Boïs de Païolive, wandeling Ardèche
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Wandelen in het Bois de Païolive, sprookjesbos in de Ardèche

Bemoste stenen, vreemde, mysterieuze rotsformaties en een feeërieke sfeer tussen honderden eikenbomen: tijdens een wandeling door het Bois de Païolive waan je je in een sprookjesbos. Dit oeroude natuurgebied in het zuiden van de Ardèche is perfect voor een spannende, avontuurlijke hike. Wij liepen de gele route, met uitzicht op de Gorges du Chassezac.

De geschiedenis van dit bijzondere natuurgebied gaat ver terug, naar het Jura-tijdperk. Door erosie heeft de natuur prachtige, surrealistische vormen in het kalksteen geboetseerd. Tijdens een wandeling kun je je fantasie dan ook de vrije loop laten, en allerlei vormen en dieren in de rotsen terugzien. De bekendste twee zijn de beer en leeuw, aan het begin van het bos.

Geschiedenis, flora en fauna

Al in de prehistorie was dit gedeelte van de Ardèche bewoond. De meest zichtbare overblijfselen daarvan zie je bijvoorbeeld in de Caverne du Pont d’Arc, maar ook in de (omgeving van) het Bois de Païolive is tijdens opgravingen bijvoorbeeld aardewerk teruggevonden dat laat zien dat hier al duizenden jaren lang mensen wonen.

Nu is het bos echter vooral een woonplaats voor zeldzame vogelsoorten, bijvoorbeeld de ijsvogel, grote gehoornde uil en bonte specht en diverse beschermde plantensoorten. Ook is er speleologie mogelijk in dit gebied, door de aanwezigheid van grotten en een netwerk van ondergrondse galerijen.

Avontuurlijke wandeling

Hou je van avontuurlijke wandelingen, dan mag je het rotsachtige Bois de Païolive tijdens een verblijf in de Ardèche niet links laten liggen. Ook voor kinderen is het bos één grote natuurlijke speeltuin. Er zijn drie goed gemarkeerde routes, verschillend in lengte en duur. Wij nemen de gele route, die je een spectaculair uitzicht geeft over de Gorges du Chassezac.

Vanaf de parkeerplaats lopen we al snel over de rotsachtige ondergrond die ons naar de rand van de kloof voert. We lopen de route in de herfst, dus de rotsen zijn glad door neerslag. Ondanks weinig hoogteverschil zijn goede (berg)schoenen geen overbodige luxe. De rotsen zijn duidelijk geërodeerd, waardoor er allerlei gaten zijn ontstaan. We moeten dus goed opletten waar we onze voeten neerzetten, maar dat maakt deze wandeling alleen maar uitdagender. Al snel bereiken we de Gorges du Chassezac, uitgesleten door een zijrivier van de Ardèche. Je staat hier echt op de rand van de kloof, en onder ons gaan de kliffen honderden meters recht naar beneden, tot ze de rivier bereiken. Wel een beetje opletten dus, zeker als je met kinderen dit gebied verkent.

Hierna draait de wandeling naar links, het bos in. Dit bos nodigt uit om te verdwalen, zo voelt het ook wel een beetje als je je tussen de eikenbomen en rotsen begeeft. Na iedere bocht is het weer spannend: welke vormen komen nu tevoorschijn? Het tweede gedeelte is wel iets minder spectaculair dan het eerste gedeelte van de route, maar zolang je je fantasie en creativiteit de vrije loop laat kun je je tijdens de hele wandeling laten betoveren door dit sprookjesbos.

Praktische informatie

Waar: Ten zuidoosten van het dorp Les Vans. Vanaf de D901 sla je af naar de D252. Hier begint het bos.
Parkeren: Langs de D252 zijn drie gratis parkeerplaatsen. De eerste bij de beroemde rotsformatie l’Ours et le Lion, de tweede bij de start van de groene en blauwe route en de derde bij de start van de gele route.
Duur: Groene route: Circuit vert de la Vierges, 1,5 kilometer, 1 uur
Blauwe route: Circuit bleu de St. Eugine, 5 kilometer, twee uur
Gele route: Circuit jaune de la Corniche, 4 kilometer, 1,5 uur, met uitzicht op de Gorges du Chassezac
Moeilijkheid: De groene route is speciaal voor kinderen. De gele route heeft niet veel hoogteverschillen, maar af en toe moet je wat klauteren over de rotsen (let op: deze kunnen glad worden, goed schoeisel is vereist).

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant