Cap d'Erquy
BretagneCôtes d'Armor

Wandelen op Cap d’Erquy

De Bretonse kust zit vol met prachtige rotskliffen en baaien. Temidden van dat alles lopen leuke paden, omringd door laaggroeiende heide en andere planten die de zilte winden en de dorre grond kunnen weerstaan. Een paar jaar geleden liep ik al eens een mooie wandeling bij Cap Fréhel in Bretagne, dit keer was ik iets verderop, bij Cap d’Erquy.

Erquy is een leuk toeristisch plaatsje, dat vooral bekend staat als hoofdstad van de Coquille Saint-Jacques, de Sint Jakobschelp. Het stadje is de thuishaven van een vloot van een tachtigtal vissersboten die in de baai van Saint-Brieuc vissen naar deze gewilde en lekkere schelpdieren. Het stadje heeft verder enkele leuke straatjes met de typische zandstenen huisjes van deze streek. Maar Erquy heeft nog een troef in handen: de kaap ten noorden van het stadje, waar een uitgestrekt wandelgebied ligt.

Die kaap heeft een bijzondere geologische oorsprong, het gaat namelijk om de overblijfselen van vulkanische activiteit. Wetenschappers hebben ontdekt dat hier, en op meerdere andere plekken in Bretagne, ooit lava uit de aarde kwam, getuige de basaltlagen die her en der liggen. Daaraan heeft Erquy ook het grillige landschap te danken. Ik ontdek deze kaap met de fiets vanaf camping Les Roches bij Erquy, waar ik enkele dagen verblijf. Dat fietsen is overigens nog best een uitdaging hier aan de kust, waar het landschap op en neer gaat en je hoogtes tot zo’n zestig meter boven zeeniveau bereikt.

Cap d
Cap d
Cap d

Ik zet mijn fiets neer bij La pointe du cap, het einde van de weg op de kaap, waar een bord met wandelroutes is neergezet. Je vindt hier op Cap d’Erquy een vijftal routes met wandelingen variërend in lengte, van een half uur tot twee uur. De langste wandeling, van 7,6 kilometer, voert in een rondje zowat langs de volledige rotskust van de kaap, langs de mooiste baaien en stranden.

Ik kies voor de middellange route, van ruim een uur, waarin je 4,4 kilometer loopt. Het pad volgt de kustlijn bovenlangs, en is rotsachtig maar goed begaanbaar. Onderweg zie ik enkele prachtige baaien, waaronder een met een goudgeel strand, dat alleen per bootje bereikbaar lijkt. Ik loop door het rustgevende landschap van rotsen, heide en een enkele hogere struik, en voor ik het weet sta ik weer op het beginpunt. Tijd om weer op de fiets te stappen, en onderweg nog even de zeewind op te snuiven, die nu aan het begin van de herfst, nog aangenaam warm is.

Asterix en Obelix

Wie kent het dorp in Gallië niet, dat moedig standhield tegen de Romeinse overheersers? Dat dorp, dat zou zo maar eens Erquy kunnen zijn. Tekenaar Uderzo kwam hier als kind vaak op vakantie, en heeft zich eens laten ontvallen dat hij zich door deze omgeving heeft laten inspireren. Maar later nam hij deze woorden weer terug, en nog steeds maken meerdere dorpen in Bretagne aanspraak op de titel ‘dorp van Asterix en Obelix’.

Cap d

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Geweldig mooie kustlijn. Jaren geleden als au pair heb ik kennis gemaakt met Saint-Jacut-de-la-mer. Schattig dorp , niet zo toeristisch. Ligt hier niet ver vandaan..

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant