. Rond 1700 kwam het in handen van de koninklijke familie, die in de omliggende bossen graag jaagden. Ook Napoleon was gecharmeerd van het kasteel en de omgeving. Na de val van het Second Empire in 1870 bleef het een residentie voor de machthebbers. Nog altijd is het een presidentieel verblijf en worden er regelmatig staatshoofden ontvangen. Kleine kans dat je die hier tijdens een wandeling door het bos tegenkomt trouwens, want ook rondom het kasteel zelf zijn al uitgestrekte tuinen en bosgebieden.

Als je het stadje Rambouillet in noordwestelijke richting verlaat over de D936 vind je aan je linkerhand al snel de afslag naar Poigny. Rijd verder over de D107 en je komt na de bebouwing van het dorp bij een parkeerplaats aan de linkerkant van de weg. Hier nemen we een pad de bossen in, dat ons bij de Rochers d’Angennes brengt, een van de bezienswaardigheden van het bos van Rambouillet. Deze rotsen danken hun naam aan leden van de familie Angennes, die in een ver verleden eigenaar waren van het kasteel van Rambouillet en zich ook in Poigny vestigden.

In het bos zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je kunt echter ook eenvoudig zonder vooraf bepaalde route vanaf de parkeerplaats naar de rotsen lopen en vervolgens via een aantal leuke bospaadjes in een rondje van een minuut of twintig weer terug naar de auto lopen. We houden hierbij wel een scheef oog op Google Maps gericht, want je loopt in deze bossen ook vrij gemakkelijk zomaar een verkeerde kant op. Het pad voert allereerst onderlangs een rotswand van enkele meters hoogte, en vervolgens omhoog over een rotsachtig pad. Vanaf enkele van de rotsen heb je een mooi uitzicht over het bos van Rambouillet. Op de rotsen zien we de witrode aanduidingen van de GR1, de langeafstandswandelroute die rondom Parijs voert.

Tips:

  • In de herfst schijnt het bos van Rambouillet ook de moeite waard te zijn, dankzij de rijke kleurenpracht van de bladeren.
  • Vlakbij de rotsen van Angennes liggen de restanten van de Prieuré des Moulineaux, een twaalfde-eeuws klooster. Enkel de kapel en wat fundamenten zijn bewaard gebleven.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Geert Simons says:

    In Rambouillet is een mooie Huttopiacamping, die ook leuke verhuuraccomodatie heeft. In het bos, aan een meertje.
    Vanuit Rambouillet kun je rechtstreeks met de metro naar Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *