Wandelen aan de Côte d’Azur: Èze-sur-Mer naar Mont Bastide

De Côte d’Azur is meer dan alleen de jetset, zeiljachten en luxe villa’s. Je vindt er ook tal van leuke schilderachtige dorpjes en verstilde natuur. En daar hoef je helemaal niet ver voor te zoeken. Op een steenworp afstand van Nice ligt het dorpje Èze. Een toeristisch dorpje dat vooral ‘s zomers door veel mensen wordt bezocht. Maar ook in deze omgeving kun je van de rust en stilte genieten en tijdens het wandelen wegdromen bij alles wat je ziet. Ik maakte er een uitdagende wandeling, startend op het Nietsche-pad, met schitterende uitzichten over de kust en de zee. Met als bonus de ontdekking van de ruïnes van een tweeduizend jaar oud dorpje, boven op de Mont Bastide.

Slingerend langs de Côte d’Azur baant de trein zich een weg door het grillige landschap. Binnen een kwartier na ons vertrek uit station Nice Ville staan we al op het station aan het beginpunt van de wandelroute van vandaag, bij Èze-sur-Mer. Het weer is goed voor begin maart, ondanks dat we hopen dat de zon nog iets meer doorbreekt. Boven de zee is het onbewolkt, de wolken houden zich strikt aan de scheiding tussen water en land. Af en toe zet een zonnestraal het landschap in een warme mediterrane gloed.

Nietsche-pad

Vanaf zeeniveau is het 570 meter stijgen naar de top van de Mont Bastide. Dat betekent een wandeling van een kleine vier uur, waarbij we op hetzelfde punt, hier op het station, weer zullen uitkomen. Na het verlaten van het station vinden we al snel de bordjes naar boven. Voor ons liggen steile rotswanden, en boven ons vermoeden we Èze-Village, een dorpje bovenop een heuvel van 429 meter. We volgen allereerst het zogenaamde Nietsche-pad, dat ons middenin het dorp zal brengen. Deze naam dankt het pad aan de Duitse filosoof, die hier meermaals al mijmerend omhoog schijnt te hebben gelopen.

Dat mijmeren wordt ons soms wat lastig gemaakt door de steilte en de slechte staat van het pad, waardoor je goed voor je moet kijken om niet te struikelen over losliggende stenen. Heerlijk eigenlijk, want daardoor waan je je midden in de bergen. Bebouwing en bewoning is er ook al gauw niet meer, pas een driekwartier later komen we de eerste huisjes van het hoger gelegen Êze-Village tegen.

We nemen uitgebreid de tijd om even op adem te komen en lopen door de straatjes van het schilderachtige Èze. Alles is bijna tot in perfectie in oude staat gerestaureerd. Misschien wel iets té minutieus, want een beetje bouwvalligheid geeft die typische Provençaalse dorpjes toch ook vaak een zekere charme. Voor het perfecte uitzicht op Èze en de kust betalen we trouw de vier euro toegang (hoogseizoen zes euro) tot de Jardin Exotique, wat je het recht geeft om tot aan de ruïnes van het oude kasteel van Èze te lopen. Niet per se een must, wat mij betreft, zeker niet als je van plan bent om verder te wandelen. Maar tegelijk heb je er ook wel een erg indrukwekkend uitzicht op het dorp, zo tussen de cactussen en andere exotische planten.

Indrukwekkend gezicht op Èze vanaf de exotische tuin.
Indrukwekkend gezicht op Èze vanaf de exotische tuin.
Na de Pont du Diable gaat het rechtsaf omhoog over een bochtig pad.
Na de Pont du Diable gaat het rechtsaf omhoog over een bochtig pad.

Vervolgens is het tijd om verder te wandelen. We moeten nog zo’n 150 meter overbruggen naar de top van vandaag. En eerst een stukje omlaag, want het vervolg van de wandeling door de natuur begint na de pont du Diable, de brug die ten westen van Èze ligt. Daar gaat het eerst door een iets minder interessant stukje natuur, een helling met wat bomen en vooral uitzicht op de villa’s en hotels die boven Èze liggen. Maar al gauw slingert het pad links over het bergruggetje heen en krijgen we de Middellandse Zee weer in zicht. En dan breken ook eindelijk de zonnestralen fel door, zodat we het laatste deel van de wandeling in de stralen van de steeds lager hangende zon kunnen lopen.

Net voor de top van de Mont Bastide zien we rechts ineens de resten van stenen muurtjes en huisjes liggen. Ik had eerder al gelezen dat er vroeger een nederzetting was bovenop deze heuvel, en nu zien we daar het bewijs van. Rond ongeveer 200 voor Christus ontstond er hier waarschijnlijk een dorp, dat in elk geval tot iets voor het begin van de jaartelling bewoond was. De resten die je nu nog kunt zien dateren uit die tijd.

We zoeken een plekje in de zon, met uitzicht over de zee en de rotsachtige kust, tijd om even uit te rusten. Vanaf nu gaat het alleen nog maar omlaag, terug naar het stationnetje aan de zee. Het pad voert naar beneden richting Col d’Èze, en iets daarvoor sla je bij de weg linksaf naar het zuiden. Vanaf daar volgen we een steil slingerweggetje waarmee je in een klein uur weer in Èze-sur-Mer bent.

Meer weten over deze wandeling en de route? Neem dan een kijkje bij de route op Bergwandelroutes.nl.

Vanaf de top van Mont Bastide
Vanaf de top van Mont Bastide, met onderaan Cap Ferrat
Genieten!
Genieten!
Mont Bastide
Mont Bastide
Weer beneden aangekomen zien we Èze hoog boven de rotsen liggen in de avondzon.
Weer beneden aangekomen zien we Èze hoog boven de rotsen liggen in de avondzon.
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek