Wandelen naar de Grotte de Bournillon in de Vercors

Na onze rondwandeling door het schilderachtige dorpje Pont-en-Royans krijgen we de tip om iets verderop, in de Gorges de la Bourne, een korte wandeling te maken. Het is geen moeilijke wandeling, maar de beloning is groot: in een indrukwekkend keteldal stort een waterval van honderden meters zich in de diepte, en je kunt je vergapen aan de Porche de Bournillon, een van de grootste voorportalen van een grot in Europa.

Streektips

Zelf ook op vakantie in de Vercors? Misschien heb je wat aan deze tips!

Vanaf de parkeerplaats bij de Centrale Électrique de Bournillon, waar we de auto achterlaten, gaan de eerste stappen direct omhoog. Het hoogteverschil van deze wandeling valt verder wel mee, we stijgen honderdvijftig meter in een half uurtje. Onder een gewelf van bomen maken we de eerste meters, maar na ongeveer tien minuten ontvouwt zich een spectaculair panorama. We zijn in het Cirque de Bournillon, een perfect keteldal met steile, hoge kalkrotsen. Recht tegenover ons stort de waterval Moulin Marquis zich van vierhonderd meter hoogte in de diepte. Daarmee is dit één van de hoogste watervallen van dit gebied.

Gangenstelsels Vercors-massief

Het water waarmee de waterval gevoed wordt, komt van de hoogvlaktes van de Vercors. Regenwater sijpelt door het poreuze gesteente van het Vercors-massief en vult alle gangenstelsels in het kalksteen. Soms staat dit hele gangenstelsel vol met water en komt het via een enorme put in de Grotte de la Luire, die ook met dit gangenstelsel verbonden is, als een daverende rivier naar buiten. Maar de meeste dagen stroomt het water via onder andere dit keteldal naar beneden en drijft het bijvoorbeeld de Centrale Électrique aan.

Grootste voorportaal van Europa

De wandeling voert verder onder overhangende rotsen door, via paadjes vol afgebrokkelde stenen. Langzaamaan verschijnt aan de rechterkant het enorme voorportaal van de Grotte de Bournillon. Als we daar zijn aangekomen wordt de duizelingwekkende omvang ervan pas echt duidelijk. Met honderd tot tweehonderd meter is dit één van de grootste voorportalen van Europa. Met ons hoofd in onze nek vergapen we ons aan de enorme rotswanden boven en naast ons. Dan klauteren we via een paadje richting de grot, waarvan hier twee grote zalen bereikbaar zijn.

De zaal recht onder het voorportaal is open en licht, maar om de zaal rechts in volle glorie te kunnen bewonderen, is het noodzakelijk om een sterke zaklamp mee te nemen. Daarmee kun je de enorme stalactieten bewonderen die tientallen meters boven je aan het plafond hangen. Je kunt een heel eind doordringen in deze zaal, afhankelijk van hoe heldhaftig je bent in het donker. De wandeling terug naar de parkeerplaats loopt via dezelfde route als op de heenweg.

Praktische informatie

 • Toegang en parkeren: Vanuit Villard-de-Lans of Pont-en-Royans neem je de D531. In het dorpje Choranche rij je de brug over La Bourne over. Hierna volgt een smal slingerweggetje richting de Centrale Électrique de Bournillon. Vanaf de parkeerplaats staat de route naar de Grotte de Bournillon op bordjes aangegeven.
 • Kaart: IGN TOP25 3236 OT Villard-de-Lans PNR du Vercors
 • Duur: 30 minuten heen, 20 minuten terug (en ongeveer een half uurtje om de grotten te bekijken)
 • Afstand: ongeveer 2,5 kilometer
 • Opmerking: Neem een zaklamp mee, zodat je de grotten goed kunt bekijken. Op sommige gedeelten van de route wordt gewaarschuwd voor vallende stenen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

 1. Ineke Oosting says:

  hallo Marita en Martijn,

  Speciaal voor jullie, als reizigers, een tip: De grot van Saint Christhophe. Tussen Chambéry en de Chatreuse aan de D1006. Een prachtige wandeling met weidse uitzichten en spannende klimpartijen, maar de heilige St. Christophe reist met je mee.

  1. Marita Author says:

   Hoi Ineke, wat een goede tip! We zijn nog niet in de Chartreuse geweest, maar hij staat op ons verlanglijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien