Wandelen bij Monthermé

De Ardennen: echt een streek om actief buiten te zijn. Dat kan door te fietsen, langs de Maas loopt bijvoorbeeld een mooie fietsroute. Maar mijn favoriet is toch wel wandelen. Tijdens mijn roadtrip door de Ardennen stopte ik bij het dorp Monthermé. Bij dit dorp beginnen diverse korte en lange wandelingen die je langs de mooiste plekjes en uitzichtspunten van de Ardennen brengen. Ik koos voor de wandeling naar La Roche à Sept Heures, waar je ongeveer twee uur voor uit moet trekken.

Het dorp Monthermé heeft oude wortels. In de twaalfde eeuw werd er hier een abdij gesticht. Van dit klooster, de Abbaye de Laval Dieu, resteren nog de kerk, enkele bijgebouwen en een klein deel van de kloostergang. Rondom het klooster kwam allerlei economische activiteit op gang en zo groeide het dorp uit. Inmiddels is het verdeeld over de twee oevers van de Maas, de twee delen worden verbonden door middel van een brug. De Maas maakt hier een bocht van bijna 180 graden, wat zorgt voor een bijzonder gezicht. De beste manier om dit te bewonderen, is door de rondwandeling te doen die je naar het hoogste punt op de noordelijke oever brengt.

Wandelen bij Monthermé
Doorkijkje richting Monthermé

En juist die wandeling ga ik vandaag doen. Van het toerismebureau heb ik een routebeschrijving en kaartje meegekregen. Die heb je op zich niet per se nodig, maar helpt je in het dorp zelf wel om de juiste kant op te lopen. Je kunt het rondje het beste tegen de klok in lopen. Daarbij volg je grotendeels de wandelroute GR12C. De route wordt aangegeven met achtereenvolgens de kleuren wit-rood, wit-geel en wit-rood. Mijn auto laat ik achter op het parkeerterrein voor de plaatselijke VVV, en ik zie al snel een bordje staan naar La Roche à Sept Heures. Direct komt de routekaart me van pas, want niet bij elke kruising of afslag in het dorp staan bordjes naar het wandelpad. Ik loop over de zich naar boven slingerende weg en kom na een kwartiertje bij de Auberge de la Roche à Sept-Heures. Hier begint het echte wandelpad en verlaat je de weg.

Wandelen bij Monthermé

Wandelen bij Monthermé

Wandelen bij Monthermé

Wandelen bij Monthermé

Wat volgt is een glooiend bospad over en langs rotsen, met aan de linkerkant een weids uitzicht over Monthermé en de bocht die de Maas hier maakt. Geregeld moet je wat hoogteverschillen overbruggen, maar zwaar wordt het nergens. Je kunt bovendien tot rust komen op een van de bankjes die om de zoveel tijd bij de belangrijkste uitzichtspunten staan. De twee uitzichtspunten die met name genoemd worden zijn de Roche à Sept Heures en de Longue Roche. Erg origineel in de benamingen zijn ze in Monthermé niet, want het verhaal gaat dat die eerste rots zo genoemd werd omdat op een gegeven moment de zon rond zeven uur precies op de rots schijnt. En de Longue Roche, dat is in feite gewoon een lang stuk rots.

Na de Longue Roche komt het pad uit op een breder bosweggetje, diat je naar beneden toe volgt. Een flinke haarspeldbocht in het pad voert je terug naar het oosten, en zo loop ik langzaam dalend het dorp Monthermé weer in. Daar staat me een heerlijke lunch met Ardenner specialiteiten (onder meer paté en boudin blanc, een worstje) te wachten, bij hotel en restaurant Le Franco Belge, ideaal gelegen midden in het dorp.

Praktisch

Het pad is goed aangegeven en goed onderhouden. Goede wandelschoenen komen van pas, vooral als het wat regenachtig of nat is. Direct vanuit Monthermé kun je ook een langere wandeling maken, van vier uur, la boucle des Sept-Roches. Deze biedt ook veel uitzichtspunten over het Maasdal, maar niet het uitzicht dat je op de foto’s bij deze blog ziet. Wil je alleen het uitzicht zien, maar geen wandeling maken, dan kun je bij de Auberge de la Roche à Sept Heures ook naar een parkeerplaatsje rijden, van daar sta je zo op een van de uitzichtspunten.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.