Lescun
Nouvelle-AquitainePyrénées-Atlantiques

Wandelen bij Lescun in de Pyreneeën

Het dorp Lescun is misschien wel een van de meest idyllische plekken van de Pyreneeën. Het ligt genesteld tegen de berghelling aan de voet van een keteldal. De toppen aan de westkant vormen de meest westelijke uitloper van het hooggebergte van de Pyreneeën. Vanaf hier gaat het lager en lager, tot je bij de Atlantische Oceaan uitkomt. In het dorp Lescun heerst een gezellige bergsfeer en het vormt dan ook het startpunt voor vele wandelingen in de omgeving.

Streektips

Zelf ook wandelen in deze omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wij kozen een eenvoudige wandelroute uit die ons op het Plateau de Sanchèse brengt. Deze hoogvlakte vormt de natuurlijke toegangspoort naar het Cirque de Lescun en het is een paradijselijk plekje. Over het plateau stroomt een kabbelend riviertje, om je heen grazen paarden en koeien en je hebt uitzicht op de torenhoge rotswanden die de randen vormen van het voormalige gletsjerdal. Aan de noordwestkant klatert bovendien een waterval naar beneden.

Na een voedzame lunch bij een van de twee restaurantjes van Lescun, rijden we met de auto naar de parking de Napia, waar het startpunt ligt van de wandelroute. Vanaf hier loop je over een breed grindpad omhoog naar het plateau. De wandeling is voor jong en oud goed te doen en neemt ongeveer driekwartier in beslag. Het totale hoogteverschil dat overbrugt moet worden is zo’n honderddertig meter. Het eerste stuk gaat door een bos, aan het eind van de grindweg wordt het landschap opener en maken de bomen plaats voor weides. We zijn niet de enige op het plateau, en zeker als we naar de waterval toelopen wordt het wat drukker. Het is hier een populaire plek voor gezinnen en in en om de beek wordt volop gespeeld, een enkeling waagt zich in het koude water.

Het plateau de Sanchèse is een ideale plek voor een pauze, en om gewoon met een boekje in het gras te gaan liggen. Maar als je wat meer uitdaging wilt, kun je ook verder het keteldal in wandelen. Wil je de Pic d’Anie (2504) in het westen beklimmen, dan kan dat het beste vanaf de parkeerplaats bij het Centre de l’Abérouat.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant