Wandelen in het Bois de Païolive, sprookjesbos in de Ardèche

Bemoste stenen, vreemde, mysterieuze rotsformaties en een feeërieke sfeer tussen honderden eikenbomen: tijdens een wandeling door het Bois de Païolive waan je je in een sprookjesbos. Dit oeroude natuurgebied in het zuiden van de Ardèche is perfect voor een spannende, avontuurlijke hike. Wij liepen de gele route, met uitzicht op de Gorges du Chassezac.

De geschiedenis van dit bijzondere natuurgebied gaat ver terug, naar het Jura-tijdperk. Door erosie heeft de natuur prachtige, surrealistische vormen in het kalksteen geboetseerd. Tijdens een wandeling kun je je fantasie dan ook de vrije loop laten, en allerlei vormen en dieren in de rotsen terugzien. De bekendste twee zijn de beer en leeuw, aan het begin van het bos.

Geschiedenis, flora en fauna

Al in de prehistorie was dit gedeelte van de Ardèche bewoond. De meest zichtbare overblijfselen daarvan zie je bijvoorbeeld in de Caverne du Pont d’Arc, maar ook in de (omgeving van) het Bois de Païolive is tijdens opgravingen bijvoorbeeld aardewerk teruggevonden dat laat zien dat hier al duizenden jaren lang mensen wonen.

Nu is het bos echter vooral een woonplaats voor zeldzame vogelsoorten, bijvoorbeeld de ijsvogel, grote gehoornde uil en bonte specht en diverse beschermde plantensoorten. Ook is er speleologie mogelijk in dit gebied, door de aanwezigheid van grotten en een netwerk van ondergrondse galerijen.

Avontuurlijke wandeling

Hou je van avontuurlijke wandelingen, dan mag je het rotsachtige Bois de Païolive tijdens een verblijf in de Ardèche niet links laten liggen. Ook voor kinderen is het bos één grote natuurlijke speeltuin. Er zijn drie goed gemarkeerde routes, verschillend in lengte en duur. Wij nemen de gele route, die je een spectaculair uitzicht geeft over de Gorges du Chassezac.

Vanaf de parkeerplaats lopen we al snel over de rotsachtige ondergrond die ons naar de rand van de kloof voert. We lopen de route in de herfst, dus de rotsen zijn glad door neerslag. Ondanks weinig hoogteverschil zijn goede (berg)schoenen geen overbodige luxe. De rotsen zijn duidelijk geërodeerd, waardoor er allerlei gaten zijn ontstaan. We moeten dus goed opletten waar we onze voeten neerzetten, maar dat maakt deze wandeling alleen maar uitdagender. Al snel bereiken we de Gorges du Chassezac, uitgesleten door een zijrivier van de Ardèche. Je staat hier echt op de rand van de kloof, en onder ons gaan de kliffen honderden meters recht naar beneden, tot ze de rivier bereiken. Wel een beetje opletten dus, zeker als je met kinderen dit gebied verkent.

Hierna draait de wandeling naar links, het bos in. Dit bos nodigt uit om te verdwalen, zo voelt het ook wel een beetje als je je tussen de eikenbomen en rotsen begeeft. Na iedere bocht is het weer spannend: welke vormen komen nu tevoorschijn? Het tweede gedeelte is wel iets minder spectaculair dan het eerste gedeelte van de route, maar zolang je je fantasie en creativiteit de vrije loop laat kun je je tijdens de hele wandeling laten betoveren door dit sprookjesbos.

Praktische informatie

Waar: Ten zuidoosten van het dorp Les Vans. Vanaf de D901 sla je af naar de D252. Hier begint het bos.
Parkeren: Langs de D252 zijn drie gratis parkeerplaatsen. De eerste bij de beroemde rotsformatie l’Ours et le Lion, de tweede bij de start van de groene en blauwe route en de derde bij de start van de gele route.
Duur: Groene route: Circuit vert de la Vierges, 1,5 kilometer, 1 uur
Blauwe route: Circuit bleu de St. Eugine, 5 kilometer, twee uur
Gele route: Circuit jaune de la Corniche, 4 kilometer, 1,5 uur, met uitzicht op de Gorges du Chassezac
Moeilijkheid: De groene route is speciaal voor kinderen. De gele route heeft niet veel hoogteverschillen, maar af en toe moet je wat klauteren over de rotsen (let op: deze kunnen glad worden, goed schoeisel is vereist).

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek