Cap de Carteret
MancheNormandie

Wandelen tijdens zonsopkomst op de Cap de Carteret

Langzaam, als een van de schilders die zo van dit Normandische licht en landschap hielden, schildert de zon een nieuwe dag. Tijdens onze vakantie in de Normandische streek Cotentin staat het hoog op onze verlanglijst, een kustwandeling tijdens zonsopkomst. We zetten onze wekker voor een ochtendwandeling bij Cap de Carteret, bij de badplaats Barneville-Carteret, en worden getrakteerd op een prachtig natuurspektakel.

Streektips

Ook naar het schiereiland Cotentin op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

We besluiten om een half uur voor zonsopkomst te starten met onze wandeling, over het kustpad waarlangs ook de GR223 voert. Achter de duinen begint de lucht al geelgoud te kleuren. Er is verder niemand, het enige geluid dat we horen komt van de meeuwen en de kabbelende golven. Iets over achten spiekt de zon boven de rotsachtige kaap uit en begint het spektakel echt.

Zonsopkomst

Eerst wat gouden stralen over het uitgestrekte strand. Daarna lichtroze tinten achter de wolken aan de horizon, en een zilverblauwe gloed over de het water. De zachte, pastelachtige kleuren passen precies bij de kalm kabbelende golven van de oceaan. Beetje bij beetje onthult de natuur zijn schoonheid.

Sentier des Douaniers

De zon is inmiddels helemaal tevoorschijn gekomen. We nemen de tijd voor een ontbijt en wandelen rustig verder over het kustpad, de GR223. Een aantal eeuwen geleden ging het hier niet zo lieflijk aan toe. Douaniers speurden de horizon af in hun jacht op smokkelaars die aan land wilden komen. Nog steeds is er een wachthuis te zien, dat zo te zien nu als sanitaire stop wordt gebruikt.

Kerkje tussen de duinen

Aan de noordkant van de Cap de Carteret staat, eenzaam tussen de duinen, de ruïne van een oude kerk, La Vieille Église. Het zijn de overblijfselen van een parochiekerk gewijd aan Saint Germain le Scot, die in de vijfde eeuw het christendom verkondigde in Cotentin. De eerste vermelding van de kerk dateert uit de twaalfde eeuw. Nu geven de ruïnes een mooi doorkijkje op de ongerepte duinen van Hatainville, die zich kilometerslang naar het noorden uitstrekken en hoogtes van tachtig meter kunnen bereiken.

Strandhuisjes

Wij besluiten om hier het strand te verlaten en nog een bezoek te brengen aan het Plage de la Potinière, ten zuiden van de Cap de Carteret. Hier vind je tientallen blauw-witte strandhuisjes. Samen met de hogergelegen villa’s in belle époque-stijl herinneren ze aan de opkomst van het strandtoerisme in Barneville-Carteret, aan het begin van de twintigste eeuw.

Route des Caps

De Cap de Carteret ligt aan de Route des Caps, een roadtrip van ongeveer honderd kilometer die je langs de kapen van Cotentin voert.

Praktische informatie

Parkeren: Wij parkeerden onze auto aan de Route de la Corniche (D902) bij de strandopgang bij Plage de la Potinière. Hier kun je direct starten op het Chemin des Douaniers (rood-witte markering). Bij de vuurtoren zijn nog twee parkeerplaatsen.

Lengte en duur wandeling: Van de ene naar de andere kant van de kaap is het ongeveer 1 kilometer wandelen. Loop je achter de vuurtoren weer terug, dan duurt dit is dit rondje ongeveer 2 kilometer (30 minuten wandelen).

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant