Wandelen in de Franse Alpen
Alpes-de-Haute-ProvenceAlpes-MaritimesAuvergne-Rhône-AlpesHaute-SavoieHautes-AlpesIsèreProvence-Alpes-Côte-d'AzurSavoie

Wandelen in de Franse Alpen: de mooiste gebieden en wandelroutes

Als je gaat wandelen in de Franse Alpen hoef je je geen dag te vervelen. Niet voor niets is het dan ook onze favoriete bestemming in Frankrijk. Het Franse deel van de Alpen strekt zich uit van het Meer van Genève in het noorden tot aan de Côte d’Azur in het zuiden en zit vol met bijzondere plekken. Van de eindeloze vergezichten in de bergmassieven van de Voor-Alpen, die als enorme natuurlijke vestingen aan de randen liggen, tot de ruige bergdalen in het hart van de Alpen waar om je heen besneeuwde toppen van drieduizenders opdoemen. Ga mee op avontuur langs de mooiste wandelgebieden en ontdek wandelroutes die je niet mag missen.

Streektips

Wandelen in de bergen

Of je nu een beginnende bergwandelaar bent of al veel ervaring met bergwandelingen hebt, iedereen kan wandelen in de Franse Alpen. Er zijn namelijk zoveel verschillende gebieden en wandelroutes dat er voor elk wat wils is. Korte wandelingen over gemakkelijke paden, lange meerdaagse tochten van berghut naar berghut, wandelingen waarbij je moet klauteren of zelfs klimmen, gletsjertochten, alles is mogelijk. Als je eenmaal een gebied hebt gevonden dat je aanspreekt, dan is het tijd om te gaan zoeken naar concrete wandelroutes om te gaan lopen. Je kunt dan het beste beginnen bij een goede wandelgids. Of ga eens grasduinen op onze andere website, Bergwandelroutes.nl. Tenslotte is het zaak om een degelijke wandelkaart aan te schaffen van het gebied waar je naar toe gaat. Over het algemeen kun je op basis van een goede beschrijving van een wandelroute en de bijbehorende kaart een goed beeld krijgen van een wandelroute en zo de mooiste wandelroutes uitkiezen.

Wandelgebied Vercors

Wandelen in de Vercors

Aan de westkant van de Alpen ligt het kalkstenen massief van de Vercors. Een onherbergzame streek, die grotendeels bestaat uit glooiende hoogvlaktes, begrensd door steile rotskliffen. Op de afgelegen Hauts Plateaux du Vercors, een beschermd natuurreservaat bestaande uit droge prairies en uitgestrekte naaldbossen, kun je dagenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. Vanaf de randen van deze hoogvlakte heb je een schitterend uitzicht op de hele keten van de Franse Alpen. Een incontournable hier is de beklimming van de Grand Veymont, de hoogste top van de Vercors. Op de hoogvlakte zijn enkele onbemande bivakhutten, het is ook toegestaan hier te bivakkeren met je eigen tentje. Omdat je hier op een kalkstenen plateau loopt, sijpelt het weinige water dat er is snel weg. Er zijn enkele bronnetjes die ook op een goede wandelkaart staan aangegeven, maar je watervoorziening behoeft dus wel enige planning en voorbereiding tijdens meerdaagse tochten in de Vercors. Richting het zuiden loopt de Vercors over in de prachtige glooiende Drôme. In de verte zie je geregeld de Mont Ventoux opdoemen. Curieuzer is de Mont Aiguille, een bergtopje dat bestaat uit een klein plateau omringd door steile rotswanden van tientallen meters hoog. Deze is dan ook alleen te bereiken als je rotsklimervaring hebt.

Wandelgebied Mont Blanc-massief

Wandelen rondom de Mont-Blanc

Vanaf heel veel plekken in Frankrijk kun je hem zien liggen: de Mont Blanc, de hoogste berg van het land en zelfs van West-Europa. Zowel alpinisten als ‘gewone’ bergwandelaars kunnen zich dan ook helemaal uitleven in het massief waar deze berg deel van uitmaakt. De mooiste plekken vind je in het dal van Chamonix, waar je aan beide zijden mooie wandelpaden hebt. Maar ook de Italiaanse kant is niet te versmaden. Geoefende wandelaars lopen in een dag of tien de Tour du Mont Blanc, een rondje om de hoogste berg. Daarbij heb je elke dag indrukwekkende uitzichten op de Mont Blanc en omliggende toppen als de Grandes Jorasses, Aiguilles Vertes en Dômes de Miage. Voor kortere wandelingen kun je goed aan de overzijde van het dal bij Chamonix terecht, onder de Aiguilles Rouges. Wat rustiger en voor iedere geoefende wandelaar toegankelijk zijn de paden bij Les Contamines-Montjoie en de Beaufortain meer naar het zuiden. Ook daar heb je schitterende uitzichten op het Mont-Blancmassief.

Wandelgebied Vanoise

Wandelen in de Vanoise

Samen met het aangrenzende natuurpark Gran Paradiso in Italië vormt de Vanoise het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Dit is dan ook een eldorado voor natuurliefhebbers. Je kunt er steenbokken en bijzondere roofvogels spotten, maar ook zeldzame planten en bloemen. De mooiste wandelplekken vind je rondom de Glaciers de la Vanoise, een verzameling met elkaar verbonden gletsjers ten zuiden van de Grande Casse, de hoogste berg van het massief. Over de flanken van deze keten klateren tal van watervallen, en rondom verspreid liggen allerlei mooie bergmeren. Qua wandelroutes heb je het hier voor het uitzoeken. Ontdek bijvoorbeeld de Tour des Glaciers de la Vanoise, die een deel van de GR5 volgt, of het Franse deel van de Via Alpina die door alle Alpenlanden voert. De streek is hele goed geschikt voor zowel meerdaagse tochten als dagwandelingen vanaf een vaste locatie. Populaire vertrekpunten zijn bijvoorbeeld Pralognan-la-Vanoise of Val-Cenis.

Wandelgebied Écrins

Wandelen in de Écrins

Klein-Tibet, zo zou je de Écrins ook wel kunnen noemen. Diepe dalen, torenhoge rotswanden en grillige drie- en vierduizenders, en daartussen rustige bergdorpen, de streek heeft het allemaal. Met name de dalen van La Bérarde, Valgaudemar en Vallouise zijn plekken waar het alpinisme zowat uitgevonden lijkt: overal zie je hier verwijzingen naar befaamde bergbeklimmers die de hoogste toppen getrotseerd hebben. Maar het is ook een streek waar zowel alpinisten als bergwandelaars goed mengen. De lagere berghutten en wandelroutes vormen een mooie uitdaging voor de meer gevorderde bergwandelaar. Geregeld moeten de handen even uit de mouwen voor een klimpartij, waarbij ook niet zelden hulpmiddelen als kabels en ijzeren voetsteunen zijn voorzien. Mooie wandelroutes voeren bijvoorbeeld naar de Refuge de la PIlatte vanaf La Bérarde, of naar de Glacier Blanc vanuit het dal van Vallouise. De zuidoostkant is het populairst en drukst, wil je rustige wandelingen over wat minder platgetreden paden, bezoek dan de dalen van de Vénéon (La Bérarde) en Valgaudemar.

Wandelgebied Queyras

Wandelen in de Queyras

Een van de meest geïsoleerde plekken in de Franse Alpen is de Queyras. Deze bergachtige streek is alleen toegankelijk via twee bergpassen, vanuit Briançon en vanuit Italië, en via een smalle kloof vanuit het dorp Guillestre. Niet verwonderlijk dat de Queyras dan ook maar weinig dorpen en inwoners telt. In plaats daarvan vind je er uitgestrekte hellingen met bosgebieden, ruige bergdalen en indrukwekkende uitzichten op ongerepte natuur. Wandelend is de streek bijna nog beter toegankelijk dan met de auto. Onder meer de GR5 loopt dwars door de streek. Wandelen in de Queyras kan vanaf ongeveer begin juni tot begin november, in de winter en het voorjaar liggen grote delen onder een dik pak sneeuw. Mooie wandelroutes in de streek vind je onder meer bij Ceillac, naar het spiegelende Lac Miroir, bij Arvieux en de Col d’Izoard, en bij Abriès, bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt Grand Belvédère du Viso, waar je de Mont Viso in al zijn glorie voor je ziet liggen. De herfst is een mooi jaargetijde voor wandelingen hier, als de lariksen langzamerhand oranje beginnen te kleuren.

Wandelgebied Mont Thabor

Wandelen rond de Mont Thabor

Tussen de Vanoise en de Écrins ligt een onbekend gebied waar het heel fijn wandelen is, en die uniek is vanwege het grotendeels onbegroeide, kalkachtige maanlandschap. Een van de hoogtepunten van deze streek, die bekendstaat als het Massif des Cerces, is de Mont Thabor. Deze desolate berg van ruim drieduizend meter hoogte kan beklommen worden, op de top vind je een kapelletje. Rondom de berg voert de Tour du Mont Thabor, een route van een dag of vier, met onderweg prachtige uitzichten op de ruige, onherbergzame dalen. Aan de zuidkant ligt de Vallée de la Clarée, een geliefde wandelvallei. Vanaf diverse punten in deze streek heb je fantastische uitzichten, onder meer richting de Écrins.

Wandelgebied Westelijke Mercantour

Wandelen in de Mercantour

Aan de zuidkant van het Alpengebied liggen nog enkele fraaie bergmassieven. Een grote is de Mercantour, een langgerekt en afwisselend gebied dat zich uitstrekt vanaf Barcelonnette tot aan de Italiaanse grens bij Tende. Hier liggen kilometers aan paden op je te wachten, door verlaten valleien en over ruige berghellingen. Enkele van de mooiste wandelgebieden van deze streek vind je aan de westkant, onder meer rond het dal van de Haut-Verdon bij Allos en rond de vallei van de Var bij Entraunes. Zo kun je bijvoorbeeld naar de top van de Mont Pelat, een relatief eenvoudige drieduizender. Dwars door de Mercantour loopt verder de GR5, onderweg naar het eindpunt bij Nice.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant