Wandelen in Frankrijk: Ontdek de mooiste wandelgebieden

Over bergen, door dalen, langs eindeloze vlaktes, rotsachtige kusten of gewoon verdwalen in een bos: Frankrijk is het ideale land voor een wandelvakantie. Het is dan ook een van de populairste activiteiten in het land. In vrijwel elke streek vind je wel goed gemarkeerde wandelroutes. In deze blog zet ik de mooiste wandelstreken voor je op een rijtje en geef ik je tips om meer inspiratie op te doen.

Boek: Wandelen in Frankrijk

Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.

Bestel hier ons inspiratieboek over wandelen in Frankrijk »

Of je nu houdt van korte wandelingen of op zoek bent naar meerdaagse wandeltochten, je kunt in Frankrijk alle kanten op. Het is uiteraard mogelijk je eigen routes uit te stippelen, maar om het je makkelijk te maken zijn er in de meeste toeristische streken ook kant-en-klare routes te vinden. Deze zijn vaak uitgezet door de plaatselijke VVV en worden goed onderhouden en gemarkeerd. Daarnaast lopen er door heel het land langeafstandwandelingen. Deze worden ook wel Grandes Randonnées (GR) genoemd, en een aantal ervan voeren je zelfs door meerdere landen. De bekendste GR’s zijn bijvoorbeeld die op Corsica (GR20), dwars door de Pyreneeën (GR10) en de GR5 van Hoek van Holland naar Nice. Ook de verschillende varianten van de pelgrimsroute naar Compostela die door Frankrijk lopen zijn voorzien van een GR-nummer.

Markeringen/aanduidingen

In Frankrijk worden wandelroutes op diverse manieren aangegeven. Soms met bordjes met daarop tijden en afstanden, maar vaak gewoon met strepen op rotsen, bomen en verkeersborden. De GR-routes zijn aangegeven met wit-rode strepen, korte wandelroutes met gele strepen. Daarnaast zijn er nog geel-rode strepen in het geval van wandelroutes die je in een lus een bepaalde streek laten ontdekken, de zogenaamde GR de Pays. Moet je een bocht of afslag nemen, dan vormen de strepen een hoek naar rechts of naar links.

Wandelkaarten

Als je gaat wandelen in Frankrijk is het een goed idee om een wandelkaart mee te nemen. De beste keuze hiervoor zijn de wandelkaarten van het Institut géographique national, de nationale geografische dienst. Deze geeft papieren kaarten met een schaal van 1:25.000 uit van alle wandelgebieden. Hierop staan de meeste wandelpaden aangegeven, en je kunt er door de gedetailleerdheid ook mee navigeren als je over minder goed of helemaal niet aangegeven wandelpaden loopt.

Mooiste wandelstreken

Franse Alpen en Corsica

De mooiste uitzichten van Frankrijk tijdens een wandeling vind je in de Franse Alpen. Voor zowel beginnende bergwandelaars als voor gevorderden is er veel te beleven. Er zijn eenvoudige wandelpaden over glooiende grindweggetjes, maar ook moeilijke routes met alpiene beklimmingen. Helemaal leuk is de mogelijkheid om huttentochten te maken: een wandeling van berghut naar berghut, gedurende meerdere dagen. Mooie gebieden om te wandelen zijn onder andere de Écrins, Queyras en Mercantour. Ook het ruige, bergachtige eiland Corsica is een perfecte wandelbestemming.

Auvergne

Wil je eens wat anders dan de Alpen, dan is de Auvergne een leuke tip. Hier loop je prachtige wandelingen langs en over oude vulkaantoppen. Bekende toppen zijn de Puy de Dôme, de Puy de Sancy en de Puy Mary. Maar ook in de minder populaire streken kun je dagenlang wandelen door prachtige ruige natuur.

Vogezen

Lekker dicht bij Nederland, op een uur of 6-7 rijden, vind je de heuvelachtige en bosrijke streek Vogezen. Hier lopen diverse wandelingen in allerlei moeilijkheidsgraden. Het gaat hier om middelgebergte, dus je kunt zo af en toe ook nog wat van het betere klim- en klauterwerk tegenkomen. Bovendien heb je regelmatig weidse vergezichten over de Elzas en het verderop gelegen Zwarte Woud in Duitsland. Met helder weer kun je zelfs de hoogste Alpentoppen in Zwitserland bewonderen.

Pyreneeën

De Pyreneeën heeft een paar hotspots, zoals bij de Pic du Midi, maar verder vooral ook heel veel ongerepte wandelgebieden. Ontdek bijvoorbeeld de streek Ariège, waar je mooie tochten kunt maken door een landschap van kale berghellingen en groen beboste dalen, met onderweg de mooiste panorama’s.

Causses

Aan het zuiden en zuidwesten van het Centraal Massief vind je de relatief onbekende hoogvlaktes van kalksteen die ook wel Causses genoemd worden. Deze liggen met name in de departementen Lot en Aveyron, en bieden een ruig en vrij dor terrein waarin rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. De streek leent zich voor wandelen, er zijn dan ook veel paden en routes te vinden.

Bretagne

Wil je avontuurlijke wandelingen maken dan kun je je hart ophalen in Bretagne. Een van de bekendste paden is het Sentier des Douaniers, dat helemaal langs de kust van Bretagne loopt. Maar ook in het binnenland zijn mooie wandelroutes, veelal langs interessante culturele pareltjes.

Meer inspiratie

Wandelmagazine

Houd je van wandelen? Neem dan een abonnement op Wandelmagazine, hét wandeltijdschrift voor actieve wandelaars. Wandelmagazine verschijnt vier keer per jaar en geeft allerlei handige tips en inspiratie voor wandelingen in Nederland en Europa, met veel aandacht voor de natuur, de cultuur en de geschiedenis van de gebieden waar je kunt wandelen. Neem nu een abonnement voor 21,50 euro ipv 29,95 euro, krijg 15,- euro korting bij Taurus Outdoor én een extra cadeau naar keuze. Klik hier voor deze aanbieding.

Wandelmagazine.nu
Neem ook een kijkje op de website van Wandelmagazine voor allerlei tips en inspiratie op wandelgebied.


Bergen Magazine

Voor wandelaars die graag in bergachtige streken wandelen is Bergen Magazine hét tijdschrift om te lezen. Bergen Magazine brengt vijf keer per jaar nieuwe wandeltips voor gebieden in Europa en daarbuiten. Je leest er uitgebreide tochtbeschrijvingen en allerlei wetenswaardigheden over bekende en minder bekende berggebieden. Ook blijf je met het tijdschrift op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op bergsportgebied en wat betreft materialen die van pas komen tijdens het bergwandelen. Neem nu een abonnement voor slechts 22,50 euro in plaats van 31,45 euro en ontvang ook een kortingsbon van 15,- euro voor Taurus Outdoor, een gratis klimles ter waarde van 15,- euro en een extra cadeau naar keuze. Klik hier voor meer informatie over een abonnement op Bergen Magazine.

Bergwijzer
Op de website van Bergen Magazine, Bergwijzer, vind je veel handige tips en informatie over allerlei wandelroutes in de bergen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Virtùmedia. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met me op!

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant