Wandelen aan de kust

Wandelen langs de Franse kust: de 9 mooiste routes en gebieden

Wat er zo fijn is aan een wandeling langs de kust? Wellicht het overzichtelijke: je kunt je laten leiden door de zee, aan je linker- of rechterhand. Of zijn het de eindeloze vergezichten tot aan de verre horizon die je er hebt, in combinatie met een verfrissende zeewind? En misschien ook wel het niet aflatende, rustgevende ritme van eb en vloed. Als geboren Zeeuw blijft de kust me in elk geval fascineren. Zo ook tijdens onze reizen en wandelingen door Frankrijk. Wandelen langs de Franse kust kan op heel veel plekken. Maak tochten over ruige paden langs indrukwekkende kliffen en door lieflijke duinvalleien, met een tussenstop in sfeervolle vissersdorpen. Ik neem je mee naar mijn favoriete Franse gebieden.

Côte d’Opale

Mooiste plekken Opaalkust

Als je vanuit België langs de kust zuidwaarts rijdt, kom je al snel bij de Côte d’Opale uit. Dit stukje kust tussen Calais en Boulogne-sur-Mer is een ideaal gebied voor het maken van wandelingen. Niet te missen is een wandeling op de Cap Blanc-Nez, waarvandaan je mooie uitzichten hebt, tot aan de Engelse krijtrotsen toe. Maar ook aan deze kant van het Kanaal vind je indrukwekkende kliffen. Bij Wissant kun je er bijvoorbeeld zoeken naar fossielen. Wil je in de duinen wandelen, dan moet je naar de Dunes de la Slack, bij Ambleteuse. Een handige wandelgids voor deze plek is Côte et marais d’Opale.

Côte d’Albâtre

Étretat

De Albastenkust bij Étretat is beroemd vanwege de mooie en bijzonder gevormde kliffen die je hier aantreft. Maar het is ook gewoon een fijne streek voor het maken van lange wandelingen. Bij Étretat zelf loopt een wandelroute over de kliffen, waarbij je de bekende boogrotsen van dichtbij kunt bekijken. Ook verderop aan de kust vind je mooie routes, zoals bijvoorbeeld bij Fécamp en Saint-Valery-en-Caux.

Cotentin

Cap de la Hague

Het schiereiland Cotentin in Normandië is een bijzonder stukje Frankrijk. Het is grotendeels ongerept, je vindt er prachtige coulissenlandschappen, en langs de kust loopt een fantastisch wandelpad: de GR223, bijgenaamd Sentier des Douaniers. Het mooiste gedeelte van deze wandelroute vind je bij de Cap de la Hague, aan de noordwestkant. Een niet te missen etappe leidt je langs de Nez de Jobourg, een in zee uitstekende rotspunt. Andere indrukwekkende gedeeltes zijn er iets verder zuidwaarts, bijvoorbeeld in het duingebied net boven Carteret. Ook bij de Pointe du Becquet kun je mooie wandelingen door de duinen maken.

Côte d’Émeraude

cap_frehel

Aan de noordkant van Bretagne vind je de kleurrijke Côte d’Émeraude. Het gedeelte van de Bretonse kust dat eind negentiende eeuw de naam Smaragdkust kreeg, ligt tussen Cancale en Cap Fréhel en bevat veel bezienswaardigheden, zoals Saint-Malo en Dinan. Een schitterend wandelgebied kun je ontdekken tussen Cap Fréhel en het fort La Latte, met eindeloze vergezichten over zee en kronkelige wandelpaden over steile kliffen door een heidegebied, dat tegen het eind van de zomer met allerlei kleuren getooid wordt.

Finistère

Mooiste hikes van Frankrijk

Finistère is dé bestemming voor indrukwekkende wandelingen door de ruige natuur van Bretagne. Je hebt hier echt een ‘einde-van-de-wereld’-gevoel, ook omdat je je hier op het meest westelijke puntje van het Franse vasteland bevindt. Ontdek de ruige kliffen bij de Pointe de Pen-Hir, bij Camaret-sur-Mer, of verken de wat lieflijker wandelpaden bij de Pointe de Dinan, dwars door uitgestrekte heidevelden. Onderweg kun je genieten van de zeegezichten en heb je kans op het spotten van zeehonden, dolfijnen en allerlei vogels. Ook zie je her en der de restanten van de Atlantikwall, in de vorm van betonnen bunkers. Daarnaast gaan de historische restanten ook verder terug, tot de hunebedden uit de prehistorie aan toe. Ook in Bretagne heb je het zogenaamde Sentier des Douaniers, een kustpad van maar liefst tweeduizend kilometer, de GR34.

Charente-Maritime

Met de trein op stedentrip

Houd je van mooie zandstranden, dan kun je je hart ophalen aan de kust van de Charente-Maritime. Een mooie plek voor wandelingen is het eiland Île de Ré, voor de kust bij La Rochelle. Het hele eiland rondwandelen kost je wel even de tijd, met een afstand van zo’n honderd kilometer, maar er zijn ook veel kortere routes te wandelen. Ontdek bijvoorbeeld de dorpen La Flotte, Saint-Martin-de-Ré, Le Bois-Plage-en-Ré en Ars-en-Ré, of ga op ontdekkingstocht door de zoutvelden en moerassen in het westelijke deel.

Les Landes

Dune du Pilat en Bassin d’Arcachon

Ook in Les Landes kun je terecht voor uitgestrekte zandstranden. Het leuke is dat je hier een wandeling langs de kust kunt combineren met een tocht door het bos. In Les Landes vind je namelijk het grootste aaneengesloten bosgebied van Frankrijk. Niet te missen is een beklimming van de Dune du Pilat, de hoogste zandduin van Europa. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het Bassin d’Arcachon, een van de Franse hotspots op het gebied van oesters.

Côte Vermeille

Côte Vermeille

Ook aan de Middellandse Zeekust heb je prachtige plekken om te wandelen. Heel bijzonder is de Côte Vermeille, ten zuidoosten van Perpignan. Hier vind je pittoreske vissersdorpen, bekend door de impressionistische schilders die hier graag kwamen. Je kunt er terecht voor wandelroutes direct langs de kust, zoals het sentier littoral tussen Cerbères en Collioure, maar ook verder landinwaarts, op de heuvels van de wijngaarden van Banyuls, zijn mooie wandelingen met zeezicht te maken. Het achterland van deze streek gaat meteen flink omhoog, zodat dit een ideaal gebied is voor het combineren van een strandvakantie met een wandelvakantie.

Côte d’Azur

Genieten!

Nog zo’n mooie streek in Zuid-Frankrijk is de Côte d’Azur. Bekend vanwege de vele villa’s en schilderachtige dorpen, en steden als Nice en Menton, maar je kunt er ook mooie wandelingen maken. Een van onze favoriete wandelingen vind je bijvoorbeeld ten oosten van Nice, naar het panoramisch gelegen dorp Èze. Maar ook in het glooiende en bosrijke Esterelmassief tussen Cannes en Fréjus lopen mooie wandelpaden. Een voordeel van wandelen hier is dat er langs een groot deel van de Côte d’Azur ook een spoorverbinding is, zodat je niet per se een rondwandeling hoeft te maken.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant