Wandelen in de Auvergne
AllierAuvergne-Rhône-AlpesCantalHaute-LoirePuy-de-Dôme

Wandelen in de Auvergne: mooie plekken en routes

Het unieke vulkanische landschap van de Auvergne is een speeltuin voor wandelaars. Beklim iconische vulkaankraters, struin door uitgestrekte bossen, wandel over grillige bergkammen en overnacht in authentieke dorpen op het platteland. De streek zit vol met prachtige routes, of je nu op zoek bent naar een mooie korte wandeling of een meerdaagse tocht.

Streektips

Zelf wandelen in de Auvergne? Misschien heb je dan wat aan onderstaande tips!

De Auvergne is een toeristische regio, die vroeger ook een administratieve regio was. Sinds de veranderingen in 2016 is het bestuur van de regio samengevoegd met Rhône-Alpes. Voor dit artikel nemen we de vier departementen die vroeger de regio vormden als uitgangspunt: Puy-de-Dôme, Haute-Loire, Cantal en Allier. Wat zijn de mooiste wandelgebieden?

Chaîne des Puys

Een uiterst opmerkelijk gebied strekt zich uit ten westen van de stad Clermont-Ferrand. Je vindt hier namelijk de overblijfselen van meerdere vulkanen, ongeveer tachtig in totaal, waarvan de jongste zo’n acht tot negenduizend jaar geleden gevormd is. De meeste van die vulkanen hebben de karakteristieke kratervorm behouden. Ze variëren van zo’n honderd tot driehonderd meter hoogte, boven het plateau waarop ze liggen, alleen de Puy de Dôme steekt daar nog net even wat verder bovenuit. De streek maakt deel uit van het Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne. Over en langs die vulkanische toppen lopen veel wandelroutes. Je kunt ervoor kiezen om een of enkele van deze toppen te beklimmen, zoals de Puy de Dôme, waarvan de top overigens ook met een treintje bereikbaar is, of de Puy de la Vache en Puy de Lassolas. Er loopt echter ook een meerdaagse route door de streek, de GR441 of Tour de la Chaîne des Puys, die je in zo’n honderdvijftien kilometer door en rond het gebied leidt. Overnachten tijdens je wandelingen hier kan bijvoorbeeld in de sfeervolle Auberge de la Moréno.

Monts Dore

Iets naar het zuidwesten liggen de Monts Dore. Dit gebergte is in feite het overblijfsel van een grote stratovulkaan, veel ouder nog dan de Chaîne des Puys. Midden in het massief ligt het plaatsje Le Mont-Dore, een goede uitvalsbasis voor wandelingen in deze streek. Je kunt met een kabelbaan de Puy de Sancy op, en vervolgens bijvoorbeeld wandelend weer naar beneden. Maar ook voor langere tochten kun je hier terecht. Zo is het bijvoorbeeld een idee om (stukken van) de GR30 te gaan wandelen, de Tour des volcans et lacs d’Auvergne. Deze voert je dwars door de streek, langs meertjes, vulkanen en rivierkloven.

Monts du Cantal

De grootste van alle vulkanen van Europa vind je in het departement Cantal. Hier liggen namelijk de Monts du Cantal, wat eveneens het overblijfsel is van een enorme stratovulkaan. De restanten van deze vulkaan zijn flink geërodeerd, zodat de vulkanische vorm niet bewaard is gebleven. Maar in plaats daarvan ligt hier nu een ruig gebergte, bestaande uit meerdere toppen en (ketel)dalen. Deze dalen liggen als een soort ster rondom het centrale punt, de Puy Mary, de hoogste top. Dit is een geliefde bestemming voor dagjesmensen, de top is met een eenvoudige klim over een trap vanaf de weg bereikbaar. Maar geen reden om hier je wandelschoenen niet onder te binden. Rondom de Puy Mary en de andere toppen in deze streek liggen tal van rustige wandelpaden. Beklim bijvoorbeeld eens de Elancèze voor een weids uitzicht. Of ga de GR400, de Tour des Volcans du Cantal wandelen, een wandelroute van zo’n honderdvijfendertig kilometer. Onderweg heb je onder meer kans om marmotten te zien luieren op een van de vele graslanden in de bergen. De Cantal is een van de dunst bevolkte streken, en is dus echt een gebied voor liefhebbers van uitgestrekte lege landschappen. Het is tevens de naamgever van een heerlijke bergkaas, die al eeuwenlang hier gemaakt wordt van het koeienras Salers, genoemd naar het schilderachtige stadje aan de voet van de Puy Mary. Verder is men hier trots op de streeklikeur, gemaakt van de wortels van de gele gentiaan.

Livradois-Forez

Aan de uiterste oostkant van de Auvergne ligt het natuurgebied Livradois-Forez. Het bestaat uit twee delen, de Livradois met heuvels en vlaktes in het westen en de bergachtige Forez op de grens met het departement Loire in het oosten. Centraal in de streek ligt het stadje Ambert, waar de bekende blauwschimmelkaas Fourme d’Ambert zijn naam aan dankt. Voor wandelingen is de Forez het meest interessant. Dit is namelijk een relatief hoge bergrug (tot 1400 meter), bestaande uit uitgestrekte bosgebieden en bovenop grote prairies, waarvan het landschap soms wel wat doet denken aan de velden van Afrika. Op deze Hautes-Chaumes du Forez kan gedurende een behoorlijk deel van het jaar nog sneeuw liggen en met helder weer kun je er tot aan de bergtoppen van de Alpen kijken. Voor wandelingen kun je terecht in de topoguide Les Monts du Forez van de Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP).

Montagne Bourbonnaise

De Allier is een minder bekende en vaak voorbijgereden streek. Het landschap is er dan ook wat minder afwisselend dan in de andere delen van de Auvergne. Maar behalve veel historische dorpen en steden als Montluçon, Vichy en Moulins vind je toch ook wel een aantal natuurgebieden die de moeite waard zijn. Een daarvan is de Montagne Bourbonnaise, een heuvelachtige en bosrijke streek in het zuidoosten. Rond plaatsjes als Châtel-Montagne en La Chabanne zijn enkele tientallen wandelroutes gemarkeerd. Ze zijn beschreven in de wandelgids La Montagne Bourbonnaise à pied van de FFRP. Ook de GR3 langs de Loire voert dwars door dit gebied.

Pays des Sucs

Niet alleen in de Ardèche heb je de zogenaamde sucs, rotspuntjes die boven het landschap uitsteken, je vindt ze ook net over de grens van de Ardèche met de Haute-Loire. Het gaat dan ook om hetzelfde massief, een gebergte bestaande uit lang geleden gedoofde en geërodeerde vulkanen. Alleen het binnenste is nog over, en dat is dan ook wat je ziet in de vorm van de puntige rotsen. Ten oosten en zuidoosten van Le Puy-en-Vélay ligt een omvangrijk natuurgebied met dit soort rotsachtige koepels, waar meer dan vijfentwintig gemarkeerde wandelroutes zijn uitgezet. Ook deze staan beschreven in een gids van de FFRP, Le Pays des Sucs et du Meygal… à pied.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Marianne Hoogeveen-Kamphuis zegt:

    Bedankt voor jullie artikel over de Auvergne. De Allier komt er wat bekaaid af. We hebben daar 18 jaar een tweede huis gehad en houden erg van die streek. Lieflijk landschap vooral en het mooie Forêt de Tronçais met eeuwenoude eiken.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant