Wandeling in de Alpes Mancelles
Pays de la LoireSarthe

De Alpen in West-Frankrijk: Wandelen in de Alpes Mancelles bij Saint-Léonard-des-Bois

Je hoeft niet per se naar een berggebied voor het maken van leuke, bergachtige wandelingen. Dat ontdekte ik eerder al eens in de Franse Ardennen, en toen ik hoorde van een gebied op de grens van Normandië en Pays de la Loire dat ‘Alpes Mancelles’ heet, kon ik dan ook niet wachten om deze streek te verkennen. De Alpen, maar dan in het lage westen van Frankrijk. Hoe is het om daar een wandeling te maken?

Streektips

Wil je ook deze mooie streek verkennen? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Via de website van de lokale VVV kwam ik een wandeling op het spoor die, voor die omgeving, best wat hoogteverschil heeft en bovendien door een bijzonder ruig terrein gaat, compleet met puinhellingen zoals je die eigenlijk normaal alleen in echte berggebieden tegenkomt. Die wandeling vind je bij het kleine dorp Saint-Léonard-des-Bois, dat aan de rivier de Sarthe ligt, die hier door het landschap kronkelt. Het laatste, meest avontuurlijke gedeelte, voert door de Vallée de la Misère, een nogal onheilspellende naam voor een ruige vallei waar het leuk wandelen is.

Wandeling in de Alpes Mancelles

Ik parkeer mijn auto vroeg op de ochtend aan de zuidkant van het dorp, net over de rivier, op een groot parkeerterrein. Aan de overkant van de weg begint mijn hike van vandaag, over een leuk bospad dat al snel een stuk omhoog gaat. Aan de linkerkant zie ik het dorp Saint-Léonard steeds lager liggen, en rechts van me eerst nog weilanden maar later ook bomen. Het pad volgt de bocht van de rivier bovenlangs, en naar de rivier toe gaat het behoorlijk steil naar beneden. Enkele bankjes geven halverwege de mogelijkheid om wat van het uitzicht te genieten. Maar ik loop door, want ik vermoed dat het leukste stuk nog moet komen.

Wandeling in de Alpes Mancelles

Na de bocht die de rivier maakt daalt het pad weer af richting het dorp, dat ik nu vanaf de noordkant binnenloop, tot aan de kerk. Een bijzonder kerkje, lees ik later, waarvan sommige delen nog uit de tiende eeuw stammen. Ik werp even een blik naar binnen in het kerkje, en vervolg dan mijn weg weer. Nu loop ik westwaarts het dorp uit, tegen de hellingen van de Butte de Narbonne, zoals deze heuvel hier heet. Ik kom langs een boerderij, zie koeien beneden me, en waan me even op een alpenweide… Dan duik ik het bos in richting de Vallée de Misère.

Puinhelling

Het pad loopt bovenlangs deze vallei, maar aan het einde van het pad zie ik een smal en steil pad naar beneden, richting de onderkant van de vallei. Daar volg ik de loop van een smal beekje richting de steenhellingen die ik op Google Maps al had gesignaleerd. Plotseling openen de bomen zich om me heen en sta ik aan de voet van een indrukwekkende helling met losliggende stenen. Ik volg een richel waar ik een pad vermoed, en sta na tien minuutjes klimmen aan de bovenkant van deze helling, bovenop de Butte de Narbonne. Even het alpengevoel, terwijl ik helemaal aan de andere kant van het land ben. Wat wil je nog meer?

Wandeling in de Alpes Mancelles

Praktisch

Deze wandeling duurt ongeveer twee uur en heeft wat steile stukken, door het bos en over rotsachtig terrein. Ga je met kinderen wandelen dan is het op het laatste stuk even uitkijken bij de afdaling naar de Vallée de Misère en op de steenhelling naar boven. Halverwege de wandeling passeer je het dorp Saint-Léonard, waar enkele terrasjes zijn zodat je er ook even een lekkere break kunt houden. De parkeerplaats is ten zuiden van het dorp en in het dorp zelf vind je bovendien nog een camping aan de oever van de Sarthe, voor het geval je langer in deze streek wilt blijven.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant