Wandelen in de Elzas
Bas-RhinGrand-Est

Wandelen in de Elzas: wandelroutes en leuke plekken

De Elzas is een van de meest afwisselende streken van Frankrijk. Je vindt er hoge bergen die in de winter vaak besneeuwd zijn, maar ook laagvlaktes, aan de oever van de Rijn. Daartussen liggen de wijngaarden, met schilderachtige dorpen als Kaysersberg, Riquewihr, Eguisheim en Türckheim.

Streektips

Zelf in de Elzas wandelen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Met dank aan de inspanningen van de Club Vosgien, de organisatie die de meeste van de wandelpaden van de Elzas beheert, ligt er een uitgebreid netwerk van prachtige wandelroutes. Veel daarvan in de diepe bossen van de Vogezen, waarbij je toppen als de Hohneck, Grand Ballon en de Donon bedwingt. Maar buiten de gebaande paden van de meest populaire plekken van de Vogezen liggen er in de Elzas nog verborgen pareltjes op je te wachten. Ontdek bijvoorbeeld eens de Noordelijke Vogezen, een heuvelachtig gebied aan de noordoostkant van de Elzas, rond het plaatsje La Petite-Pierre. Hoewel dit ook de naam Vogezen draagt, maakt het geen onderdeel uit van de officiële bergketen van de Vogezen. Helemaal in het noorden van de Elzas vind je ook nog de Alsace Verte met het Outre-Fôret, een bosgebied tegen de grens met Duitsland. Of ga op ontdekkingstocht in de Sundgouw, tussen Bazel en Montbéliard helemaal in het zuiden, of dwaal door de bossen langs de Rijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon over de paden, karrensporen en weggetjes tussen de wijngaarden gaan wandelen. Wees er overigens beducht op dat je niet overal zomaar door de wijngaarden kunt wandelen. Lokale toeristenbureaus hebben vaak wel een overzicht van begaanbare paden door de wijngaarden bij een specifiek dorp. Liefhebbers van meerdaagse tochten kunnen hun hart ophalen met de GR-routes die door de Vogezen voeren.

Bereikbaarheid

De Elzas ligt op een uur of zes rijden vanaf Utrecht. Je kunt de streek echter ook goed met de trein bereiken, en tussen de grotere steden en dorpen gaat een regelmatige busverbinding. Er zijn TGV-stations bij Saverne, Straatsburg, Sélestat, Colmar en Mulhouse en lokale verbindingen naar onder meer Wissembourg en Niederbronn-les-Bains.

Lembach

In het hart van de Alsace Verte, de groene Elzas, ligt het dorp Lembach. Ooit verkende ik deze streek vanaf een huisje in het gehucht Pfaffenbronn, het is een streek waar je vanuit bijna iedere plek wel direct aan een wandeling kunt beginnen. Ontdek de bossen en heuvels, uitlopers van de Noordelijke Vogezen, en de lieflijke dorpen met vakwerkhuizen waar de streek zo om bekend staat. Tijdens je wandelingen hier zul je vaak oog in oog komen te staan met overblijfselen van de oorlog. De streek was namelijk een belangrijk onderdeel van de Maginotlinie, de verdedigingslinie van Frankrijk langs de noord- en oostgrenzen. De bossen aan de noord- en westkant van Lembach liggen ook nog bezaaid met kasteelruïnes, zoals die van het Château de Fleckenstein. Overnachten in deze streek kan in enkele chambres d’hôtes en hotels, ook is er bij Lembach een middelgrote camping.

La Petite-Pierre

Het relatief onbekende natuurgebied van de Noordelijke Vogezen kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, grillige heuvels en daartussen enkele leuke dorpen. De streek is verbonden aan het Duitse Pfälzerwald, het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland. Het onofficiële hoofdstadje van het Franse gedeelte is La Petite-Pierre, ook de zetel van het beheer van het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Door en rondom het dorp lopen tal van wandelroutes, waaronder de GR53 en de GR532. Ook in deze bossen vind je veel restanten van middeleeuwse kastelen. Typisch voor de Noordelijke Vogezen zijn verder de lintdorpen, waarvan de bebouwing zich langs de wegen uitstrekt. Campings vind je met name in het noordelijke deel, bijvoorbeeld bij Wingen en Hinsbourg. Hotels zijn er verder genoeg te vinden, een aanrader is Le Lion d’Or in La Petite-Pierre.

Château du Nideck

Château du Nideck

Als je vanuit la Petite-Pierre een stukje zuidwaarts rijdt, kom je bij Saverne in het noordelijke deel van de bergketen van de Vogezen uit. Dit noordelijke deel is het minst toeristisch van het bergmassief. Je vindt hier diepe bossen waar heel wat rustige wandelpaden op je liggen te wachten. Een mooie route brengt je bijvoorbeeld bij een verborgen waterval en kasteelruïne. Het kasteel van Nideck kreeg bekendheid doordat de gebroeders Grimm er een verhaal over opnamen in hun beroemde sprookjesboek. Tegenwoordig is het een verlaten plek met een bijzonder uitzicht over het bosrijke dal waar het in ligt. Als je vanaf het kasteel afdaalt kom je ook nog bij de Cascade du Nideck, een waterval van zo’n vijfentwintig meter hoogte. Dit deel van de Vogezen kun je goed vanaf Dabo of Wangenbourg verkennen, bij die laatste ligt ook een bescheiden camping.

Les Trois-Épis

Monument du Galtz

Ook in de hogere gedeeltes van de Vogezen is het mooi wandelen. Je hebt hier bovendien kans op mooie uitzichten, mits het weer een beetje meewerkt. Een van de mooiste uitzichtpunten vind je in de buurt van het dorpje Les Trois-Épis. In de zestiende eeuw kwam hier en grote pelgrimage op gang vanwege de verschijning van Maria aan een smid, een eeuw eerder. Tegenwoordig is het naast een pelgrimsoord ook de plek waar een ziekenhuis staat en bovenal vertrekpunt van een aantal prachtige wandelroutes door de bossen en over de flanken van de Vogezen. Het meest indrukwekkend is de wandeling naar het Christusbeeld bij Le Galtz. Dit beeld werd in 1930 opgericht om de aansluiting van de Elzas bij Frankrijk, na de Eerste Wereldoorlog, te gedenken. Je kunt naar de balustrade onder aan het beeld klimmen en vanaf daar zie je een deel van de vlakte van de Elzas voor je liggen, met aan de overkant het Zwarte Woud in Duitsland en aan de zuidelijke horizon de bergtoppen van Zwitserland. Onderkomens zijn er niet veel in Trois-Épis, maar daarvoor kun je prima terecht in bijvoorbeeld Orbey of Kaysersberg.

Abbaye de Murbach

Abbaye de Murbach

Een verlaten dal, omringd door groen beboste hellingen, met in het midden een bijzondere abdijkerk. Je zit hier aan de voet van de hoogste top van de Elzas en Vogezen, de Grand Ballon, maar ver weg van alle drukte die in het hoogseizoen dagelijks over de beroemde Route des Crêtes rijdt. Ooit was de Abdij van Murbach een van de belangrijkste abdijen uit de regio, tegenwoordig rest alleen nog een deel van de kloosterkerk. Een fraai staaltje van romaanse bouwkunst, dat trots in het afgelegen dal ligt te schitteren, een mooie herinnering aan vroeger tijden. Over de berghellingen waardoor het bouwwerk omringd wordt lopen tal van wandelroutes. Zo kun je bijvoorbeeld via een avontuurlijke en op sommige stukken vrij steile wandelroute naar de ruïnes van het château de Hohrupf. Overnachten kan in een van de vele hotels in nabijgelegen Elzasser wijndorpen als Soultz-Haut-Rhin of Guebwiller.

Wandelen door de wijngaarden bij Eguisheim

Eguisheim

Waar er door de bossen en over de heuvels van de Vogezen genoeg gemarkeerde wandelroutes te vinden zijn, moet je tussen de wijngaarden van de Elzas wat meer zoeken naar leuke wandeltochten. Toch zijn ze er wel, vaak volstaat het om even een lokaal toerismebureau binnen te lopen en te vragen naar wijnwandelingen. Het mooiste seizoen om in de wijngaarden van de Elzas te gaan wandelen is de herfst, als de druivenranken langzaam van groen naar geel en oranje kleuren. Een aantal fraaie routes vind je bijvoorbeeld rondom het dorp Eguisheim, waaronder enkele sentiers de découverte. Het plaatselijke office de tourisme heeft een achttal wandelingen door de wijngaarden van drie tot vijf kilometer uitgezet en vijf langere tochten van zes tot vijftien kilometer. Eguisheim heeft enkele goede hotels, waaronder Auberge Alsacienne en het dorp is ook zelf een rondwandeling waard.

Jura Alsacien

Het uiterste zuiden van de Elzas hoort geologisch gezien bij de Jura en wordt daarom ook wel eens de Jura Alsacien genoemd. Het gebied ligt in de Sundgau, een oude landstreek met als hoofdstad Altkirch. De Sundgau heeft veel weidse natuur met heuvels en bossen, maar ook charmante dorpjes met veel cultuurhistorische schatten, zoals eeuwenoude watermolens en kerkjes. Het mooiste wandeldeel van deze streek ligt bij het dorp Ferrette, waar ook de GR532 doorheen voert. Vanaf daar zijn diverse korte en lange wandelingen door de glooiende bossen te maken. Een gemarkeerde rondwandeling van tweeënhalf uur brengt je bijvoorbeeld langs de oude kasteelruïne van Ferrette en de Grotte des Naïns, een opmerkelijke kalksteenformatie. Voor overnachtingen kun je terecht op een van de vele campings in de Sundgau.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant