Wandelen in de Pyreneeën
AriègeHautes-PyrénéesNouvelle-AquitaineOccitaniePyrénées-AtlantiquesPyrénées-Orientales

Wandelen in de Pyreneeën: de mooiste routes en wandelgebieden

Wandelen in de Pyreneeën betekent jezelf onderdompelen in een berglandschap vol avontuur en schoonheid. In deze veelzijdige bergketen in Zuid-Frankrijk vind je keteldalen met torenhoge rotswanden, ruige bergketens, kalkstenen pieken, klaterende watervallen en talloze bergmeren. In dit artikel deel ik onze favoriete wandelgebieden in de Franse Pyreneeën met linkjes naar de betreffende routes. We lopen van oost naar west: door Frans Catalonië, Ariège, Hautes-Pyrénées, Béarn en Frans Baskenland.

Streektips

Zelf wandelen in de Pyreneeën? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Inhoudsopgave

  1. Wandelen in de Catalaanse Pyreneeën
  2. Wandelen in de Ariège
  3. Grande Randonnée 10 (GR10)
  4. Haute randonnée pyrénéenne (HRP)
  5. Wandelen in de Hautes-Pyrénées
  6. Wandelen in Béarn en Frans Baskenland
  7. Beren in de Pyreneeën

Catalaanse Pyreneeën

Helemaal aan de oostkant van de Pyreneeën vind je de streek Catalonië. Deze ken je misschien als Spaanse regio, maar er ligt ook een stuk van deze historische landstreek in Frankrijk. Aan de Franse kant loopt het landschap vanaf de Middellandse Zeekust relatief snel omhoog, met als eerste berg van betekenis de Canigou. Deze top van 2784 meter hoogte heeft een symbolische waarde voor de Catalanen, een beklimming is dan ook een must voor veel inwoners. Je bereikt de top met een wandeling van twee dagen, inclusief overnachting in een berghut. Andere mooie wandelplekken in deze streek zijn bijvoorbeeld het plateau met meer dan tien meertjes onderaan de Pic Carlit, de bloemrijke Vallée d’Eyne en de ruige Gorges de la Carança.

Wandelen in de Pyreneeën
Onderaan de Pic Carlit

Ariège

Ten westen van Catalonië ligt de groene streek Ariège. Aan de andere kant van de eerder genoemde Pic Carlit vind je een afgelegen vallei, de Vallée d’Orlu, waar je mooie wandelingen kunt maken. Dankzij de aanwezigheid van enkele berghutten kun je hier ook heel goed meerdaagse tochten plannen. Niet te missen is de wandeling vanuit Orlu naar de Refuge d’En Beys, een aan een meer gelegen berghut. Iets verder naar het westen liggen nog meer mooie wandelplekken. Zo kun je bijvoorbeeld naar de grens met Andorra wandelen langs de bijzondere Étangs de Fontargente, een verzameling meertjes. Je bereikt deze wandelplek na een rit over een smalle bergweg door een nauw dal.

Groen en lommerrijk is een passende aanduiding voor de streek Couserans, waar je allerlei mooie wandelingen kunt maken, onder meer naar een waterval, de Cascade d’Ars, een afgelegen bergmeertje of naar de top van de Mont Valier, het hoogste punt hier.

Wandelen in de Pyreneeën
Cascade d’Ars

GR10

Als je aan het wandelen bent in de Pyreneeën zul je vaak deze bekendste wandelroute uit de streek tegenkomen. De Grande Randonnée 10 voert namelijk van kust tot kust, dwars door de bergen van de Pyreneeën heen. Om de hele GR10, van in totaal bijna duizend kilometer – te lopen heb je zo’n vijfenveertig tot zestig dagen nodig. De route is volledig bewegwijzerd, met de bekende wit-rode markeringen van de GR-paden.

Haute randonnée pyrénéenne (HRP)

Nog uitdagender is de Haute randonnée pyrénéenne (HRP). Waar de GR10 meestal over de noordelijke hellingen van de Pyreneeën leidt en geregeld dorpen en steden in dalen aandoet, is het doel van de HRP om zo dicht mogelijk over de graten van de bergmassieven van de Franse, Spaanse en Andorrese Pyreneeën te wandelen. De route is niet voorzien van markeringen, maar gaat wel over bestaande wandelpaden. Omdat je minder in de dalen komt, hoef je minder hoogtemeters te overbruggen dan bij de GR10. Daar staat dan weer tegenover dat je beter moet plannen voor wat betreft de overnachtingen in bemande en onbemande berghutten, of moet wandelen met je eigen bivaktentje op de rug.

Hautes-Pyrénées

Houd je van avontuurlijke wandelingen in het hooggebergte, dan moet je in de de Hautes-Pyrénées zijn. Dit departement zit werkelijk vol met schitterende berggebieden, allen onderdeel van het Parc National des Pyrénées. Waar te beginnen? Ongetwijfeld bij het natuurreservaat van Néouvielle. Het hooggelegen merenrijke gebied dankt het milde klimaat aan de zuidwaarts georiënteerde ligging, waardoor hier tot op grote hoogte nog allerlei struiken en bomen groeien. Het hart van Néouvielle is in de zomer overdag alleen met een navette (busje) bereikbaar. Voor meerdaagse tochten kun je terecht in een van de weinige berghutten. Wandel bijvoorbeeld eens naar het topje van de Pic de Madaméte, voor een imponerend 360-graden uitzicht over het bergmassief. Iets naar het westen kom je direct in minstens zo indrukwekkende bergen terecht. Hier liggen namelijk drie keteldalen, Gavarnie, Estaubé en Troumouse. Elk van deze is uniek in zijn soort. Die van Gavarnie is het bekendst en onderaan de steile kliffen voel je je even heel klein. Maar ook bijzonder is het keteldal van Troumouse, waar je in alle rust van de schitterende bergwereld kunt genieten en grote kans hebt een isard (Pyrenese gems), lammergier of vale gier te spotten. Ga je nog verder in westelijke richting, dan arriveer je vanzelf in het bergstadje Cauterets, een goede uitvalsbasis voor bergtochten. Wandel bijvoorbeeld naar het Lac de Gaube of het Lac d’Estom, of vergaap je aan de krachtige watervallen bij Pont d’Espagne.

Béarn en Frans Baskenland

De laatste streken die je tegenkomt als je van oost naar west door de Pyreneeën trekt, zijn de oude provincie Béarn en Frans Baskenland. Onderin de Béarn ligt het fotogenieke keteldal van Lescun. Dit bergdorp biedt uitzicht op de omringende hoge kliffen en er zijn enkele mooie wandelingen te maken. Ga je iets verder naar het westen dan rijd je Baskenland binnen. Deze streek heeft net als Frans Catalonië een heel eigen identiteit. Dat zie je onder meer in de kleurrijke gevels van de huizen hier, maar ook in allerlei typische gerechten en een eigen taal. De mooiste delen van Baskenland om te wandelen liggen in het zuiden. Ontdek bijvoorbeeld de prachtige bergpaden en uitzichten rondom Esterençuby, met zelfs nog Romeinse en prehistorische overblijfselen, of waag je aan een etappe van de pelgrimstocht naar Santiago, die door Saint-Jean-Pied-de-Port voert. Ook de Vallée des Aldudes is de moeite waard, een mooie wandeling hier voert over de westelijke bergrug die de grens met Spanje vormt.

Beren in de Pyreneeën

Beren op de weg… dat wil je liever niet. Gelukkig hoef je daar in de Pyreneeën niet echt bang voor te zijn. Volgens de laatste schattingen zijn er zo’n zeventig individuen in de Spaanse en Franse Pyreneeën, waarvan het grootste deel in de centrale Pyreneeën leeft. Ze waren hier ooit bijna uitgestorven, tot er nieuwe aanwas uit Slovenië werd geïntroduceerd. De kans om ze tijdens een wandeling tegen te komen is gering. Sinds de jaren tachtig zijn er ongeveer tien aanvallen op mensen bekend, waarvan geen enkele dodelijk was. Ze zijn ook nog eens erg schuw, dus zullen mensen mijden. Er wordt in de streek vooral tegen geprotesteerd omdat ze de veestapel van lokale boeren bedreigen. Wel kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op contact met een beer verder te verkleinen: door te praten of te zingen zal een toevallige beer zich snel uit de voeten maken.

Wandelen in de Pyreneeën
Lys des Pyrénées, een inheemse lelie die je veel kunt zien tijdens je wandelingen.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant